Afbeelding
Foto: Oranjewoud Festival

De kaartverkoop voor Oranjewoud Festival start op 1 maart

Evenement

ORANJEWOUD - In het Pinksterweekeinde van 26 t/m 29 mei 2023 vormt de natuur van Parklandschap Oranjewoud het magische decor voor een nieuwe editie van Oranjewoud Festival. Met The King’s Singers en Giora Feidman, een bijzondere samenwerking met Museum Belvédère, een nieuw meerjarig project met het Atlas Ensemble, de vernieuwde Family Zone (voorheen de Kinderproeftuin) en heel veel mooie concerten belooft het een prachtige editie te worden. Het complete programma is nu te vinden op onze vernieuwde website.

Festivalhart de Proeftuin 

Festivalhart de Proeftuin is zoals altijd de centrale plek van Oranjewoud Festival. Er is volop livemuziek door korte optredens van artiesten uit het hoofprogramma en een groot aantal bandjes met invloeden uit de jazz, klezmer, flamenco en Caraïbische muziek. En uiteraard is er een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan hapjes en drankjes tot ’s avonds laat.

Family Zone

Vorig jaar nog onderdeel van Festivalhart de Proeftuin, dit jaar met een eigen status: Family Zone (voorheen de Kinderproeftuin). Componisten Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander hebben in de ochtend en middag in de ActiviteitenParade een groot aantal workshops geprogrammeerd. Rond lunchtijd is er dagelijks een familievoorstelling. Kinderen kunnen met elkaar een mini-opera maken, componeren voor zelfgebouwde instrumenten, leren improviseren op wat de natuur biedt en samen een Kakofonieorkest vormen. Ook is er een muzikaal avonturenpad en zijn er proeflessen voor allerlei instrumenten. De dag wordt afgesloten met een grote Finale. En zoals altijd mogen de kinderen gratis deelnemen.


Foto: Foppe Schut

Play Zone

Het FB Oranjewoud Paviljoen is het stralende middelpunt van Play Zone. Het festival opent hier vrijdagavond 26 mei met ‘s werelds bekendste a-capellagroep, The King’s Singers. Een ander hoogtepunt is het optreden van Giora Feidman, de ‘King of Klezmer’, die in zijn Friendship Tour in Nederland alleen in Oranjewoud optreedt. Verder optredens van o.a. het Rastrelli Cello Kwartet, Mike Boddé en Hermine Deurloo, Berlage Saxophone Quartet met Karin Strobos & Martijn Cornet en Vuma Levin Quintet & AM.OK.

Comfort Zone

Het Salon Podium is opnieuw ingericht als een grote knusse overdekte huiskamer met comfortabele banken en fauteuils. Hier vinden de Comfort-concerten plaats waarbij fijnproevers kunnen genieten van klassieke optredens van internationale kwaliteit, zoals het Ebène Quartet, pianist Jonathan Fournel en het duo Harriët Krijgh (cello) en Magda Amara (piano). Het Zonsopkomstconcert wordt gegeven door de winnaar van de Oranjewoud Festival Prijs, een samenwerking met het Schiermonnikoog Festival. Uiteraard zijn er twee nieuwe afleveringen van De Salon, een maxi huiskamerconcert en talkshow ineen i.s.m. SPOT Groningen, met deze keer als thema’s Vrijheid en Heden & Verleden. Pieter van der Wielen ontvangt het strijkkwartet Matangi en gaat in gesprek met de uit Mauritanië afkomstige schrijver Mohamedou Ould Slahi Houbeini. En Kunststofpresentator en radiomaker Jellie Brouwers ontvangt het rietkwintet Calefax en een nog nader te bepalen gast.


Foto: Foppe Schut

Expedition Zone

Oranjewoud Festival gaat voor de komende editie een intensieve samenwerking aan met Museum Belvédère. Een belangrijk deel van Expedition Zone, de avontuurlijke programmalijn van het festival, vindt plaats in en om het museum. Daarmee werpt Oranjewoud Festival extra licht op en geeft het bijzondere duiding aan het thema van de hoofdtentoonstelling van het museum Als de Dood. In het museum komt o.a. het bloembed met speakertjes dat voormalig Componist des Vaderlands Mayke Nas vorig jaar bouwde voor de Kas van Nas. Ze schreef er dit jaar een volwaardige compositie voor. Verder o.a. re-Connect van de Iraanse componist en pianist Setareh Nafisi, die samen met geluidskunstenaar Nicholas Thayer en beeldend kunstenaar Rob van den Broek een interactieve installatie creëerde. Van kunstenaar Van den Broek zal een viertal andere installaties te zien zijn die eveneens aansluiten bij het thema van de hoofdtentoonstelling van het museum. In het museum vinden bovendien verschillende concerten plaats, waaronder een try-out van de voorstelling ‘Coming of Age’ van Cora Burggraaf.

In een weiland vlak bij het museum hoor je een nieuwe compositie, in opdracht van Oranjewoud Festival gecomponeerd door Miranda Driessen voor acht windharpen die 72 uur duurt, getiteld Sanctuary of Sound. Kunstenaarsduo Jurjen Alkema en Andrea Dröes brengt de natuur en cultuur met elkaar in dialoog met [tik], een locatiecompositie en lichtkunstwerk dat eigenschappen van de natuur hoor- en zichtbaar maakt door middel van 49 geometrisch gerangschikte tikkende kastjes. En rondom het kanaal vindt de voorstelling Simantron plaats die Aspasia Nasopoulou in opdracht van Oranjewoud Festival schreef voor saxofoonkwartet en twee slagwerkers.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 52 minuten geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 2 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid gisteren
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00