Deelname aan Heel Holland Bakt was een groot gezellig avontuur voor thuisbakker Eric.
Deelname aan Heel Holland Bakt was een groot gezellig avontuur voor thuisbakker Eric. Foto: Roland J Reinders

Heel Holland Bakt-avontuur maakt van Eric een ander mens

Culinair

OPPENHUIZEN - Hij is verliezend finalist, maar voelt zich een winnaar. Deelname aan het achtste seizoen van Heel Holland Bakt heeft van Eric Jongsma uit Oppenhuizen een ander mens gemaakt. De robuuste bakker is gegroeid. “Ik ben trots op wat ik heb neergezet.”

We spreken bakker Eric tijdens zijn lunchpauze. De 53-jarige thuisbakker werkt in Joure als grafisch vormgever. Ook tijdens zijn deelname aan het bakprogramma gaan zijn werkzaamheden door, net zoals nu. Het gewone leventje is weer opgepakt, met als groot verschil dat hij een ervaring en veel nieuwe bakvrienden rijker is.

Opwelling

In een opwelling geeft hij zich ruim een half jaar geleden op voor het programma, nadat hij tijdens een bakworkshop een oud-deelnemer van het programma ontmoet. “Ik raakte getriggerd en besloot mee te doen om te kijken hoe ver ik zou komen.” Dat hij de selectie voor de laatste tien haalt, verbaasd hem. “De auditierondes waren heel leuk, maar ik was absoluut niet onderste boven van wat ik tijdens de bakdag heb neergezet. Ik ben niet snel tevreden en dacht dit was het dan. Leuk.” De verbazing is groot, wanneer hij te horen krijgt dat hij in de befaamde tent mag bakken.

Deelnemen aan Heel Holland Bakt ligt nogal buiten zijn comfortzone. Het is merkbaar bij de eerste afleveringen, waarbij Eric nog niet compleet op zijn gemak is voor de camera’s. Hij is niet iemand om op de voorgrond te treden. Nog steeds niet. Dat Elizabeth gewonnen heeft, past hem goed. “Laat haar maar stralen, voor mij is het goed zo.” Hij is toch wel trots. Zijn deelname is namelijk tweeledig. Voor de lol en om zichzelf uit te dagen. Niet alleen als bakker, maar ook als mens. De thuisbakker is lang extreem vermoeid geweest, zonder de oorzaak te weten. Uiteindelijk ontdekt hij in het alternatieve circuit dat hij de ziekte van Lyme heeft en met de juiste behandeling is hij na twee maanden weer de oude. “Als je ziek bent, heb je het gevoel dat je leven stil staat. Ik had het gevoel dat ik iets in te halen had. Dat ik hiertoe fysiek in staat was, voelde al als een overwinning op mezelf. Dat ik uiteindelijk de finale gehaald heb, is een prachtige bonus.”

Geen pakjes meer

Ingrijpend was het wel. Vooraf heeft hij zijn gezin gevraagd hoe ze het zouden vinden als hij mee zou doen, want dat zou betekenen dat hij naast zijn reguliere baan vooral veel aan het bakken zou zijn. “Ze hebben me geweldig gesteund. Ook waren ze een dankbaar testpanel.” Het waren maanden van recepten bedenken, bakken, uitproberen en overnieuw beginnen. Hij heeft veel geleerd van het programma. Over bakken, maar ook over zichzelf. “Je komt erachter dat je meer in je mars hebt dan je zelf denkt. Je wordt gedwongen om door te gaan, waar je anders misschien opgeeft en dat heeft me sterker gemaakt. Ik durf meer.” In het dagelijks leven, maar ook op bakgebied. “Voorheen haakte ik wel eens af als ik dacht dat een recept te moeilijk was, nu niet meer.” Net zoals hij nu zelf zijn karamel en banketbakkersroom maakt. “Vroeger gebruikte ik uit gemak wel eens een zakje uit de supermarkt, dat doe ik nu niet meer.” Hij vertelt enthousiast dat er in de tent bij de bakkers regelmatig iets mis ging en dat meesterbakker Robèrt van Beckhoven dan stond te popelen om bij te springen. “Hij heeft overal wel een oplossing voor en vindt het geweldig om ons te zoveel mogelijk te leren.”

