Afbeelding

Joke Schilling IJlst en Trienke Hoogenberg Leeuwarden in finale Ouderen Songfestival

Algemeen

Twee Friezinnen hebben de finale van de 31e editie van het Ouderen Songfestival bereikt: Joke Schilling uit IJlst en Trienke Hoogenberg uit Leeuwarden. Beide zangeressen staan zondagmiddag 11 december samen met 14 andere finalisten in het DeLaMar te Amsterdam. Ze worden begeleid door het Ouderen Songfestival Orkest o.l.v. Kees van Zantwijk.

Eva Zwaving presenteert, net als de voorronde in Drachten en de prefinale in Posthuis Theater Heerenveen, de Grande Finale in Amsterdam.

Voor beide zangeressen is het niet hun eerste deelname aan het festival voor zangliefhebbers van vijfenvijftig en ouder.

Joke Schilling ontdekte het festival in 2015. Ze schreef zich in, zonder enige verwachting, maar sleepte dat jaar direct de tweede prijs in de wacht. Vele jaren zijn vervolgens verstreken. Ze besloot opnieuw deel te nemen nadat corona en persoonlijke omstandigheden haar twee lang in hun greep hadden gehouden. Toen de lockdowns voorbij leken en ze het Ouderen Songfestival voorbij zag komen, heeft ze zich op de valreep aangemeld. De enige mogelijkheid om nog mee te doen was afreizen naar Roermond. Daar heeft ze in de voorronde de jury weten te overtuigen. Ze ging door naar de volgende ronde. Ook de prefinale, in Posthuis Theater Heerenveen, doorstond ze glansrijk. En zo bereikte ze de Grande Finale met een pareltje uit de Nederlandse muziekgeschiedenis, bekend van Jenny Arean, maar ook op haar lijf geschreven, Zing dan.

Trienke Hoogenberg is net als Schilling vanaf haar allereerste deelname, in 2019, een succesvol deelnemer. Ook zij won toen de tweede prijs. Indertijd nog met een Nederlandstalige smartlap. Maar haar liefde voor de Friese taal laat zich niet verloochenen, die vertaalt zich inmiddels in de keuze van haar lied. Voor deze editie heeft ze gekozen voor een lied dat internationaal bekend is, Motherland van Natalie Merchant, maar met Friese tekst van Sido Martens, Memmelân getiteld. De tekst is gebaseerd op de ervaringen van Hoogenberg opgedaan tijdens haar werk met vluchtelingen en vertolkt haar afgrijzen over oorlog en ontheemdheid.

Stemmen

Tot aan de finale op 11 december kan online gestemd worden op de finalisten via https://bit.ly/2DWK2TL

Finalistenfilmpjes

Per finalist is het optreden tijdens de prefinale op het OSF-YouTube-kanaal te zien, https://bit.ly/3AOX2qa.

Kaartverkoop

Via kassa DeLaMar 0900 - 51000 / https://bit.ly/3Vt6TtQ

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 39 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 21 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport gisteren