Afbeelding
Foto: Pexels

Waar moet je op letten bij het kiezen van een internetpakket?

Algemeen

Nederland is een van de Europese landen met de duurste internetpaketten. Daarom is het zeker een goed idee om eerst te vergelijken en de markt wat te onderzoeken, voordat je voor een aanbieder kiest. Waar moet je op letten bij het kiezen van een internet provider - en een specifiek internetpakket? Wij geven je hier wat tips mee! 

Waarvoor gebruik je internet? 

De eerste - en belangrijkste - vraag die je je moet stellen voordat je dit probleem aanpakt, is waar je internet voor gebruikt. Er is namelijk een groot verschil qua pakketten en internet gebruik. De ene gebruikt het slechts om af en toe informatie te zoeken op internet en het checken van e-mail. Een ander is bijvoorbeeld een doorwinterde gamer bent die dagelijks een paar uur aan Fortnight spelen spendeert of online blackjack strategieën aan het perfectioneren is. Maak dus eerst een lijstje van activiteiten waar je thuis internet voor gebruikt, zodat je een duidelijk overzicht hiervan hebt.

Hoeveel personen gebruiken er internet tegelijkertijd? 

Dit is een beetje een aanvulling op de vorige vraag, maar is natuurlijk ook belangrijk. In het voorbije jaar is het thuisgebruik van internet nogal gestegen, met veel mensen die van thuis uit werken, etc. In plaats van naar een supermarkt te gaan, bestelden we veel meer online. Wanneer de sportscholen gesloten waren, zochten we manieren om thuis in beweging te blijven, met online work-outs bijvoorbeeld. Het is dus belangrijk om rekening te houden met het aantal personen die op hetzelfde moment internet gebruiken om de bandwijdte van je perfecte internetverbinding in te schatten. 

Als er iemand een Zoom-meeting heeft terwijl de andere een online work-out streamt, kan het wel eens zijn dat de kwaliteit van de verbinding omlaaggaat. 

Downloaden of uploaden?

Bij een internetpakket zijn er twee belangrijke factoren: de snelheid van het uploaden, en de snelheid van het uploaden. Deze kunnen onderling variëren. Downloadsnelheid is belangrijk voor het downloaden van data: video’s bekijken, films streamen, etc. Uploadsnelheid is dan weer belangrijk voor foto’s in je Google Drive uploaden, een foto als bijlage aan je e-mail toevoegen, etc. 

Verschillende pakketten hebben verschillende up- en downloadsnelheden. Let hier dus zeker op! 

De snelheid wordt weergegeven in Mbps - megabytes per seconde. Als je een basisgebruiker bent, is 20 Mbps genoeg. Als je video’s en films wilt bekijken zonder telkens te moeten wachten, kies je eerder voor een minimum van 50 Mbps.

Glasvezel

Als je een intensieve internetgebruiker bent, kan je best voor een glasvezelverbinding gaan. Ook al kunnen DSL en kabelverbindingen een zeer degelijke snelheid bereiken tegenwoordig, is een glasvezelverbinding toch een stuk sneller. Steeds meer en meer huishoudens in Nederland worden aangesloten op het netwerk van glasvezelverbinding. Je kan dus bij je provider checken of je daarbij hoort en kan kiezen voor deze extra snelle internetverbinding. 


foto - pexels

Alles-in-één internetpakket

Indien je ook digitale televisie thuis hebt, een vaste telefoonlijn en/of een smartphone gebruikt met internet, kan het een voordelig idee zijn om een alles-in-één internetpakket te overwegen. Door verschillende diensten te bundelen, kan je een voordeligere prijs krijgen. Vaak krijg je ook een welkomstbonus waardoor je de eerste maand(en) minder betaalt. Het is ook handig omdat je maar één contract hebt, en bij problemen ook altijd bij hetzelfde aanspreekpunt terecht kunt. 

Wees niet bang om (regelmatig) over te stappen! 

Vaak blijven mensen bij dezelfde aanbieder omdat ze denken dat het een heel gedoe is om van provider te veranderen. Maar dat is niet waar! Het is tegenwoordig echt simpel om te veranderen, en zelfs een goed idee. Zeker aangezien wij een van de duurste Europese landen zijn qua internet. Elk jaar worden de prijzen van de pakketten namelijk verhoogd, dus als je wat rondkijkt op de markt kan het heel goed zijn dat je een goedkopere optie vindt bij de concurrentie. Het kan dus geld opleveren om over te stappen naar een andere provider, zeker als je rekening houdt met welkomstbonussen, etc. 

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00