Afbeelding

Terug in de tijd met Fort Ellewoutsdijk

Algemeen

Voor het vijfde jaar op rij brengt PostNL een serie postzegels uit ter ere van de Nederlandse natuur. In veertig postzegels wordt samen met Natuurmonumenten aandacht geschonken aan bijzondere natuurgebieden in Nederland. De eerste serie van tien postzegels zet een loep op de natuur in en rond Fort Ellewoutsdijk, die in de 19e eeuw diende als verdedigingslinie. Speciaal voor deze serie ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 3 januari verkrijgbaar.

Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH: “Door deze serie van PostNL leer ik zoveel verschillende natuurgebieden kennen. Dat vind ik een van de meest interessante kanten van postzegels en het verzamelen ervan. De meeste postzegels vertellen een verhaal en zijn of worden onderdeel van een geschiedenis. In deze serie ‘Beleef de Natuur’ worden weer verschillende landschappen blootgelegd via de postzegels. Het is altijd weer een eer dat we de eerstedagenvelop mogen ontwerpen.” 

Controle op de scheepvaart

Na de afscheiding van België in 1830, begon Nederland met de bouw van kustforten aan de oevers van de Westerschelde. De Zeeuwen vreesden een aanval vanuit zee; deze forten beschermden handelsstad en marinebasis Vlissingen; tegelijk moesten zij voorkomen dat schepen naar Antwerpen konden varen. De meeste forten zijn vernietigd, maar Fort Ellewoutsdijk deed na de oorlog dienst als opslagplaats van Defensie. In 1981 kwam het in beheer bij Natuurmonumenten vanwege de bijzondere ecologische waarde van het fort en haar omgeving. 

Natuur rond het fort

Fort Ellewoutsdijk grenst aan Inlaag 1887, een strook laaggelegen grasland. Het drassige zilte grasland maakt het een geliefd broedgebied, maar ook het water van de Westerschelde biedt een grote variatie aan fauna, waaronder de Noordzeekrab, de kokkel, kleine zee-eik en duizenden zeesterren. Ook de zeehond, die hier wordt gespot, heeft een eigen plaats in de eregalerij van deze postzegelserie. 

Verzamelaars

Een gezamenlijke inzet is nodig om de schoonheid van de natuur in Nederland in stand te houden. Deze 1e uitgifte besteedt aandacht aan de natuur rondom Fort Ellewoutsdijk. Later dit jaar volgen nog series met tien postzegels waarin de natuur rond de Nieuwkoopse Plassen (21 februari) en de Sint-Pietersberg (13 juni) centraal staan. 

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 5 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 11 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 15 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00