Schaatser Tjerk de Boer begon ooit als shorttracker, maar schaatst nu op de lange baan.
Schaatser Tjerk de Boer begon ooit als shorttracker, maar schaatst nu op de lange baan. Foto: Vincent Riemersma

Tjerk de Boer over zijn afgelopen schaatsseizoen en meer

Sport

FRIESLAND- Tjerk de Boer is een 24-jarige Friese professionele schaatser. Tjerk deelt met RondOm Vandaag zijn ervaring van zijn eerste race, het winnen van het Junior Europees Kampioenschap, deelname aan de Olympische Jeugdspelen en zijn liefde voor de schaatssport. Hij bespreekt ook zijn doelen voor het volgende schaatsseizoen.

De Boer begon op een hele vroege leeftijd met schaatsen: ‘’Ik denk dat ik op schaatsles ging toen ik een jaar of vijf was.’’ Vanaf het moment dat de Boer de schaatsen aantrok en het ijs op ging wist hij dat dit zijn sport is: ‘’Ik bleek wel vrij snel aanleg voor de sport te hebben’’. Dan weet de jonge Tjerk ook dat hij van schaatsen zijn werk wou maken: ‘’Ja, dat heb ik eigenlijk altijd wel gehad; die droom dat ik later mijn beroep ervan zou kunnen maken.’’  

Begin van de schaatscarrière 

De eerste race die de Boer reed was op jonge leeftijd. ‘’Mijn eerste race, poeh…” denkt De Boer terug. “Ja, dat zal ook heel jong zijn geweest. Ik denk een jaar of tien. Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. In ieder geval was ik heel jong.’’ De Boer werd in 2015 op 15-jarige leeftijd Europees kampioen shorttrack bij de junioren in Sofia, Bulgarije. Hij denkt er positief op terug: ‘’Ja, super mooi natuurlijk. Als je van sport houdt dan zijn prestaties natuurlijk ook superbelangrijk. Dat was hartstikke mooi en daar ben ik nog steeds super trots op,’’ vertelt de toch wel nuchtere Fries. Dit was niet het eerste Europese kampioenschap dat de Boer reed. ‘’Toen ik een jaar of twaalf was, reed ik mijn eerste Europese kampioenschap.


Ik hoop dat ik het ook nog een keer mag meemaken op de echte Olympische Winterspelen.  

De olympische jeugdwinterspelen 

De Boer mocht in 2016 meedoen aan de Olympische Jeugdwinterspelen. ‘’Ja supergaaf,” herinnert hij zich.  “Je hoopt een keer op de echte Olympische Spelen te staan en als je dan op de Olympische Jeugdspelen mag staan, is dat een soort voorproefje voor de echte Spelen.’’ Tjerk wist bij de Jeugd Spelen de zilveren medaille te winnen. ‘’De Olympische Jeugdspelen was wel echt een sensatie om mee te maken. Het was vrij serieus georganiseerd, alsof het de echte Olympische Spelen waren. Het deelnemersveld van de Olympische Jeugdspelen is anders dan het Europees Kampioenschap.  Hier doen de beste van de wereld mee. De Boer: ‘’Dus het niveau was allemaal wat hoger en het was allemaal wat uitvergroot. “Ik hoop dat ik het ook nog een keer mag meemaken op de echte Olympische Winterspelen.”  

Vallen en opstaan

Tijdens de World Cup Shorttrack in Calgary viel De Boer hard en liep hij een dubbele hernia in zijn onderrug op.  Daarvan moest de Boer een half jaar revalideren. Na deze blessure heeft De Boer gekozen voor het langebaanschaatsen: ‘’Ik kreeg een mooie kans bij schaatscoach Jillert Anema om in zijn team te komen op de lange baan.” De Boer krijgt daarnaast steeds meer problemen bij het shorttracken: ‘’Gaandeweg kreeg ik steeds meer moeite met jurybeslissing in het shorttrack.” Volgens De Boer is het langebaanschaatsen een tijdrit tegen jezelf ‘’Dat is gewoon eerlijker.’’ Eenmaal geproefd aan langebaanschaatsen neemt De Boer een beslissing. Hij gaat zich 100% focussen op presteren op de langebaan en laat shorttrack achter zich. 

Frustrerend seizoen

Het afgelopen schaatsseizoen zit er net op, maar de Boer is niet tevreden over zijn seizoen op het ijs: ‘’Voor mij persoonlijk was het niet een heel goed jaar,’’ geeft hij teleurgesteld toe. De Boer kon door blessures maar een half seizoen op het ijs rijden. ‘’Dat was vrij frustrerend en jammer vooral, het was niet echt een leuk seizoen, om het zo maar te zeggen’’.  

Doelen voor de toekomst

De doelen van de Boer voor het volgende schaatsseizoen zijn: ‘’Om mezelf verder te ontwikkelen door persoonlijke records te rijden.’’ Ook gaat de Friese schaatser De Boer zich meer focussen op het marathonschaatsen: ‘’Ik hoop daarmee ook een keer een mooie uitslag mee te rijden. Als ik daar een keer top vijf, of podium, zou rijden, dan ben ik al heel erg blij.’’ De Boer hoopt dat hij in de toekomst een keer op de Spelen mag staan: ‘’Zulke grote wedstrijden rijden, dat is het mooiste wat er is.’’ Een ander doel van de Boer in de toekomst is om een keer een mooie marathonwedstrijd te winnen. Wij houden dit jonge talent zeker in de gaten.

Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Delta Impuls schiet uit slof en is zeker van lijfsbehoud Sport 22 apr, 10:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00