Afbeelding

Marije en Ovan maken van hun label Amkina een lifestyle-label

Persoonlijke verhalen

Bekende Friezin Marije Graafsma, van RTL-programma over Ollolai

Heerenveen is na twee jaar wonen en werken in Ollolai de nieuwe uitvalsbasis voor Marije en Ovan, bekend van hun modelabel Amkina en vooral ook van het RTL-televisieprogramma over het Italiaanse dorpje Ollolai. Marije Graafsma, opgegroeid vlakbij Sneek in Ysbrechtum, wil met Ovan Abdullah het modelabel Amkina verder uitbreiden tot een lifestyle label.

“Wij willen veel meer meegeven aan mensen dan alleen mooie kleding”, zegt Marije (30). Ovan (32): “Ik heb twaalf jaar ervaring als parttime kok in verschillende restaurants, wij eten al jaren plantaardig, wij willen die kennis ook graag aan anderen meedelen. Dat gaan we doen via onze vlogs op Youtube”, zegt Ovan.

Hij vervolgt: “Het is namelijk prima te doen om snel en lekker te koken, zonder vlees. Het is een kwestie van een goede voorbereiding en dat laat ik graag aan iedereen zien. Als je het goed voorbereid kun je in een half uur plantaardige sushi klaar hebben, om maar iets te noemen.”

Elke woensdag een nieuw vlog

Wekelijks op woensdag verschijnt er een sowieso een nieuw vlog op hun Youtube-kanaal waarin ze elke week iets interessants melden. Ovan en Marije zoeken ook de samenwerking met anderen. “Wij willen meer zijn dan alleen maar consumenten die consumeren. Wij willen samen met anderen diensten aanbieden, diensten delen, samen iets ontwikkelen voor iedereen.”

Ovan en Marije bieden hun kennis over mode en voeding aan, anderen mogen ook iets aanbieden. “Mensen met ideeën mogen altijd reageren op ons Youtube-kanaal. Wij vinden het mooi om te kunnen laten zien dat je ook anders kunt leven dan de manier waarop onze maatschappij nu is ingericht.”

Ze weten zelf ook nog niet met welke ideeën hun Youtube platform zal worden uitgebreid, dat hangt ook van de reacties af. Het zal organisch ontstaan, zoals ook zij graag organisch leven, op gevoel, vanuit een duurzaamheidsgevoel en een ‘samen levings-idee’. Niet gericht op het puur consumeren voor jezelf, maar op consumeren met oog voor de natuur, voor de aarde, voor de mensen.

Marije: “Wij maken kleding van restpartij stoffen die we opkopen en maken daar kwalitatieve kleding van die jarenlang mee gaat. “Wij vinden het belangrijk
dat wanneer iemand ons product koopt, zij dat niet zien als tijdelijk mode-item, maar als tijdloos kledingstuk wat ze jaren kunnen dragen” Ook vinden we het belangrijk om te laten zien hoe het is gemaakt en wie het heeft gemaakt. Het verhaal erachter is belangrijk.” Ovan: “Wij hebben geen modelabel dat goedkope kleding laat maken en grote voorraden heeft. Wij maken kleine hoeveelheden, op basis van ons gevoel.”

Beiden zijn afgestudeerd mode-ontwerper. Ovan: “Ik heb de laatste maanden alweer honderd ontwerpen gemaakt, het is alleen nog even de vraag wat we ermee gaan doen. Aan onze webshop wordt tijdelijk gewerkt, maar is wel het voornaamste verkooppunt momenteel van ons. Wij maken kledingstukken op het moment dat we voelen dat het tijd is en niet om klakkeloos mee te gaan met het modesysteem.”

In het winkelpand aan de Burgemeester Falkenaweg 15 waar ze wonen en werken, zijn ze nog aan het dubben wat ze met de winkelruimte gaan doen. Sowieso is het lastig in coronatijd om een fysieke winkel te hebben. “Het zal geen gewone kledingwinkel worden, we willen iets anders aan-bieden, een beleving. 

De winkel moet een verlengde worden van de Amkina lifestyle. Hoe dat vorm moet gaan krijgen zijn we mee bezig. Ook vinden we het interessant om dingen te delen met mensen, dus speciale avonden in de zin van workshops of korte tentoonstellingen, het kan allemaal.”

Het kan allemaal en hangt er vanaf hoe Ovan en Marije zich ontwikkelen en welke vragen en mogelijkheden er op hun pad komen. In het Italiaanse dorp Ollolai hebben ze gemerkt hoe je ook kunt leven met weinig geld, maar met een eigen moestuin en zeeën van tijd om relaxed te leven met je buren en gezellig koffie te drinken. Ovan: “Het is een arme regio op Sardinië rond Ollolai, maar de mensen beschouwen het zelf als pure rijkdom dat ze zo kunnen
leven. Met elkaar eten, eten delen met je buren, geweldig. Het is mooi dat zoiets kan.” Marije: “De Nederlandse samenleving is daar niet op gericht, maar die manier van leven zou hier in Nederland ook geweldig kunnen zijn.”

Een voordeel van de huidige corona-perikelen is dat Nederlanders nu meer thuis werken, thuis zijn en ineens meer tijd en
aandacht kunnen schenken aan hun eigen huis, hun buren, hun eigen directe leef-omgeving. Dat kan best eens positief uitpakken en een leefstijl opleveren die past bij wat Ovan en Marije voor ogen hebben.

Inspireren en informeren via Youtube

Met hun eigen Youtube-kanaal willen ze iedereen graag informeren en inspireren. Ze zien wel wat er uit voortvloeit. Lesgeven over het ontwerpen van mode en hoe je daar de wijde wereld mee in gaat, vinden ze ook interessant. Ovan: “Nu word je als ontwerper nog opgeleid tot een potentiële Karl Lagerfeld. Dat is niet echt realistisch. Wij willen de echte praktijk graag meer laten zien en aanstaande ontwerpers daarop voorbereiden.”

Zodra de corona-perikelen voorbij zijn willen ze hun winkel echt openen. Marije: “Dat gaan we zeker niet stilletjes doen.” Volg hun vlogs als je wilt weten naar welke richting de winkel inhoudelijk zal gaan. In de bossen van Oranjewoud zullen ze hun rust zoeken. “We zijn veel in de natuur voor ons zelf om daar tot rust te komen en inspiratie op te doen. We zouden eventueel speciale avonden willen organiseren in onze winkelruimte.”

In verwachting van eerste kindje

Marije is bovendien in blijde verwachting van hun eerste kindje, ze is over de helft van haar zwangerschapsperiode, ook daarin hebben ze voldoende stof tot nadenken en plannen bedenken en uitvoeren. Dat organisch leven, organisch iets opbouwen, past hen als een jas, is wat zij zijn, is wat zij willen. Amkina betekent niet voor niets ‘wie wij zijn’ en dat zijn ze. Ze zijn hun eigen leefstijl-label, voegen werk en leven organisch ineen en maken er iets moois van op hun eigen wijze.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Outdoor Oudehaske verrast bezoekers met nieuwe activiteiten dankzij jonge ondernemer Sport 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Fryske Tsjinst: Wa is God foar dy? Samenleving 1 jun., 15:00
Afbeelding
Vaar mee en beleef Sail Den Helder 2023 op zijn best! Evenement 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
Eis OM: vier maanden voorwaardelijke celstraf voor niet inroepen van hulp bij overlijden Lisette Elzinga Politie 1 jun., 08:00
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00