Tumi-1983, via Wikimedia Commons
Tumi-1983, via Wikimedia Commons

Rookmelders verplicht in elke woning vanaf 1 juli 2022

Wonen

FRIESLAND - Vanaf 1 juli 2022 moeten er in elke woning werkende rookmelders zijn. Deze verplichting gold al een tijdje voor huurwoningen en nieuwbouwwoningen en nu is het dus verplicht voor elke woning. Bij deze nieuwe regel vraag je je natuurlijk al snel een paar vragen af; want hoeveel rookmelders heb je eigenlijk nodig en welke rookmelder is nu het beste voor mijn situatie? RondOm Vandaag duikt in de materie, op zoek naar antwoorden. 

Een rookmelder is een apparaat dat je waarschuwt als het rook detecteert. Nu denk je wellicht; waarom heb ik hiervoor een apparaat nodig, als ik ook zelf die rook kan zien of ruiken? Daar is een simpele reden voor. Als we slapen schakelt ons lichaam namelijk ons geurzintuig uit. Breekt er in de nacht brand uit, dan is de kans groot dat je pas wakker wordt als het al te laat is. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een dodelijke afloop bij een woningbrand veel groter is als er geen (werkende) rookmelders in het huis geïnstalleerd zijn. Het kan dus van levensbelang zijn om één of meerdere rookmelders aan te schaffen en vanaf 1 juli 2022 is dit dan ook verplicht. 

Wist je dat er in 2020 in Nederland 32 mensen zijn overlijden als gevolg van een woningbrand? 

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

In een zelfstandige woning houdt de nieuwe wet in dat je op iedere verdieping in ieder geval één rookmelder hangt. In kamerwoningen, zoals een studentenhuis, is het verplicht om in iedere kamer een brandmelder te installeren. Plaats je een rookmelder, hou er dan rekening mee dat je de melder minimaal 50 centimeter van de muur (of een hoek) plaatst, dat je hem niet op de tocht plaatst en dat je hem niet dichtbij een mechanische ventilatie hangt. 

Wat is de beste plek voor een rookmelder?

De Brandweer raadt aan om in ieder geval een rookmelder in de hal en op de overloop te hangen. Dit zijn meestal jouw vluchtroutes als er brand uitbreekt. Veiliger is het om ook melders te hangen in alle slaapkamers en in de woonkamer. Wil je helemaal op safe spelen, hang dan een melder op in alle ruimten waar brand kan ontstaan (bijvoorbeeld in de ruimte waar de wasmachine en de droger staat, of waar je gebruikelijk elektrische apparaten oplaadt). Denk er wel om dat je geen rookmelder ophangt in de doucheruimte. 

Welke soort rookmelders zijn er?

Er zijn verschillende soorten rookmelders die allemaal op een andere manier werken. Een optische rookmelder zendt een lichtbundeltje uit die wordt opgevangen door een lichtgevoelige cel. Als rook dit licht deels verstrooit of absorbeert wordt dit gedetecteerd door de cel en start het alarm. Deze soort rookmelders is het meest gebruikelijk en wordt ook aangeraden door de veiligheidsdiensten. Sinds 2005 is de verkoop van een ionisatierookmelder verboden, maar je loopt de kans dat je deze ergens nog aantreft. Dan is het zaak om deze te vervangen, want de technische levensduur van een ionisatierookmelder is maar tien jaar. Een ionisatierookmelder bevat een radioactieve bron die geladen deeltjes uitzendt. Deze worden opgevangen door een elektrode, waardoor en dus een stroompje loopt tussen de twee elektroden. Bij rook neemt deze stoom af, omdat de rook een deel van de deeltjes absorbeert of verstrooit. In dat geval gaat de melder af. Bij normaal gebruik is een ionisatierookmelder niet gevaarlijk voor de gezondheid, de radioactieve stof wordt immer beschermd tegen aanraking en verspreiding. Het gebruik van een dergelijke meter is, in tegenstelling tot het verkoop, niet verboden. 

Naast bovenstaande rookmelders zijn er ook thermische melders op de markt. Deze waarschuwt niet voor rook, maar voor warmte. Dit is handig in ruimten waar een normale rookmelder te vaak een vals alarm zou afgeven maar het gebruikt van een thermische melder in huis wordt afgeraden. Bij een woningbrand is rook vaak de grootste vijand van de mens. Een smeulende brand kan wel veel rook veroorzaken, maar genereert vaak te weinig warmte om een thermische melder te activeren.  Niet zo veilig dus

Verder heb je rookmelders die op batterijen werken en rookmelders die je aansluit op het net. De meeste mensen kiezen voor een rookmelder op batterijen omdat deze veel makkelijker te installeren zijn. Je hebt rookmelders die werken met de normale 9-volt batterij. Deze gaan ongeveer één jaar mee en dan moet je de batterijen vervangen. Er zijn ook rookmelders op AA-batterijen, deze gaan wat langer mee (zo’n drie jaar). Ga je voor de allerbeste kwaliteit, dan kun je wellicht kiezen voor een rookmelder met lithium-batterijen. Deze zijn vaak duurder, maar de batterijen hoef je pas na tien jaar te vervangen. Verder wordt aangeraden om na tien jaar sowieso een nieuwe rookmelder aan te schaffen. Soms worden rookmelders op het net aangesloten, dit zie je weleens in nieuwbouwwoningen. Als de stroom uitvalt neemt een reservebatterij de werkzaamheden over. 

Tenslotte moet je een keuze maken tussen koppelbare of niet-koppelbare melders. Bij (draadloos) koppelbare melders zijn alle melders in de woning met elkaar verbonden. Als één melder rook detecteert dan gaan alle melders af. Dit zijn vaak duurdere systemen, maar het voordeel is dat u altijd een duidelijk en luid signaal zal horen. Bij grotere woningen is dit zeker aan te raden. De goedkopere melders zijn vaak niet koppelbaar. Ze geven alleen hun eigen signaal af.

Een extra tip: Let op de bevestigingsmethode van de rookmelder wanneer je hem aanschaft. Sommigen vereisen dat je in het plafond boort, terwijl je andere kan bevestigen met een magnetische strip. Kijk goed wat voor jou de beste keuze is. Je kunt ook losse magnetische strips aanschaffen als je liever niet boort in je plafond 

Kooptips

Een bewuste en veilige koop: Wil je een rooksensor van goede kwaliteit, maar wil je niet teveel betalen? Kies dan voor een niet-koppelbare rookmelder op 7-volt batterijen. De batterijen dien je elk jaar te vervangen en de melder zelf gaat ongeveer tien jaar mee. Klik hier voor een dergelijke rookmelder. 

Een duidelijk alarm in het hele huis: Op zoek naar een rookmelder die iedereen in het huis op het juiste volume kan bereiken? Ga dan voor een koppelbare rookmelder. Deze koop je vaak in een set van twee of meer. Klik hier voor een dergelijke rookmelder. 

Geen gedoe: Wil je niet elk jaar de batterijen van de melder vervangen, kies dan voor een rookmelder met lithiumbatterijen. Deze batterijen gaan tien jaar mee. Vanwege de uitstekende levensduur van deze batterijen is dit ook de keus van mensen die de rookmelder meenemen op hun boot of in de caravan. Klik hier voor dergelijke rookmelders: twee rookmelders met 10 jaar batterijduur

Een ruime keuze aan diverse Rookmelders tref je ook aan op www.123rookmelders.frl

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 6 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00