Afbeelding
Foto: www.toonkunstkoorheerenveen.nl

Toonkunstkoor Heerenveen zingt het Oratorium Paulus van F. Mendelssohn - Bartholdy

Evenement

In 2020 bestond het koor 150 jaar en de intentie was om dit groots te vieren. Om bekende redenen is dit toen uitgesteld. Dit jaar konden we eindelijk de jubileum-activiteiten kracht bijzetten, te beginnen met de uitvoering van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach op 27 maart jl., onder leiding van dirigente Pauli Yap.

Op 20 november zullen we het Oratorium Paulus van F. Mendelssohn uitvoeren. Aan de uitvoering van ‘Paulus’ werken mee de beroemde solisten Johannette Zomer (sopraan), Falco van Loon (tenor) en Frans Fiselier (bas), Falco van Loon en het Promenade Orkest. 

Abraham Mendelssohn stimuleerde zijn zoon een oratorium te schrijven, omdat - zo luidt een reden - hij vond dat Felix zich teveel bezig hield met elfjes en geesten. Plichtgetrouw ging de componist aan het werk en in 1836 werd zijn Paulus voor het eerst uitgevoerd (tot verdriet van Felix was zijn vader inmiddels gestorven). Het oratorium vertelt gebeurtenissen in het leven van de heilige Paulus vanaf de steniging van Stefanus en Sauls bekering tot aan het vertrek van Paulus uit Ephese. De marteldood van de heilige wordt niet beschreven, omdat Mendelssohn het verhaal uitsluitend wilde baseren op het Nieuwe Testament. Het oratorium bevat prachtige, dramatische muziek. Het was alleen geen muziek van de toekomst. Integendeel, Mendelssohn werd duidelijk geïnspireerd door het verleden, door Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel. Op één punt echter lijkt Mendelssohn zijn tijd ver vooruit te zijn geweest: de stem van de Heer (bij de vraag ‘Saul, waarom vervolgt u mij’) wordt uitgebeeld door een vrouwenkoor.

Wij zien u graag op zondag 20 november om 15.00uur in Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1 in Heerenveen. Kaarten kosten €27,50 in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Binnert Overdiep, de koorleden en via de website www.toonkunstkoorheerenveen.nl. Kaarten aan de zaal kosten 31,- euro.

Voorafgaand aan het concert bestaat de mogelijkheid een inleiding bij te wonen, welke wordt gegeven door Rudolf Nammensma. De inleiding wordt om 13.30 uur gegeven. Toegang hiervoor is gratis, maar u dient zich hiervoor wel aan te melden via www.toonkunstkoorheerenveen.nl

Afbeelding
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00