Geinen met André van Duin

Hij roemt de sfeer tussen de bakkers onderling en omschrijft het team dat achter de schermen werkt als fantastisch. “Het is heel warm, familiair waardoor de angst voor de camera’s snel weg valt.” Dat hij bij het bakprogramma uitgerekend met André van Duin gezellige onderonsjes uitwisselt is de spreekwoordelijke kers op de taart. “Mijn allereerste LP was van hem. Vroeger keken we als gezin altijd naar zijn revues en daar hebben we ons altijd kostelijk om vermaakt. Dat je dan met iemand, waar je vroeger zo’n fan was, gezellig mee kan ouwehoeren, is heel bijzonder. Op de laatste dag heb ik hem dan ook gevraagd die LP te signeren.”

Terwijl de komiek vooral dol is op zijn koekjes met Riperkritekaas, is Eric het meest grutsk op zijn broodspektakel. Zijn sûkerbôle en de Sneeker waterpoort van brooddeeg krijgen dan ook veel lof. “Brood is mijn passie. Het lijkt me heel leuk om daar meer mee te doen, zoals een weekendbakkerijtje. Ik bak nu ook wel brood voor de verkoop, maar dat is heel kleinschalig. Vier broden per weekend. Wie weet dat ik dat in de toekomst besluit uit te breiden, maar voor nu is het goed zo. Het mooiste is dat ik mensen heb kunnen inspireren om bijvoorbeeld zelf suikerbrood te bakken. Ook van oud-deelnemers krijg ik berichtjes dat ze het nu zelf kunnen. Dat is toch prachtig?”

Geen poespas

Zelf leert hij het meest over presentatie. Van frutsels of poespas om een baksel mooier te maken, is hij echter nog steeds geen fan. Bakker Eric maakt het liefst pure, eerlijke producten. “Voor mij is smaak altijd het belangrijkst geweest. Daar heb ik altijd goed mee gescoord en dat heeft me ook verder gebracht toen het even kantje boord was. Maar ik ben wel meer gaan nadenken over hoe je iets presenteert. De tijd dat ik alleen een toefje slagroom op mijn taart spoot, is voorbij. Maar ik zal nooit zoals Elizabeth of Sabine met glitter en allerlei kleuren decoreren.” De finaleopdracht, dat liefde als thema heeft, past hem daardoor minder goed. “Ik ben wat ingetogener en overal hartjes op maken, past niet bij mij. Ik ben bij mezelf gebleven en hoewel lang niet alles goed ging, ben ik trots op wat ik neer heb gezet.”

Fryske Sûkerbôle
· 350 gram T65 bloem
· 10 gram witte basterdsuiker
· 1 theelepel zout
· 30 gram verse gist
· 150 milliliter melk
· 20 gram roomboter op kamertemperatuur
· 2 eieren
· 3 eetlepels gembersiroop
· 250 gram parelsuiker p4
· 4 theelepel kaneelzonnebloemolie

- Doe de bloem, de basterdsuiker en het zout in een kom.
- Verkruimel de gist erbij.·
- Doe de melk, roomboter, 1 ei en gembersiroop bij de bloem.
- Kneed het ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
- Plaats het deeg in een ingevette kom en laat het 45-60 minuten rijzen.
- Strooi 50 gram parelsuiker op de bodem van het ingevette broodblik.
- Zet het blik in de koelkast om de boter op te laten stijven.
- Verwarm de oven voor op 175°C.Kneed het gerezen deeg heel even door.
- Meng 150 gram parelsuiker en kaneel door het deeg.
- Maak een rol die ongeveer net zo breed is als het bakblik en leg het in het blik.
- Dek af met plastic en laat het deeg bij kamertemperatuur 15-20 minuten rijzen.
- Klop het andere ei los.
- Bestrijk het brood met geklutst ei en strooi er kristalsuiker en de overgebleven 40-50 gram parelsuiker overheen.
- Zet het brood in de oven en bak hem in 45-50 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is.
- Laat het brood 5 minuten afkoelen in het bakblik en stort het daarna voorzichtig op een rooster. Besmeer de bovenkant van het brood met gembersiroop en laat daarna verder afkoelen.

Afbeelding
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 44 minuten geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 2 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid gisteren