Afbeelding
Foto: Pixabay

Fysiotherapeut John Nagelhout vindt dat jongeren meer moeten bewegen

Gezondheid

John Nagelhout is eigenaar van Fysiotherapie HIER!, dat is gevestigd in Heerenveen, Wolvega en Steenwijk en is zelf ook sportfysiotherapeut en manueel therapeut. Hij is van mening dat niet te zware rugtassen leiden tot fysieke klachten bij jongeren, maar de inactiviteit en het vele stilzitten.

Op de vraag of Nagelhout denkt dat te zware rugtassen nekpijn of rugpijn opleveren, hoeft hij niet lang over na te denken. “Dat levert helemaal geen rug-of nekpijn op. Dan zouden alle militairen nu moeten stoppen met werken.” Ook de regel dat het gewicht van je tas maximaal tien procent van je lichaamsgewicht mag zijn, vindt hij onzin. “Wie heeft dat verzonnen? Dat is weer een onderzoeker die zijn onderzoek in zijn voordeel wil laten spreken, omdat hij een interessant verhaal wil schrijven.” 

Trainen

Volgens Nagelhout gaat het erom hoe getraind je bent. “Je moet je lichaam belastbaar maken. Dan heb ik het niet alleen over de sportschool, maar op alle fronten.”

Het komt wel eens voor dat jongvolwassenen naar Fysiotherapie HIER! komen met rugklachten. Ze bieden hun klanten dan altijd een trainingsschema aan voor thuis en bij hen in het fitnesscentrum. “Dat zijn allemaal oefeningen waarbij de rug wordt versterkt”, legt Nagelhout uit. “Zowel voor de houdingsspieren, als de bewegingsspieren. Dan zie je dat die klachten na een week of zes gigantisch zijn afgenomen.” 

Houding en passiviteit

De inactiviteit, een slechte houding en teveel zitten leiden juist tot rugklachten, zegt Nagelhout. “Bij een verkeerde houding krijg je natuurlijk sneller last, maar doordat ze zitten, trainen ze niet. Dus de conditie en kracht rond de wervelkolom, zakt in als een baksteen. Dat is het grootste probleem. Dit wordt voor de toekomst nog erger en dan is de gezondheidsproblematiek nog groter. Kinderen krijgen nog sneller overgewicht en fysieke klachten dan nu al het geval is, omdat hun ouders het tolereren dat ze veel uren maken achter een beeldscherm en minder bewegen. Het ligt aan de opvoeding en is een welvaartsprobleem.” 

Frustratie in sector

Het is een frustratie van heel veel mensen in die in zijn sector werken, geeft de fysiotherapeut aan. “We voelen ons verplicht om mee te denken met de maatschappij, maar we zijn een roepende in de woestijn. Bij ons hoef je ook niet binnen te komen met rugpijn om te verwachten dat je wordt gemasseerd. Dan ga je maar naar een andere praktijk, want bij ons moet je oefenen om jezelf weer gezonder te maken.

Actief deelnemen aan herstel

“Er is uiteindelijk maar één iemand die dat kan doen, en dat is de persoon zelf. Wij kunnen alleen adviezen en leidraden geven, maar de klant moet zelf actief deelnemen in het herstel.”

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00