Afbeelding

Archeologische vondst op het Waagplein

Historie

LEEUWARDEN - Archeologen hebben funderingsresten van het voormalige Waaggebouw gevonden. Het gaat om resten van een bakstenen fundering. De huidige Waag is rond 1590 gebouwd. Daarvoor stond er 100 jaar lang een ander waaggebouw. Dit gebouw was tot vandaag alleen bekend van een oude stadsplattegrond. De archeologische vondsten worden schoongemaakt en verder onderzocht. De komende twee weken wordt de rest van de fundering verder opgegraven en onderzocht.

Er zijn op dit moment graafwerkzaamheden aan het Waagplein, omdat de gemeente Leeuwarden opdracht heeft gegeven voor het vergroenen van het Waagplein. Om het plein beter bestendig te maken tegen het veranderende klimaat wordt er een ondergrondse waterberging en gazon aangelegd en 8 bomen geplant. De werkzaamheden begonnen op 16 januari. Het werk is een unieke kans voor archeologie, omdat archeologisch onderzoek meestal plaatsvindt in het buitengebied en niet op zo’n prominente plaats in de binnenstad. De graafwerkzaamheden verlopen onder de archeologische begeleiding van MUG Ingenieursbureau. In de planning van de werkzaamheden is er rekening gehouden met mogelijke archeologische vondsten. Rond 1 mei is de oplevering van het nieuwe Waagplein.

Evert Stellingwerf, wethouder Duurzaamheid en Erfgoed: “De gemeente Leeuwarden heeft een rijk historisch verleden met honderden rijksmonumenten. Fantastisch dat we daar vandaag een nieuw puzzelstukje met informatie aan toe kunnen voegen. De vondst is nieuwe informatie, want we weten niets over dit gebouw. Met de bomen maken we het Waagplein bestendig voor de toekomst en tegelijkertijd is er aandacht voor het verleden. Ik ben benieuwd naar de resultaten van het archeologische onderzoek.”

Kijkdag voor geïnteresseerden

Op zaterdag 11 februari kunnen geïnteresseerden eenmalig een kijkje komen nemen naar de vondsten op locatie. Meer informatie over deze kijkdag volgt.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00