Berber werkt als uitvaartonderneemster in Friesland.
Berber werkt als uitvaartonderneemster in Friesland. Foto: eigen beeld

Uitvaartonderneemster Berber Pasveer: “De dood is niet eng! Praat erover en bespreek je wensen, dat geeft rust”

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Veel mensen vinden het niet prettig om na te denken over de dood. Dat geldt niet voor Berber Pasveer uit Leeuwarden. Zij is uitvaartonderneemster en helpt nabestaanden met het regelen van een passende uitvaart voor hun geliefde: “Het is een beroep dat in je moet zitten. Belangrijk is het luisteren, aanvoelen, rust brengen, meedenken en er voor de mensen zijn, maar bovenal werken vanuit je hart.”

Drie jaar geleden, op 11 oktober 2019, de dag dat Berber veertig werd, start ze als uitvaartonderneemster. Het is een wens en passie die ze altijd gekoesterd heeft, maar waarvoor het tot dan toe niet de juiste timing was. “Als uitvaartondernemer moet je 24/7 beschikbaar zijn. Dat zag ik niet zitten met een jong gezin. Toen mijn kinderen ouder werden kreeg ik wel die flexibiliteit. Dat was het moment dat ik dacht; ik ga ervoor”.  

Met passie begeleidt Berber families bij het afscheid. “Hiervoor neem ik alle tijd en luister ik goed naar de wensen die er zijn. Mooie gesprekken vinden er plaats, met een traan en een lach.” Door er te zijn, mee te denken, te ontzorgen en gepaste afstand te nemen, regelt zij de uitvaart, zoals de nabestaande het voor ogen hebben. “Ik vind het belangrijk dat er ook tijd is voor de nabestaanden om verdriet te hebben en afscheid te nemen”.  

In het werk heeft Berber ook oog voor kinderen en betrekt hen liefdevol bij wat er gebeurt:    ”Ik vind het belangrijk om speciale aandacht aan kinderen te besteden, op een manier die passend is, zodat voor hen het verlies tastbaar en begrijpelijk is”. 

Berber geeft ze tijd en ruimte, om vragen te stellen en geeft aandacht voor hun gevoelens. “Het geeft kinderen vaak een goed gevoel als ze nog iets kunnen doen voor diegene die overleden is, zoals bijvoorbeeld een mooie kleurplaat maken, meehelpen tijdens de uitvaart of de kist versieren.”

Kinderuitvaarten

Natuurlijk heeft Berber niet alleen te maken met het overlijden van oudere mensen, het komt ook voor dat ze een uitvaart moet regelen van baby’s, jonge kinderen of pubers. Dit vergt een andere aanpak, vindt Berber: “Ik heb mij door de jaren heen verdiept in het verzorgen van uitvaarten van kinderen. Een kind dat overlijdt, dat hoort niet, dat mag ook niet. Ouders komen ineens te staan voor een niet te bevatten opgave.  Logisch, want niemand verwacht dat ze de uitvaart van hun eigen kind moeten regelen. Ik neem ze daarom stapje voor stapje mee, laat zien wat er allemaal mogelijk is en probeer ze op die manier te ontzorgen”. 

In oktober lanceert Berber een speciale website, volledig gericht op kinderuitvaarten: “Omdat er veel komt kijken bij het regelen van een kinderuitvaart wilde ik een speciale website, waar je niet alleen terecht kunt voor het regelen van een uitvaart, maar waar ook ouders en kinderen informatie op één plek kunnen vinden.”

Een kind dat overlijdt, dat hoort niet, dat mag niet.

Een brok in de keel

Het werk van een uitvaartonderneemster is niet voor iedereen geschikt, vindt Berber: “Je moet het vanuit je hart doen, goed kunnen luisteren, flexibel en stressbestendig zijn. Daarnaast moet je dingen aanvoelen en in mogelijkheden denken, zodat je mensen de uitvaart geeft die zij voor ogen hebben.”

Een ander aspect van dit werk is dat je moet kunnen loslaten. Je werkt met mensen die veel verdriet hebben om het overlijden van een dierbare. Dat is niet altijd makkelijk, erkent Berber: “Toch kan ik afstand nemen van hun verdriet. Hun emotie is niet mijn emotie, maar hun verdriet kan mij wel raken. Natuurlijk heb ik weleens een brok in de keel en staan de tranen in mijn ogen, maar daarna kan ik het wel loslaten.”

Een gesprek bij leven

Steeds vaker vinden er al gesprekken plaats tussen diegene die komt te overlijden en de uitvaartverzorger. “Je merkt dat mensen meer durven te praten over de dood. Dat is, denk ik, ook iets van de jongere generatie”. Een goede ontwikkeling, vindt Berber: “Het geeft rust om erover in gesprek te gaan. Het is niet zo dat het hele draaiboek al af moet, maar het is fijn, ook voor de nabestaanden, dat de mogelijkheden worden besproken en de wensen rondom de uitvaart worden vastgelegd”. 

Je merkt dat mensen meer durven te praten over de dood.

Berber denkt dat er nog meer over de dood gepraat mag worden: “De dood is natuurlijk geen leuk onderwerp, maar het is wel goed om het erover te hebben.”  Zelf geeft ze ook voorlichting op scholen om de dood bespreekbaar te maken: “Het is mooi om te zien hoe geinteresseerd de kinderen zijn en dat ze vol vragen en verhalen zitten’’. 

Vrije keuze

Veel mensen weten niet dat ze zelf een uitvaartondernemer mogen aanwijzen: “Je bent altijd vrij in de keuze wie je begeleidt, ook al heb je een uitvaartverzekering. Je bent niet verplicht om beroep te doen op de uitvaartbegeleider die jouw verzekering benoemt en je zit ook niet aan hem of haar vast als er geen klik is”: zegt Berber. Ze benadrukt dan ook het belang van een klik tussen de nabestaanden en de uitvaartondernemer: “ Gedurende een week mag je de familie ondersteunen bij het regelen van de uitvaart van hun dierbare.  Het is dan heel belangrijk dat je je fijn voelt bij elkaar”. 

Er is veel mogelijk

Op het gebied van uitvaarten is er veel meer mogelijk dan mensen denken, vertelt Berber. Als voorbeeld noemt ze een uitvaart die ze kort geleden heeft verzorgd: “De tuin van de overleden mevrouw was haar grote trots. Mevrouw wilde thuis opgebaard worden met uitzicht op haar tuin en er werd een prachtig bloemstuk gemaakt met alleen maar bloemen uit haar eigen tuin.  Zo mooi!” 

Ik wil dat mensen terugkijken op een dag met een gouden rand.

Volgens Berber is haar beroep dan ook creatief: “Ik laat families zien wat kan, zij maken dan een keuze wat bij hen past. Het gaat om de kleine dingen, waardoor een uitvaart persoonlijk wordt.  Bijvoorbeeld het verzorgen van de overledene door eigen familie, het beschilderen van de kist, een rouwkaart met een eigen ontwerp, een thuiscondoleance, een thema, of vervoer in eigen auto…. Er is zoveel mogelijk.” 

Een goed gevoel

“Ik wil dat mensen met een goed gevoel terugkijken op een bijzondere week en dat de uitvaart een dag is met een gouden rand. Als dat zo is, ga ik met een glimlach naar huis.”

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 19 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00