Afbeelding

In gesprek met Willem Wagteveld en Jelle Stuurman van Duivensport Heerenveen: Een duik(vlucht) in de duivensport

Sport

HEERENVEEN - Hoewel de duivensport niet meer de grote sport is als wat het vroeger was, kent de sport landelijk nog steeds 20.000 leden. Tijd om een duikje te nemen in deze unieke en onderbelichte sport. Rondom Vandaag gaat langs bij Duivensport Heerenveen en spreekt secretaris Willem Wagteveld en medebestuurslid Jelle Stuurman.

Willem Wagteveld, secretaris van Duivensport Heerenveen en Omstreken doet al bijna zijn hele leven aan Duivensport. Inmiddels is hij de derde generatie binnen zijn familie die de sport beoefent en zijn dochter is ook al enorm geïnteresseerd. 

“Dit is wel een sport van de lange adem.”, zegt Wagteveld. “Je begint meestal met jonge duiven die na dertien tot veertien weken mee kunnen doen aan een aantal wedstrijden, om dan het volgende seizoen alle wedstrijden mee te kunnen doen. Je bent wel een heel jaar bezig.” Zo gaat er aardig wat werk zitten in de sport. Per dag ben je anderhalf uur bezig om de duiven te verzorgen, maar dat is het allemaal waard. “De kick voor de meeste mensen is het vliegen met duiven. Je brengt ze van jongs af aan steeds een beetje verder weg om uiteindelijk wedstrijden te vliegen van 100 kilometer tot 1300 kilometer.”

Jelle Stuurman, medebestuurslid van de vereniging zegt: “Voor een wedstrijd ben je er de hele tijd mee bezig geweest, om dan het wedstrijdelement te hebben, is mijn duif eerder dan die van hem. Dat geeft echt een kick.” Wagteveld: “Ik zit hier perfect. Ik zie van ver de duiven aankomen. Als je een groepje ziet vliegen hoop je dat een dan afzwaait, anders verlies je veel tijd.”

Roofvogels

Dan ineens zien de twee een roofvogel in het veld. “Dat is nou de grootste angst voor de duivensport”, weet Willem. “Een dikke roofvogel. Je raakt daar regelmatig goede duiven aan kwijt.” Een paar jaar terug zat er een slechtvalk in de buurt. Dat jaar verloor Willem twintig duiven, een ander lid verderop zelfs dertig. “Toen was het niet meer zo leuk om hier te wonen.” Gelukkig valt de schade dit jaar mee vergeleken met andere jaren, mede door de vogelgriep, denkt Willem. 

“Mijn dochter had een favoriete duif, Sneeuwvlokje, die werd gepakt door een roofvogel. Ik zag dat en ging er achteraan, schreeuwend. Die roofvogel schoof elke keer als ik in de buurt was weer een paar honderd meter op. Toen heb ik hem op het kerkhof tussen de bosjes eindelijk kunnen pakken.” Sneeuwvlokje verloor veel bloed, maar na goede verzorging kwam hij na een week weer overeind en ging het steeds beter. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de toppers van Willem Wagteveld. “Die duif is mij wel dankbaar.”
Als duivensporter heb je altijd lievelingsduiven waar je een band mee opbouwt. Willem Wagteveld ziet daarom kansen om de duiven naar eenzame ouderen te brengen. Jelle Stuurman, die op een zorgboerderij werkt, heeft daar ook al succes met een aantal duiven. “We hebben daar dan een aantal duiven. Die neem ik als ik naar huis ga mee naar de club, zodat ze aan wedstrijden mee kunnen doen. Als hun duiven eerder zijn dan die mij, staan ze mij ‘s ochtends op te wachten. Dan hoor ik het de hele dag nog.”

Voor meer informatie kunt u kijken op: www.duivensportheerenveen.nl

Willem Wagteveld (Links) met sneeuwvlokje en Jelle Stuurman met een andere topduif.
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 19 minuten geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 2 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 16 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 22 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur gisteren
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00