Afbeelding

‘Dit jaar gaan we volledig voor de nationale titel’

Sport

HASKERHORNE - De dames van Friso Sneek dames 1 staan er goed voor dit seizoen. De volleybalclub die acteert op het allerhoogste nationale niveau staan op dit moment derde, wat inhoudt dat ze mee gaan doen met de play-offs en dus nog in de race zijn voor het kampioenschap. Voor Rixt van der Wal uit Haskerhorne is dit al het derde seizoen dat ze in het eerste speelt: “Natuurlijk droomde ik ervan om hier te staan, maar dat het zo snel zou gaan had ik nooit gedacht.”

Net zoals veel kinderen mag Rixt van der Wal als ze haar zwemdiploma heeft gehad op sportlessen. In eerste instantie kiest ze voor turnen: “Ik kwam er al snel achter dat ik eigenlijk wat te lang was. Omdat mijn moeder en mijn zus beide volleybalden ben ik dit ook gaan doen.” De jonge Rixt vindt het een heerlijke sport en is nog goed ook: “Op mijn veertiende speelde ik al in de A1 van VC Joure, het hoogste jeugdteam van de club. Men wilde mij nog niet doorschuiven naar de senioren, maar ik was wel te goed voor dat team. Mijn coaches drukten mij op het hart dat als ik beter wilde worden, een overstap moest overwegen.” 

Rixt kiest voor VC Sneek, waar zowel de dames als de heren op Eredivisie-niveau spelen. Rixt: “Ik heb met verschillende teams meegetraind, zodat men goed kon inschatten in welk team ik het beste paste. De sfeer bij Sneek is goed. Je merkt dat men gewend is dat er vaak nieuwe spelers in een team komen. Daardoor hoor je sneller bij de groep.” Uiteindelijk komt Rixt terecht in het vierde team, dat op dat moment in de derde divisie uitkomt: “Een fijn team,” vindt ze als ze terugdenkt. “Een mooie mix van jonge en ervaren spelers. Ik heb veel geleerd dat jaar.”

Rixt werkt hard en maakt veel speelminuten dat jaar: “Bij Joure trainden we twee keer in de week anderhalf uur en hadden we een wedstrijd. Bij Sneek train je veel vaker. Al die uren trainen, die vele balcontacten, ik merkte dat ik grote stappen vooruit zette.” Haar groei wordt ook door haar coaches opgemerkt. De middenaanvaller speelt het volgende seizoen bij het derde en wanneer VC Sneek dames 2 een hoofdblokkeerder nodig heeft vanwege een blessure vult zij daar die positie. Zo komt het dat ze binnen drie jaar wordt geselecteerd voor het eerste damesteam: “Dat het zo snel ging had ik nooit gedacht.”

Inmiddels speelt ze ook alweer drie seizoenen in Friso Sneek dames 1. “In het begin speel je natuurlijk niet zo veel. Je moet je plekje verdienen. Nu speel ik in de basis.” Het team onder leiding van Harry van den Brink, Henriette ter Steege en Jurjen de Jong heeft een succesvol seizoen en staat derde in de landelijke competitie: “Dat betekent dat we in de play-offs komen en mogen meestrijden voor de titel,” legt Rixt uit. Het team maakte dit jaar de beslissing om vol voor het kampioenschap en de beker te gaan. Alle neuzen staan dezelfde kant op. Voor Rixt betekende dat wel dat ze een keuze moest maken tussen haar club en Jong Oranje: “Jong Oranje traint op maandag, maar mijn team ook. Ik merkte dat mijn lichaam zoveel uren trainen niet aan kon en kreeg een blessure aan mijn knie. Ik heb nu voor Sneek gekozen. We willen kampioen worden, daar heb ik ook alles voor over.” Gelukkig kan Rixt na de competitie weer aansluiten bij Jong Oranje en hoopt geselecteerd te worden voor het WK <21 in Mexico. 

Friso Sneek dames 1 is op koers om dit seizoen heel succesvol af te sluiten. De titel ligt binnen handbereik. Het zou een mooie beloning zijn voor de Sneker volleyballsters die de afgelopen jaren een flinke professionaliseringsslag hebben gemaakt. Daar plukt ook Rixt de vruchten van: “Ik heb Sneek altijd ervaren als een prachtige club. Ik heb het hier naar mijn zin.” Aankomend seizoen zal ze hoogstwaarschijnlijk weer spelen in het shirt van Sneek.

Rixt in actie voor Friso Sneek Dames 1.
Rixt in actie voor Friso Sneek Dames 1.
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 30 minuten geleden
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 3 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen gisteren
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00