Siegrid Schuitmaker van Balansie.
Siegrid Schuitmaker van Balansie. Foto: PDF-grafie

Column Siegrid Schuitmaker: De knop om; starten met een gezonde leefstijl, hoe doe je dat?

Column

FRIESLAND - Een paar jaar geleden viel ik ruim 25 kilo af, kocht een sportfiets en op mijn vijftigste leerde ik hardlopen bij de atletiekvereniging.

Er ging niets vanzelf en het was ook niet makkelijk. Maar ik heb vanaf het begin besloten dat ik vooral heel lief voor mezelf wilde zijn. Niet mezelf veroordelen wanneer iets (nog) niet helemaal goed ging, maar mezelf toestaan steeds opnieuw te mogen proberen. Net zolang totdat het wél goed, of in ieder geval, beter ging. Die aanpak werkt nog steeds voor mij. Ik voel me lekker bij mijn gezondere leefstijl.

Wil jij dat ook? Begin met te bepalen waar je het meest last van hebt; overgewicht, inactiviteit, stress, alcoholgebruik, roken, gamen, stuk voor stuk elementen van jouw leefstijl. Pik er ééntje uit en stel daar een SMART (specifiek-meetbaar-acceptabel-realistisch-tijdsgebonden) doel voor op. En maak een plan. Bepaal je startdatum, tref je voorbereidingen en ga ervoor. Ook jij kunt het. Probeer het maar!

Een handig hulpmiddel bij het aanleren van nieuwe gewoontes is een habit-tracker. Scan de code, download het bestand en start met invullen. Maak je doel niet te groot en ga ervoor. Succes!

Groet,
Siegrid Schuitmaker van team Balansie

Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 36 minuten geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 19 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 22 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek gisteren