Danny Brouwer met Echo Oldeson ver voor de rest uit op weg naar de finish in ‘de Fjouwer fan de Jouwer’
Danny Brouwer met Echo Oldeson ver voor de rest uit op weg naar de finish in ‘de Fjouwer fan de Jouwer’ Foto: Noordtrot

Danny Brouwer uit Oudeschoot grote man op Jouster Swipe dei

Sport

JOURE – Op vrijdag 1 juli stond heel Joure in het teken van de traditionele Swipedei

Op de Nutsbaan aan de Harddraversdijk kwamen ruim 75 paarden aan de start die, verdeeld over 9 draverijen, met elkaar de strijd aangingen om de prijzen. Onder toeziend oog van ruim 2.500 toeschouwers maakten de paarden en pikeurs er een waar spektakel van. 

Danny Brouwer, die enkele maanden geleden als beginnend zelfstandig trainer in Oudeschoot neerstreek, kwam ook nu weer om te winnen. Het talent beleeft een uitstekend seizoen waarin hij in Frankrijk, Zweden en Duitsland al prachtige internationale successen wist te boeken.

In Joure, waar alle ogen waren gericht op de strijd om de Gouden Swipe en het hoofdnummer ‘de Fjouwer fan de Jouwer’. In het hoofdnummer was Brouwer vooraf door de kenners al als favoriet betiteld.

Dat de pas 24-jarige Brouwer in grootse vorm steekt bewees hij al in de 5e race in de ‘Vrienden van de Wiets’ Prijs. Met Madness liet Brouwer zien dat zij een uitstekend duo waren. Na een nagenoeg perfect parcours wonnen zij de race met overmacht.

In de Fjouwer fan de Jouwer, een afstandskoers van 4.250 meter, was het opnieuw Brouwer die als een van de grote kanshebbers van start ging. Met Echo Oldeson, een 11-jarige ruin uit de training van Jacky Mollema uit Oranjewoud, wilde hij de traditionele titel veroveren. En dat lukte.

Al werd het twee ronden voor het einde nog heel spannend toen de eveneens talentvolle 18-jarige Marciano Hauber, met zijn paard Cadet, Brouwer aanviel en de koppositie wilde overnemen. Dat getuigde van veel lef want ‘good old’ Echo Oldeson is een echte ervaren klasbak. Brouwer gaf daarom geen krimp en verhoogde met ogenschijnlijk veel gemak het tempo waardoor Hauber werd veroordeeld tot het ‘dooie spoor’ en uiteindelijk tekort zou komen om echt partij te geven.

Na de allerlaatste bocht maakte Danny Brouwer er een schitterende show van voor het publiek. Met veel machtsvertoon zette hij zijn overige concurrenten op een steeds groter wordende achterstand en permitteerde hij het zich om al ruim voor de finish het publiek te bedanken en juichend over de meet te gaan.

Na afloop was Brouwer, die uit een echte paardenfamilie komt, zichtbaar blij met zijn overwinning: “Ik kwam hier al van jongs af aan met mijn vader kijken, fantastisch dat ik hier nu zelf voor zoveel publiek deze prachtige prijs heb kunnen winnen.”

Afbeelding
Zo geef jij je vakantiegeld verstandig uit! Financieel 27 mei, 08:00
Afbeelding
Op Pinkstermaandag is het eindelijk weer zover: de Fietselfstedentocht gaat van start Evenement 26 mei, 18:00
Afbeelding
Opruimevenement Skjin Wetter 2023 vindt plaats in negen Friese gemeenten Samenleving 26 mei, 15:00
Afbeelding
Boekentips voor kids met gescheiden ouders Boek van de week 26 mei, 12:00
Afbeelding
IJshockey Nederland en Heerenveen willen ijshockey-WK binnenhalen Sport 26 mei, 10:00
Afbeelding
Paard & Erfgoed pakt uit met nieuw programma Evenement 25 mei, 12:00
Afbeelding
De Energiecoach van de Gemeente Leeuwarden helpt bij energiebesparing Duurzaamheid 25 mei, 08:00
Afbeelding
Denkt u wel eens aan een reis om noorderlicht of ijsberen of pinguïns te kunnen zien? Recreatie & Ontspanning 24 mei, 18:00