Afbeelding

Geniet komend weekend van Carmina Burana van het NHL Stenden Koor en Crescendo

Cultuur

Er staat het NHL Stendenkoor een hele nieuwe uitdaging te wachten tijdens City Proms Leeuwarden. Onder leiding van dirigent Hans de Wilde wordt op zaterdag 25 juni in de de Grote Kerk de Carmina Burana van Carl Orff uitgevoerd, in samenwerking met harmonieorkest Cmv Crescendo uit Drachten. De solisten van de avond zijn Fardau van der Woude, Laurent Nadal en Joep van Geffen.

Carmina Burana

Carl Orff liet zich voor de Carmina Burana inspireren door een manuscript uit de dertiende eeuw. Toen bezongen rondtrekkende monniken en studenten het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven, als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk. In 1937 selecteerde hij vierentwintig teksten die hij vervolgens op muziek heeft gezet. Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk. De compositie beschrijft drie grote thema's: lente en zomer, de herberg en de liefde. Deze begint en eindigt met de ‘hymne aan Fortuna’, de godin van het noodlot. Dit wordt uitgebeeld door het welbekende rad van fortuin waaraan de mens is onderworpen. Deze interpretatie vormt het centrale thema van de Carmina Burana; ‘Geniet van het geluk want het kan snel weer voorbij zijn.’

Samenwerking

Ook dit jaar is het weer gelukt om een nieuwe regionale muzikale partner te vinden. Dirigent Hans de Wilde kijkt uit naar de samenwerking met Crescendo uit Drachten. ‘’Mijn verwachtingen zijn hoog na onze eerste gezamenlijke repetitie’’. Bij Crescendo stond de Carmina Burana al lange tijd op hun verlanglijstje en ze waren dan ook zeer verheugd dat het NHL Stendenkoor hen voor dit project benaderde. Samen met drie professionele solisten leid deze veelbelovende samenwerking tot een bijzonder concert. Het opzwepende en ietwat hysterische karakter van het stuk zal voor een enerverende ervaring zorgen bij zowel koor, orkest, solisten, dirigent en last but not least, het publiek. Oftewel zoals Orff bedoelde; Geniet er vooral van!

Leeuwarden en Drachten

Het eerste concert vindt plaats op vrijdag 24 juni om 20.00 uur in het Adverium Drachten (kaarten te koop via de website van Crescendo Drachten). Voor Adverium Drachten is dit concert tevens een primeur, nooit eerder heeft daar een concert plaatsgevonden.

Het tweede concert vindt plaats op zaterdag 25 juni om 20.00 uur in de Grote Kerk te Leeuwarden, als onderdeel van het programma van CityProms (toegang gratis).

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 12 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00