Danny Brouwer met Echo Oldeson ver voor de rest uit op weg naar de finish in ‘de Fjouwer fan de Jouwer’
Danny Brouwer met Echo Oldeson ver voor de rest uit op weg naar de finish in ‘de Fjouwer fan de Jouwer’ Foto: Noordtrot

Danny Brouwer uit Oudeschoot grote man op Jouster Swipe dei

Sport

JOURE – Op vrijdag 1 juli stond heel Joure in het teken van de traditionele Swipedei

Op de Nutsbaan aan de Harddraversdijk kwamen ruim 75 paarden aan de start die, verdeeld over 9 draverijen, met elkaar de strijd aangingen om de prijzen. Onder toeziend oog van ruim 2.500 toeschouwers maakten de paarden en pikeurs er een waar spektakel van. 

Danny Brouwer, die enkele maanden geleden als beginnend zelfstandig trainer in Oudeschoot neerstreek, kwam ook nu weer om te winnen. Het talent beleeft een uitstekend seizoen waarin hij in Frankrijk, Zweden en Duitsland al prachtige internationale successen wist te boeken.

In Joure, waar alle ogen waren gericht op de strijd om de Gouden Swipe en het hoofdnummer ‘de Fjouwer fan de Jouwer’. In het hoofdnummer was Brouwer vooraf door de kenners al als favoriet betiteld.

Dat de pas 24-jarige Brouwer in grootse vorm steekt bewees hij al in de 5e race in de ‘Vrienden van de Wiets’ Prijs. Met Madness liet Brouwer zien dat zij een uitstekend duo waren. Na een nagenoeg perfect parcours wonnen zij de race met overmacht.

In de Fjouwer fan de Jouwer, een afstandskoers van 4.250 meter, was het opnieuw Brouwer die als een van de grote kanshebbers van start ging. Met Echo Oldeson, een 11-jarige ruin uit de training van Jacky Mollema uit Oranjewoud, wilde hij de traditionele titel veroveren. En dat lukte.

Al werd het twee ronden voor het einde nog heel spannend toen de eveneens talentvolle 18-jarige Marciano Hauber, met zijn paard Cadet, Brouwer aanviel en de koppositie wilde overnemen. Dat getuigde van veel lef want ‘good old’ Echo Oldeson is een echte ervaren klasbak. Brouwer gaf daarom geen krimp en verhoogde met ogenschijnlijk veel gemak het tempo waardoor Hauber werd veroordeeld tot het ‘dooie spoor’ en uiteindelijk tekort zou komen om echt partij te geven.

Na de allerlaatste bocht maakte Danny Brouwer er een schitterende show van voor het publiek. Met veel machtsvertoon zette hij zijn overige concurrenten op een steeds groter wordende achterstand en permitteerde hij het zich om al ruim voor de finish het publiek te bedanken en juichend over de meet te gaan.

Na afloop was Brouwer, die uit een echte paardenfamilie komt, zichtbaar blij met zijn overwinning: “Ik kwam hier al van jongs af aan met mijn vader kijken, fantastisch dat ik hier nu zelf voor zoveel publiek deze prachtige prijs heb kunnen winnen.”

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 10 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00