Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

Column Ed van Dijk: Concertseizoen weer los

Column

Wie herinnert zich nog de sfeervolle volle zalen, de gezellige pauzes, de heerlijke nazit. Maar met name de oorstrelende, soms prikkelende, maar altijd de gevoelige snaar rakende muziek, van de met hart en ziel spelende musici. Na alle coronaperikelen leek het concertcircus op sterven na dood. Theaters, muziekpodia en de vele andere vaak kleine culturele centra waren stil, leeg en verlaten.

Maar... aan de culturele horizon gloren weer nieuwe klanken. De tijd lijkt even stilgezet maar onder de oppervlakte hebben vooral de wat kleinere culturele organisaties alles behalve stilgezeten. Nieuwe plannen zijn ontwikkeld, de drang naar meer samenwerking tussen de diverse cultuurorganisaties is meer en meer ingedaald en het besef dat de cultuur ook minder afhankelijk moet zijn van allerlei gemeentelijke provinciale en landelijke subsidies vindt meer en meer bodem. Zonder subsidie kan de cultuur uiteraard niet, maar een minder grote afhankelijkheid is alleen maar gezond. 

Een duidelijk voorbeeld hiervan is Concerts & More at De Wier van Bob de Boer met zijn huiskamerconcerten en de concerten in de Nicolaaskerk te Koarnjum. Steeds is hij bezig met het ontdekken van nieuwe talenten, het een podium geven aan kwaliteit met behoud van de gezellige huiselijke sfeer. Ook hebben hij en Art Connection contact met elkaar gezocht wat resulteerde in een nieuw samenwerkingsverband met meer talenten, meer concerten op meerdere locaties. 

Zo zijn er naast de alom bekende vrij toegankelijke Kanselarij zondagmiddagconcerten in de intieme Hofzaal nu ook concerten mogelijk in de moderne maar sfeervolle lobby van het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden waar, door de ruime opzet, gewoon aan tafeltjes samen genoten kan worden van het concert. 

Daarom is het nu ook mogelijk om het Nieuwjaarsconcert op zondag 2 januari met het Fries Kamer Orkest hier te laten spelen in een geheel ongedwongen sfeer en, ook niet onbelangrijk, met vrij entree. Wel is er een vrijwillige collecte. Het jaarprogramma, met elke maand twee concerten en de uitnodigingen zijn op verzoek verkrijgbaar door een mailtje naar artconnection@chello.nl te sturen of op de website www.artconnectionexpo.nl te kijken bij concerten. Er kan naar een vaccinatiebewijs gevraagd worden.

Samen weer genieten van elkaar, de gezelligheid en de muziek. Kijk en luister elke zaterdagmorgen naar Op en út van Omrop Fryslân voor meer culturele tips.

Ed van Dijk, Art Connection

!
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 3 uur geleden
Afbeelding
Brand bij verbouwing stadhuis in Leeuwarden Politie 5 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Geparkeerd taxi verwoest vanwege brand in Leeuwarden Politie 6 okt, 09:21
Afbeelding
Beleef ‘Coole Kidsnacht’ bij Museumhuis Van Eysinga Leeuwarden Cultuur 5 okt, 17:00
Afbeelding
November Festivalmaand wordt MDM&A Cultuur 5 okt, 12:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00