Afbeelding
Foto: Ruben Smit Productions

Muzikaal eerbetoon aan de wadden in De Harmonie op donderdag 12 september

Cultuur

LEEUWARDEN - Op donderdag 12 september speelt 'WAD live' in De Harmonie. De WADfilm, die in 2018 voor het eerst in de bioscoop verscheen, wordt onder begeleiding van het Noordpool Orkest en verteller Rob Buiter opgevoerd in theaters door heel Nederland. 

Dirigent Reinout Douma: 'We hebben een totaal nieuwe dramaturgie gemaakt van de beelden, muziek en de tekst. Daarmee is WAD live, zelfs voor mensen die de film al hebben gezien, een nieuwe belevenis en een muzikale artistieke hommage aan de wadden'.

WAD live geeft extra dimensie aan de natuurfilm uit 2018: WAD, overleven op de grens van water en land. Deze wordt onder andere gecreëerd door het 42-koppige Noordpool Orkest, wat dit jaar bovendien zijn 10-jarig jubileum viert. De muziek van Martin Fondse, winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2017, is door dirigent Reinout Douma verwerkt tot een nieuw muzikale compositie met veel ruimte voor improvisatie. Bezoekers zien een recente montage van scenes uit de WADfilm, met niet eerder vertoonde beelden. WAD live combineert beeld, muziek en verhaal, om de wadden op een unieke muzikale manier aan Nederland te tonen.

Rob Buiter, natuurverslaggever en radiomaker van Vroege Vogels, vervangt regisseur Ruben Smit als verteller bij de voorstellingen. Ruben Smit is uitgevallen door ziekte. Na Leeuwarden speelt WAD live nog op 14 andere plekken in Nederland.

WADfilm
WAD de film ging op 1 en 2 oktober van 2018 in première in Leeuwarden. Ondertussen heeft de natuurfilm van Ruben Smit de status van Gouden Film behaald met 120.000 bezoekers. De film bevat alle dieren, vogels & planten, het zand, het weer en alle vier de seizoenen. De crew van vijftien man heeft in vijf jaar tijd 500 uur aan materiaal verzameld. Dit materiaal hebben zij ook verwerkt in een fotoboek, een reisgids en in de backstagedocumentaire die op de DVD staat. Begin volgend jaar verschijnt er ook nog een vierdelige tv-serie als natuurdocumentaire, waarin de duiding van de ecologische processen en gebeurtenissen veel nadruk krijgen.

Kaarten
Geïnteresseerden kunnen kaarten voor WAD live bestellen op de website van De Harmonie. Op de website van WADfilm is een overzicht te vinden van de twintig steden en theaters waar WAD live opgevoerd wordt.

Ruben Smit; filmmaker en ecoloog
Moeder met pup grijze zeehond
Afbeelding
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 3 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00