De kinderdirectie, van links naar rechts: Jaimy (groep 7), Luna (groep 7), Indy (groep 5), Lente (groep 8), Eline (groep 8), Joël (groep 5), Loïs (groep 6), Anouk (groep 6).
De kinderdirectie, van links naar rechts: Jaimy (groep 7), Luna (groep 7), Indy (groep 5), Lente (groep 8), Eline (groep 8), Joël (groep 5), Loïs (groep 6), Anouk (groep 6). Foto: Marieke Balk Fotografie

Fries Museum verwelkomt nieuwe kinderdirectie

Cultuur

LEEUWARDEN - Op donderdag 19 mei mocht het Fries Museum de nieuwe kinderdirectie ontvangen. Acht leerlingen van de Albertine Agnesschool in Leeuwarden mogen het komende jaar ‘hun’ museum eindeloos adviseren en bestoken met vragen. Ze denken onder andere mee over de onderwijsprogramma’s en familiesporen. De kinderen kregen een speedtour langs alle tentoonstellingen en een kijkje achter de schermen door Inge Hekman en Mariska de Boer, medewerkers educatie van het museum. Daarna mochten ze Kris Callens, directeur-bestuurder van het Fries Museum, het hemd van het lijf vragen en - gevraagd en ongevraagd - voorzien van advies in een directievergadering.

De kinderdirectie van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof bestaat uit acht kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de Albertine Agnesschool, tevens de leerlingenraad van de school. De kinderen zijn verkozen door campagne te voeren in hun eigen klas. Met verkiezingen werden uiteindelijk twee leerlingen per klas gekozen. De gekozen kinderen geven het komende jaar input voor de programmering van de musea. Daarmee spelen ze een belangrijke rol: de input die de kinderen geven is essentieel voor het toegankelijk en interessant maken van de musea voor leeftijdsgenoten.

Het Fries Museum begon in 2015 met een kinderdirectieteam. Een jaar eerder had het museum één kinderdirecteur, Kees Tromp, die het museum gevraagd en ongevraagd van advies voorzag. Op zijn advies is er een team bestaande uit meer kinderen gekomen.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, de VriendenLoterij en de Ir. Abe Bonnema Stichting.

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 28 mrt, 10:00