Afbeelding
Foto: Staffan Utzon

Delfzijl pakt voor derde keer Oldehove Cup

Sport

LEEUWARDEN - De Oldehove Cup, de hoofdprijs van het jaarlijkse toernooi van karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens, is zaterdag in de wacht gesleept door de 13-jarige Fern Smit uit Tjuchem. De bokaal is voor de karateka die gedurende de dag het meest invulling heeft gegeven aan drie belangrijke waarden binnen het Shinkyokushin Karate: moed, wilskracht en respect. Bijna honderd karateka’s gingen op 1 oktober in Sporthal Rengers de strijd met elkaar aan in poules. Naast de grote cup waren er in elke klasse bekers voor de top-drie. Iryoku pakte in totaal veertien prijzen. 

Kata

De kinderen, jongeren en volwassenen kwamen ‘s ochtends uit op het onderdeel kata, de loopvormen. Op basis van leeftijd en ervaring waren er vier poules met in elke groep leden van Iryoku. In de jongste categorie gingen Dennis Germeraad (11) uit Hallum en Thirza Huitema (11) uit Stiens door naar de finale. Daarin waren hun uitvoeringen van de tweede taikyoku-kata goed voor een gelijk aantal punten en een gedeelde derde plaats. In een shoot-out moesten beiden nog een keer hun kata lopen. De scheidsrechters wezen Huitema unaniem aan als winnaar van het brons. In een poule met oudere jeugd wisten Jens Utzon (15) uit Rinsumageest, Nynke Anna Zijlman (15) uit Britsum en Zofia Pool (16) uit Hallum door te dringen tot de finale. Pool behaalde met de tweede pinan-kata het zilver. Zijlmans uitvoering van die loopvorm was goed voor brons. Utzon zette met de vijfde pinan hoog in en eindigde als vierde. In de twee andere katapoules bleef Iryoku met lege handen.

Kumite

Het directe gevecht met een tegenstander, het kumite-onderdeel, stond ‘s middags op het programma. De karateka’s werden ingedeeld in poules op basis van leeftijd, gewicht en ervaring. Iryoku behaalde derde prijzen met Iliya ter Elst (7) en Rania Sipma (7), allebei uit Leeuwarden. Tweede plaatsen waren er voor Thijmen Jager (10) uit Stiens, Stefan Oudman (13) uit Leeuwarden, Erwin Wierstra (15) uit Marrum, Brigitte Breur (15) uit Leeuwarden en Jesse Swart (20) uit Hallum. Driemaal was er goud, dankzij Daimy Liam Dijkstra (10) uit Stiens, Mihailo Oudman (13) uit Leeuwarden en Jurgen van Ee (13) uit Terherne.

De Oldehove Cup-jury maakte aan het einde van het toernooi zes kanshebbers voor de cup bekend, met daarbij Erwin Wierstra – die verrassend de sterke zoon van vechtsportberoemdheid Sem Schilt had verslagen – en Iliya ter Elst. De trofee in de vorm van de Oldehove ging naar Fern Smit van dojo (school) Kyôchô uit Delfzijl. De Groningse club was ook in 2010 en 2016 succesvol geweest. Iryoku wist in 2019 en 2015 de cup in Leeuwarden te houden dankzij respectievelijk Nynke Anna Zijlman en Brigitte Breur.

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt circa honderd leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata en kumite. Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 6 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 9 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 12 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 23 apr, 12:46