De Kruidhof in Buitenpost is één van de uitjes waar je je kan vermaken voor een klein bedrag.
De Kruidhof in Buitenpost is één van de uitjes waar je je kan vermaken voor een klein bedrag. Foto: Christien van der Veen

Bijna voor niets op pad? Dit zijn de leukste gratis en goedkope uitjes in Friesland

Recreatie & Ontspanning

FRIESLAND – De kosten van gas, benzine en boodschappen worden almaar hoger. Als je een dagje uit wilt kost dat al snel veel geld, maar gelukkig zijn er in Friesland een heleboel kosteloze uitjes. In dit artikel lees je leuke gratis en zeer goedkope uitjes in onze provincie. Hopelijk ontdek je met behulp van deze lijst wat inspiratie voor een goedkoop dagje uit, want het is helemaal niet nodig om veel geld uit te geven om een geslaagde dag te hebben. 

Uitkijktoren Fochtelooerveen – Ravenswoud 

Een toren die ook geschikt is voor mensen met hoogtevrees? Bij uitkijktoren Fochtelooerveen – Ravenswoud ben je op het juiste adres! Doordat er een knik in de steile trap ‘De Zeven’ zit, kun je de hoogte niet overzien en loop je dus zorgeloos naar boven in deze 18 meter hoge toren. De toren staat in de bosrand en is gemaakt van materiaal dat niet opvalt in de omgeving. Vanuit de toren kijk je door een groot panoramaraam uit over een uitgestrekt open veengebied. Het is een bijzonder en bovendien gratis uitstapje in Friesland. De uitkijktoren is te vinden in de Meester Lokstraat te Fochtelooerveen.

Speelbos Sparjebird – Hemrik

Het Speelbos Sparjebird in Hemrik is meer geschikt voor kinderen. In het Speelbos loop je de greppelroute, sleep je met takken of bouw je een eigen hut. Verder kan je kliederen met water bij de waterpomp, hink-stap-sprong doen over de boomstammen, zijn er drie verschillende touwbruggen en is er een echte klimboom. Daarnaast is er een dierenpad met tien uit hout gezaagde dieren. Bij ieder dier is iets te doen, dus volop spelen en ontdekken. Het uitje en parkeren bij Speelbos Sparjebird – Hemrik is gratis. Het adres voor het Speelbos is Sparjeburd 4 in Hemrik.

Meer De Leyen – Rottevalle

Een leuk gratis uitje naar het strand is mogelijk bij De Leyen in Rottevalle. Het strandje is gelegen aan een mooi meer. Er is een waterpomp op het strand om mee te spelen, twee picknickbankjes, een kabelbaan, kruiptunnels en een uitkijktoren. Je kunt zelf een picknick meebrengen of iets lekkers halen bij Paviljoen de Leyen. Dat is te vinden op de Bildreed 3.

Voordat je wilt gaan zwemmen is het wel belangrijk om te checken of er geen blauwalg in het water zit. Dit wordt ter plaatse ook op een bord aangegeven als dat het geval is. Het water is rustig en en op veel plekken ondiep en de naastgelegen aanlegsteigers zijn onlangs opgeknapt. Omdat er veel surfers en suppers op het meer komen, is er altijd wat te zien! Het prachtige meer 

Blotevoetenpad – Opende

Een belevenis voor jong en oud: Het Blote Voetenpad (’t Blôde Fuottenpaad) in Opende, op de grens tussen Groningen en Friesland, vandaar de Gronings-Friese naam. Het Blotevoetenpad van 2.5 kilometer is het hele jaar vrij toegankelijk. Er zijn twee startplaatsen: bij de parkeerplaats aan het begin van de Kale Weg en bij Theetuin Blotevoetenbos aan de Peebos 1. Daar kun je je schoenen en sokken uittrekken. Het is een heerlijk gevoel om op blote voeten door de modder te lopen over de mooie paadjes, je benen te laten wapperen over de ‘bungelbank’ en zonder schoenen over een touwbrug te gaan. Je voelt de natuur tot aan je tenen! Aan het einde van de route kun je je voeten afspoelen. Entree is gratis. 

Kaasboerderij ‘de Gelder’ - Tijnje

Op kaasboerderij de Gelder in Trijnje wordt tijdens de zomervakantie wekelijks de Boerderijbeleving georganiseerd. Tijdens de gratis rondleiding, die ontzettend leuk is voor kinderen, kom je van alles te weten over dit grote melkveebedrijf. Daarnaast worden er tijdens Pasen en Kerst leuke activiteiten georganiseerd. Op de website en het Facebook-account van het bedrijf vind je meer informatie over de precieze data en tijdstippen. Naast deze rondleiding is er ook een boerderijwinkel waar eigen kaas en zuivel, kazen van collega kaasmakers en allerlei andere streekproducten te koop zijn. Het adres van de kaasboerderij is Heawei 4 en is van dinsdag tot en met zaterdag geopend.

Planetarium – Franeker

In het Koninklijke Eise Elsinga Planetarium draait alles om het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit is een model van de zon en zes planeten die daar omheen draaien. Daarnaast is er in het Planetarium van alles te vinden op het gebied van sterrenkunde, historische astronomische instrumenten en een radarwerk. Voor kinderen is er een speurtocht verkrijgbaar, zijn er begrijpelijke films en interactieve exposities. Dat is leuk voor als je kinderen interesse hebben in de ruimte. 

Het Planetarium is alleen toegankelijk met online bestelde tickets. Voor kinderen t/m 3 jaar is de toegang gratis, voor kinderen tussen de 4 en 13 kost een ticket vijf euro en voor volwassenen bedraagt een ticket slechts zes euro. Er zijn verschillende zones waar je gratis kan parkeren. Meer informatie daarover is te vinden op de site van Planetarium Franeker. Het adres van het Planetarium is de Eise Eisingastraat 3.

De Kruidhof – Buitenpost

Botanische Tuin de Kruidhof in Buitenpost is geopend van begin april tot begin oktober. Naast de verschillende thematuinen zijn er ook activiteiten voor kinderen. Zo zijn er twee speeltuinen: een kleine speeltuin met zandbak met klimheuvel en glijbaan en even verderop een speeltuin met een grote klimtoren, een kabelbaan, watertoestellen in een vijver, een kookpot en heel veel zand. 

Ook zijn er diverse wandelroutes, die tevens geschikt zijn voor kinderen. Voor kinderen t/m 4 jaar is het gratis, van 5 t/m 11 jaar kost het uitje 3 euro en voor volwassenen 6,50 euro. De Kruidhof is in Buitenpost gelegen aan de Schoolstraat 29b.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 9 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 11 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00