Afbeelding
Niels Krist, sinds dit seizoen projectcoördinator van sc Heerenveen, in het Abe Lenstra Stadion. Foto: RondOm Vandaag

FIFA spelen in de virtuele Eredivisie met een sc Heerenveen-shirtje: Niels Krist zijn droom via omweg werkelijkheid

Sport

HEERENVEEN - Niels Krist (34) staat bekend als de eerste E-sporter die sc Heerenveen heeft gecontracteerd. Vanaf de start van de eDivisie in 2017 (competitie waarin voetbalspel FIFA wordt gespeeld) tot en met vorig seizoen vertegenwoordigde Krist de Friese club als FIFA-speler. Hij is nog wel actief als projectcoördinator.

Vorig seizoen besloot Krist zijn controller na vier seizoenen eDivisie aan de wilgen te hangen. “Met name het laatste seizoen merkte ik dat ik weinig plezier meer had in het spelen van FIFA. Daarbij had ik weinig tijd om te trainen, omdat ik druk ben met mijn eigen bedrijf.” Krist is eigenaar van TastToe, een bedrijf dat koelverse maaltijden levert. 

Druk van schouders halen

Krist heeft tegenover de club aangegeven te willen stoppen als E-sporter. Hij vindt dat het tijd is voor de jongere garde. Daar is sc Heerenveen het mee eens. Bovendien geeft de club aan dat het een professionaliseringsslag wil maken op het gebied van E-sports. Wel wil Krist betrokken blijven bij de club waar hij hartstochtelijk supporter van is. “Alles waar ik tegenaan liep in de voorgaande seizoenen, dat regel ik nu voor de huidige E-sporters. In de studio moest ik bijvoorbeeld zelf regelen wanneer ik moest eten, interviews moest afnemen en welke formatie ik ging hanteren. Kortom, je moest alles zelf regelen en daarnaast zelf nog spelen.” 

Zijn nieuwe rol als projectcoördinator bevalt hem goed. Krist begeleidt sinds dit seizoen de E-sporters van sc Heerenveen en zoekt naar nieuwe talenten. De nieuwe dynamiek werpt meteen zijn vruchten af. “Dit is voor Heerenveen het beste seizoen sinds de start van de eDivisie. We zijn namelijk geplaatst voor de eDivisie Finals.” In de Finals strijden acht teams voor het kampioenschap en de daarbij behorende 50.000 euro. In Maastricht worden er verspreid over twee dagen kwartfinales, halve finales en een finale afgewerkt. 

Periode als E-sporter

In 2017 wordt Krist als eerste E-sporter van sc Heerenveen gepresenteerd. FIFA spelen in een Heerenveen shirtje, het is voor een supporter van de Friese club een droom die uitkomt. “Mijn droom om ooit in een Heerenveen shirt te spelen, had ik allang opgegeven. Dat ik dit alsnog heb gered via een omweg, is natuurlijk prachtig”, lacht Krist. 

Krist kijkt positief terug op zijn tijd als E-sporter, al behoorde hij niet tot de top. “Ik trainde veel minder dan de andere jongens. Desondanks hebben we redelijke klasseringen neergezet.” In de beginperiode speelde hij alleen, later samen met Floris Jorna. Het seizoen 2018/2019 is het meest uit het oog springende seizoen. Destijds werden de play-offs bereikt door het winnen van de laatste vijf wedstrijden. “Vorig seizoen ben ik individueel tiende geëindigd. Dat is voor mijn doen prima, want het niveau werd steeds hoger.” Wie weet zit er dit seizoen zelfs een kampioenschap in, met Krist als ‘de Foppe de Haan van de E-sportstak.’ 

Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Delta Impuls schiet uit slof en is zeker van lijfsbehoud Sport gisteren
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00
Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 20 apr, 18:00
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 20 apr, 14:00
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 20 apr, 12:00