Afbeelding
Foto: Sendar Media

Horloge-trends: van antiek zakhorloge aan een ketting tot een Apple Watch

Algemeen

LEEUWARDEN - Ook in de wereld van de polshorloges zijn door de jaren heen veel trends voorbijgekomen. Het horloge stamt uit begin zestiende eeuw, toen de Duitser Peter Henlein de eerste draagbare klok met een veermechanisme realiseerde. Intussen zijn we met de huidige digitale horloges een stuk verder. 

Apple watch 7 met een mooi bandje als toevoeging

Nu zie je berichten en updates op je pols verschijnen via je horloge, bijvoorbeeld bij de Apple Watch. Ze zijn flink ingeburgerd en men onderscheidt zich daarbij door zijn gadget van een mooi vormgegeven bandje te voorzien. Met het verschijnen van alweer de zevende versie wordt de zoekterm bandjes apple watch 7 ingetikt en komen liefhebbers vervolgens terecht bij specialist 123watches.nl

Antiek zakhorloge

We gaan een heel eind terug in de tijd, al zijn deze klokjes nog altijd te vinden op sites als Etsy: het antieke zakhorloge. Je hebt het vast wel eens in een film of stripverhaal gezien, als hoofdrolspelers kijken hoe laat het is op een klokje dat in hun binnenzak zit. Omdat het een kleinood betreft, zit het horloge aan een ketting bevestigd zodat het niet gestolen of kwijtgeraakt wordt. Net als skaters met hun portefeuille doen. 

De eerste digitale horloges

De eerste digitale horloges bereikten ons in de jaren ‘80, toen de traditionele wijzerplaat vervangen werd door een display die we digitaal noemden. Intussen is de term digitaal van betekenis veranderd, maar in die tijd was het de nieuwste gadget. Hij liep op batterijen die kleiner waren dan een dubbeltje. Voor de jongere lezer: dit was waarschijnlijk het kleinste geldstuk in de geschiedenis, ter waarde van 10 cent. 

Kermishorloge

Deze klokjes werden zo massaal gefabriceerd dat ze steeds goedkoper werden en je ze zelfs voor iets meer dan dat dubbeltje op de kermis kon scoren. Je gooide een munt in een apparaat, manoeuvreerde de grijparm met twee knoppen boven het gewilde exemplaar en met een beetje mazzel kon je even later ‘de blits maken’, zoals dat toen heette. Het verschil werd helaas door kenners opgemerkt: “Dat is een kermishorloge”. 

Het (gouden) dure horloge

Veel imitatie is er eveneens in de handel der kapitale horloges, waarvan we de merken kennen. Ook omdat ze vaak in het nieuws komen als er weer een beroemdheid van zijn gouden dure horloge.

 beroofd is. Het zijn de duurste varianten onder de horloges, terwijl je er niet eens je WhatsApp-berichten op ziet binnenkomen. Maar een tijdloze trend is het zeker, zie ook de vele rappers en voetballers die zichzelf er regelmatig op trakteren. 

!
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 3 uur geleden
Afbeelding
Brand bij verbouwing stadhuis in Leeuwarden Politie 4 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Geparkeerd taxi verwoest vanwege brand in Leeuwarden Politie 6 okt, 09:21
Afbeelding
Beleef ‘Coole Kidsnacht’ bij Museumhuis Van Eysinga Leeuwarden Cultuur 5 okt, 17:00
Afbeelding
November Festivalmaand wordt MDM&A Cultuur 5 okt, 12:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00