Afbeelding
Foto: Groenleven

Bouw van drijvend zonnepark bij Oudehaske van start gegaan

Zakelijk

De bouw van een drijvend zonnepark is in Oudehaske gestart. Het wordt gebouwd door het bedrijf Groenleven. Het drijvende zonnepark zal wanneer het gereed is, genoeg groene stroom opwekken voor zo’n tweeduizend huishoudens.

Dit zonnepark is het zevende drijvende zonnepark wat GroenLeven zal toevoegen aan haar projectenportfolio. Door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van andere bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. Dat doet GroenLeven met oog voor omgeving, samenleving, mens, milieu én natuur.

Ecologie en biodiversiteit rondom de plas monitoren

Maarten Kemperman, projectmanager bij GroenLeven: “In de komende jaren zullen we dan ook de ecologie en biodiversiteit in en rondom de plas gaan monitoren.”

In samenwerking met VM Groep zal GroenLeven de bron van groene energie in Oudehaske gaan realiseren. Frank Oomen, GroenLeven: “Voor ons is het een heel speciaal project, omdat dit een grootschalig project is in onze voormalige thuisgemeente Heerenveen. Fijn dat we dit kunnen realiseren in samenwerking met VM Groep.”

GroenLeven onderzoekt voor dit drijvende zonnepark de mogelijkheden voor lokaal eigendom met een lokale energiecoöperatie. Maarten Kemperman: “Het is belangrijk voor GroenLeven om de omgeving te betrekken bij de komst van een zonnepark en de mogelijkheden te bekijken voor lokaal eigendom waardoor de omwonenden kunnen profiteren van de energietransitie.”

Omgevingsfonds opgezet om andere lokale duurzame projecten te ondersteunen

Samen met de gemeente Heerenveen is bovendien een omgevingsfonds opgezet om verdere duurzame projecten in de gemeente te kunnen stimuleren.

Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 48 minuten geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 14 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 20 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 22 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02