Afbeelding
Foto: Eigen foto

Bij atelier Nynke & Blom doen ze alleen dingen die ze leuk vinden

Persoonlijke verhalen

GORREDIJK – Van kinds af aan beleeft Corina Blom veel plezier aan tekenen. Van die hobby heeft ze inmiddels haar baan gemaakt. Blom is een kunstenares, ze maakt landschappen en bij voorkeur vergezichten waarin je je dag kunt verliezen. Ze runt samen met collega-kunstenaar Nynke Venema sinds twee jaar een atelier in Gorredijk, genaamd Nynke & Blom.  

Al op jonge leeftijd vindt Blom het leuk om te tekenen. Na het behalen van haar havodiploma gaat ze dan ook de lerarenopleiding Tekenen volgen aan de NHL. “Eigenlijk dacht ik, deze studie vind ik wel leuk, maar dit is een opstart om hierna een ‘echte’ studie te volgen.” Haar vooraf bedachte plan loopt anders. De studie bevalt haar, evenals de stageperiodes. Na het succesvol afronden van de studie begint ze met het geven van lessen op het voortgezet onderwijs en bij het It Frysk Skildershûs. “Op een gegeven moment vroeg Doet Boersma – eigenaar van It Frysk Skildershûs – of ik een week meewilde naar Ameland met een groepje kunstenaars. Dat wilde ik wel.” Het blijkt met terugwerkende kracht een opstart van haar loopbaan als kunstenares. “We maakten daar werk voor onszelf. Vanaf dat moment ben ik het echt serieus gaan nemen. Daarvoor deed ik al wel klussen en had ik een atelier, maar dat was meer als hobby. Sindsdien dacht ik: nu moet ik echt aan de slag. Dan is zo’n week heel mooi, omdat je van tevoren al moet bedenken wat je wilt maken. Je ontwikkelt je, want je bent er de hele dag mee bezig.”  

Expositie 

Een jaar later heeft Blom haar eerste expositie bij het It Frysk Skildershûs. Ze verkoopt in die tijd ook een aantal schilderijen, iets wat smaakt naar meer. Vervolgens gaat Blom naar de kunstenaarsvereniging FRIA: de kunstenaarsvereniging van Noord-Nederland. “Daar krijg je meer kansen om te exposeren en kan je je netwerk iets uitbreiden.” Omdat ze destijds in Gorredijk woont, gaat ze in de werkgroep Kunst in Opsterland. Daar ontmoet ze Nynke Venema, die tegelijkertijd met haar in de organisatie van kunst in Opsterland gaat. “Dat was een goede match”, weet Blom. “Wij zijn van hetzelfde karakter en de kunst die Nynke maakt, past ook bij mijn werk.” 

Atelier 

Met Nynke Venema begint Blom twee jaar geleden een atelier in Gorredijk: Nynke & Blom. “We hebben een vrij grote ruimte, waarin zowel Venema als ik ruimte voor onszelf hebben. Verder hebben we plaats voor exposities, cursussen en kunst. Ruimte voor kunst hebben we letterlijk en figuurlijk, want we hebben ruimte voor onszelf, maar ook de ruimte die je moet nemen in je leven om kunst te maken en te laten zien.” 

Hoewel ze eerder ook ateliers heeft gehad, geeft het atelier dat ze nu beheert meer rust. “In de voorgaande ateliers zat ik op leegstandsbeheer en kun je op elk moment eruit worden gezet. In Gorredijk huurde ik bijvoorbeeld samen met twee andere kunstenaars een lokaal in een oude school. Totdat de gemeente bedacht dat de sportschool de school mocht hebben. Dan moet je binnen een maand snel iets anders vinden, en dat is lastig als je nagaat hoeveel spullen wij hebben.” Nu ze aan de Kerkewal in Gorredijk zit, heeft ze de mogelijkheid om iets meer te investeren. Ze loopt niet meer het risico om er pardoes uitgezet te worden en mag het atelier zelf invullen. 

