Afbeelding

Lokale bierbrouwer maakt bier met gras Abe Lenstra Stadion

Zakelijk

HEERENVEEN - De interesse naar speciaalbier blijft groeien, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Brouwers. Niet gek eigenlijk, als je bedenkt dat speciaalbier ervoor zorgt dat voor elke smaak wel een biertje is te vinden. In Nederland zijn door die stijgende vraag inmiddels al 810 brouwerijen te vinden, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Eén van hen is lokale bierbrouwerij Wâldpyk Brouwerij uit Beesterzwaag. Ze brachten onder andere ABE op de markt, een biertje met gras uit het Abe Lenstra Stadion.

Ronny Wagenaar is de oprichter en de eigenaar van de Wâldpyk Brouwerij. In 2012 begint hij met brouwen van zijn eigen bier, in eerste instantie voor de hobby: “Ik begon het steeds leuker te vinden en twee jaar geleden heb ik mij daarom officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.” 

Bier van gras

Inmiddels brouwt Ronny duizenden liters bier per jaar en heeft hij zijn eigen bierspeciaalzaak ‘De Biergek’ in Beesterzwaag geopend. De brouwer maakt verschillende bieren, maar de ABE is wellicht het meest bekende bier: “Twee jaar geleden zaten mijn vrouw en ik in onze tuin, waar we een klein stukje gras hebben liggen. Toen vroeg mijn vrouw ineens; kun je eigenlijk ook bier brouwen met gras.” Ronny vindt het een mooie uitdaging, maar dan moet het wel speciaal gras zijn natuurlijk. Hij kiest voor het Abe Lenstra Stadion.

Als ook SC Heerenveen enthousiast is gaat Ronny experimenteren. Allereerst begint hij met proeven: “Je wilt niet te veel gras gebruiken, want dan wordt het bier groen en de smaak te overheersend. Ik ben op zoek gegaan naar de balans, want ik wil wel dat je het gras op een subtiele, lekkere manier blijft proeven.” Uiteindelijk lukt het Ronny om een goed recept te maken en inmiddels heeft hij al een paar duizend liter gebrouwen van het bier, dat in heel Friesland in speciaalzaken wordt verkocht. 

Unieke ingrediënten

Brouwen met unieke ingrediënten is Ronny niet vreemd. Het ‘Stikelwetter’ biertje van Wâldpyk Brouwerij maakte hij met jalapeño, waardoor het een erg pittig biertje is. Ook werkte hij onder andere met Wâldbeantsjes (Friese bruine bonen), Beerenburgkruiden en mandarijnenschillen. Inspiratie vindt hij vaak bij zijn klanten, die bij hem komen met ideeën, of hij bedenkt zelf zijn eigen plan: “Ik laat mij vaak niet leiden door de markt. Wat dat betreft ben ik een echte Wâldpyker.”

‘Het moet wel drinkbaar zijn’

Belangrijk bij het brouwen, vindt Ronny dat hij niet alleen brouwt voor zijn eigen smaak, maar dat hij kijkt naar wat andere mensen ook lekker zouden vinden: “Het moet bijzonder genoeg zijn dat het nieuwsgierigheid oproept, maar het moet wel drinkbaar zijn.” Verder gebruikt hij alleen natuurlijke ingrediënten en bevat het bier van de Wâldpyk Brouwerij geen kunstmatige toevoegingen. 

Zelf is Ronny overigens erg fan van de wat zwaardere bieren, zoals een stout of een triple bier. Af en toe een IPA gaat er ook wel in, geeft hij toe. “Als je zoveel met bier werkt, dan word je wel kritischer. Pils bijvoorbeeld, dat smaakt mij totaal niet meer. Ik zie het overigens ook bij klanten van de bierwinkel. Als ze voor het eerst langskomen beginnen ze bij het blonde bier, of de weizen en vervolgens gaan ze steeds zwaarder bier drinken.”

Kleine brouwerij

Met één gisttank is Wâldpyk Brouwerij een kleinere brouwerij. Ze kunnen hierdoor maar één bier tegelijkertijd brouwen. Wil Ronny dan uitbreiden? “Nee, ik kies er juist bewust voor om klein te blijven. Ik vind het leuk om samen met de klant iets lekkers te brouwen en dat kan alleen als je klein blijft.”

Afbeelding
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00