Afbeelding
Foto: martijn scholtens

JKD: ‘Een keuken is bij uitstek de plek waar het draait om smaak’

Zakelijk

DRACHTEN - Een strak greeploos design of juist een sfeervol landelijk ontwerp. In de showroom van JKD Keukens- en Kastenfabriek in Drachten vind je beide keukenstijlen gebroederlijk naast elkaar. Van de kastjes tot aan de grepen en van het blad tot aan de kraan: ieder detail wordt door het team van JKD getekend, gebouwd en gemonteerd. Maatwerk is bij JKD de standaard.

Ondernemer Chris Damstra nam sinds hij in 2002 startte met JKD al heel wat kijkjes in andermans keuken. In die twintig jaar ontwikkelde hij zich van eenmanszaak tot gerenommeerd keukenspecialist. “Ik ben twintig jaar geleden begonnen als keuken- en badkamermonteur voor diverse keukenleveranciers”, vertelt hij.

‘We concurreren qua prijs en snelheid met de landelijke ketens’

“Toen onze beide zoontjes werden geboren, wilde ik dichter bij huis werken. Zo ben ik begonnen met de fabricage van keukens voor vakantieparken. Vanaf de eerste dag heb ik geïnvesteerd in computergestuurde machines. Dat was een flinke stap. Efficiënt grote aantallen produceren kan naar mijn mening niet zonder continue verbeteringen in automatisering.”

Aan De Bolder heeft JKD sinds 2019 een prachtige zichtlocatie. Achter de showroom bevindt zich de hightech productiehal, waar Damstra samen met een vast team de keukens produceert, met daarnaast een toenemende productie van kasten en overige interieurinrichting. “Het voordeel van deze grote hal is dat we letterlijk de ruimte hebben om ook maatwerkmeubelen te maken voor badkamers, woonkamers, slaapkamers, kantoren, vakantiewoningen en hotelkamers”, vertelt commercieel manager Erik Boon. “We zijn inmiddels een allround interieurbouwer voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Daarbij concurreren we qua prijs en snelheid met de bekende landelijke ketens. Wij kennen onze klanten persoonlijk, hier word je geen nummer. Juist die persoonlijke benadering vinden wij heel belangrijk”

Totaaloplossing

Een keuken of kast van JKD staat voor kwaliteit met een eerlijke en betaalbare prijs. “Het voordeel is dat wij meer kunnen dan alleen een ontwerp maken”, legt Damstra uit. “Wanneer je een (vakantie)woning hebt, kunnen wij alles in dezelfde interieurlijn ontwerpen. Van de keuken en de kasten tot aan de badkamer- en de slaapkamermeubels. We merken dat steeds meer ondernemers voor zo’n totaalconcept kiezen, waarbij je de complete interieurinrichting aan ons overlaat. We zien ons klantenbestand de afgelopen jaren flink groeien met opdrachten vanuit bouwbedrijven, hotelketens en vakantieparken. Maar ook woningbouwcorporaties weten ons inmiddels te vinden.”

Naast particuliere maatwerkopdrachten zijn ook omvangrijke seriematige projecten voor JKD geen enkel probleem. “Bij een project van meerdere woningen kunnen wij de inrichting volledig verzorgen, van keuken tot aan de inloopkasten en bijkeukenkasten of nog meer. Iedere keuken leveren we compleet op met de gewenste inbouwapparatuur”, knikt Boon. “Van het allereerste ontwerp tot de montage op locatie, alles doen we in eigen beheer. Dat zorgt ervoor dat zowel onze monteurs als onze klanten nooit voor verrassingen komen te staan. De keuken wordt kookklaar opgeleverd, zodat je nog dezelfde avond kan genieten van een maaltijd uit eigen keuken.”

Keukentrends

Zoveel mensen, zoveel wensen, weet Damstra inmiddels. In twintig jaar tijd zag hij diverse trends op keukengebied voorbijkomen. “Een keuken is bij uitstek de plek waar het draait om smaak. Een nieuwste trend is koken door middel van invisible cooking”, vertelt hij. “Daarbij is de kookplaat onzichtbaar verwerkt in het keukenblad. Dat zorgt niet alleen voor een betere hygiëne in de keuken, maar heeft als bijkomend voordeel dat je het blad voor veel meer doeleinden kunt gebruiken. Als werkblad om groente te snijden, als leestafel voor de ochtendkrant of als thuiswerkplek.”

‘Maatwerk is de standaard’

Elektrisch koken neemt een grote vlucht, weet Damstra. “Zeker in nieuwbouwwoningen installeren we uitsluitend keukens met slimme elektrische inbouwapparatuur, die je kunt bedienen via een app op je telefoon. Net als bij invisible cooking willen mensen deze apparaten zo veel mogelijk uit beeld hebben. Vandaar dat wij met slimme oplossingen komen in de vorm van een op maat gemaakte kastenwand. Tot slot is de Quooker tegenwoordig niet meer weg te denken uit een moderne keuken. Ook hiervoor denken we mee over een slimme oplossing om het boilervat vakkundig weg te werken in het design.”

Jouw Keuken Design

Waar het prijskaartje voorheen voor veel klanten leidend was, speelt volgens Boon duurzaamheid de afgelopen jaren een steeds grotere rol in de keuze voor een keukenleverancier. “We krijgen regelmatig vragen over ons gebruik van duurzame materialen. Voor ons is het niet meer dan een logische keuze om te kiezen voor FSC-gecertificeerd hout. Hoofdzakelijk werken we met plaatmateriaal gemaakt van circulair hout. Om ook onze eigen afvalstromen te beperken, proberen we voor al het restmateriaal een nieuwe bestemming te vinden. En sinds kort ligt een groot deel van het dak vol zonnepanelen.”

Twintig jaar na de start in 2002 is JKD uitgegroeid tot volwaardig partner voor project- en vastgoedontwikkelaars, binnenhuisarchitecten, nieuwbouwprojecten, woningcorporaties, horeca, recreatieparken en de particuliere koper. “We horen graag wat de wensen zijn van onze klanten. Deze wensen vertalen wij naar een 3D-ontwerp voorzien van duidelijke prijsopgave. De klant mag daarbij uiteraard een gedegen advies van ons verwachten. Na akkoord van de klant maakt, levert en plaatst ons team de producten.  En zo komt Jouw Keuken Design tot leven bij JKD.”

JKD Keuken- & Kastenfabriek

De Bolder 69
9206 AP DRACHTEN
Tel. 0512 78 58 87
Website: www.jkd.nl

Afbeelding
Afbeelding
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 1 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00