Venema en Blom hebben de insteek dat ze de dingen die ze doen, leuk moeten vinden. “Als het voelt alsof iets moet, dan doen we het niet. De exposities bijvoorbeeld, daar hebben we het afgelopen jaar iets minder van gedaan. Dat is een bewuste keuze.”

Odes aan Schiermonnikoog 

Het Waddeneiland Schiermonnikoog is voor Blom de basis, de vaste grond onder haar voeten. Schiermonnikoog heeft haar vertrouwen gegeven om te leven zoals zij dat voor ogen heeft. Vandaar dat ze meerdere odes aan Schiermonnikoog heeft gemaakt. “Ik houd me bezig met grote landschappen van Schiermonnikoog. Het is mijn wekelijkse werkomgeving. Ik loop hier vaak een rondje hard, dat is in veel opzichten mijn redding.” Ze voelt zich het meest vrij wanneer ze over de dijk, door de duinen, over het strand, door de kwelder en het dorp rent. “Het is krachtig, maar inmiddels ook wel uitgekamd voor mij. Momenteel wandel ik veel in de natuur in Friesland en zie ik veel markante bomen waarvan veel mensen weten waar ze staan. Dat is voor hen herkenbaar. Daar ben ik nu mee bezig.” 

In haar werk maakt Blom weinig gebruik van kleur. Kleur is afleidend, vindt Blom. “Zodra je met kleur begint, krijgt het werk een heel andere betekenis. Zwart-wit geeft meer duidelijkheid”, legt ze uit. Met Venema experimenteert ze nu met de abstrahering van haar werk. “Ik slinger altijd een beetje tussen figuratief en abstract in, maar ik ga nooit over die drempel van abstract heen. Ik ben nu bezig dat te ontdekken en dat is nieuw voor mij. Ik vind het lastig, want je moet opnieuw je kader bepalen; wat vind je goed en wat wil je laten zien. Daar moet ik mijn weg in zien te vinden.” 

Succesvol 

Wanneer ben je succesvol in deze kunstwereld? “Dat vind ik lastig om te zeggen. Is dat als je zelf leuk bezig bent en je ontwikkelt jezelf, zoals ik nu doe? Of is dat als je veel verkoopt en je galerie succesvol is? Ons uitgangspunt is: we willen ruimte voor kunst.”
Tot slot wil Blom benadrukken dat het krom is dat als een kunstenaar meedoet aan een evenement, ze er vaak zelf voor moet betalen. “Ik vind het de taak van de kunstenaar om te zorgen dat dit niet meer gebeurt. De evenementen bestaan doordat kunstenaars meedoen, maar dan moet je als kunstenaar zelf betalen om je werk te laten zien. Die gewoonte moet afgeschaft worden. Je betaalt de muzikanten toch ook?”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Brandweer Heerenveen rukt groots uit voor buitenbrand Politie 14 uur geleden
Afbeelding
Grote verschillen in ‘laadpaaldichtheid’ Friese gemeenten Duurzaamheid 8 aug, 20:00
Afbeelding
SLOWTriatlon Waterland van Friesland op zaterdag 10 september Evenement 8 aug, 16:00
Afbeelding
5 tips om thuis snel water te besparen Duurzaamheid 4 aug, 10:00
Afbeelding
Thuisbatterij voor twee op de drie Nederlanders Duurzaamheid 2 aug, 14:00
Afbeelding
Publiek geeft tentoonstelling À la campagne in Fries Museum hoog rapportcijfer Cultuur 29 jul, 16:00
Afbeelding
Nederlandse vakantiegangers boeken massaal last minutes in eigen land Recreatie & Ontspanning 28 jul, 09:29
Afbeelding
Boodschappentas vol statiegeldflesjes? Doe er wat leuks mee! Algemeen 25 jul, 14:00