Afbeelding
Foto: Lucas Kemper Fotografie

Op weg naar een inclusief Oranjewoud Festival

Evenement

Samenwerking met partners uit het sociaal domein

Van 3 t/m 6 juni 2022 vindt de tiende editie plaats van Oranjewoud Festival. De natuur van Parklandschap Oranjewoud vormt dan opnieuw het magische decor voor een groot aantal concerten en voorstellingen. In samenwerking met verschillende partners uit het sociaal domein wil Oranjewoud Festival deze concerten voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken.

“Wij vinden het belangrijk veel mensen te betrekken bij Oranjewoud Festival,” vertelt Marieke Jissink, sinds begin dit jaar medewerker diversiteit & inclusie bij Oranjewoud Festival. “Ook mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld vanwege een fysieke of verstandelijke beperking, afstand tot de arbeidsmarkt of vluchtelingenstatus. Om hen bij het festival te betrekken, heb ik contact met verschillende partners uit het sociale domein.

Die contacten richten zich op bezoekers en vrijwilligers. Zo werken we bijvoorbeeld samen met Wender en het COA voor de inrichting van het festival: van kussentjes en menuhouders voor op de stoelen en tafels in het festivalrestaurant tot sfeervolle versiering. We proberen iets voor elkaar te betekenen, op basis van gelijkwaardigheid. Bewoners kunnen op deze manier namelijk hun steentje bijdragen aan het festival én met nieuwe mensen en situaties in aanraking komen. Natuurlijk worden ze ook uitgenodigd om het festival te bezoeken, voor velen is dat de kers op de taart van de samenwerking.

Daarnaast proberen we ook contact te leggen met mensen die in een sociaal isolement zitten, door bijvoorbeeld samen te werken met opbouwwerkers van Caleidoscoop. Via hen neemt een aantal mensen deel aan het speciale ontbijt dat het festival de omwonenden aanbiedt.

Verder wordt ook samengewerkt met de Werkgroep Toegankelijkheid. Daarbij wordt niet alleen onze website van adviezen voorzien, ook het terrein wordt verkend en ontvangen we tips hoe we het festival fysiek beter bereikbaar maken. Naast een speciale parkeerplaats is er daarom komend festival ook een dienstregeling voor het vervoer van mindervaliden en is daarnaast ook op aanvraag vervoer op het festival mogelijk.

Tot slot kunnen bezoekers bij het bestellen van een kaart via het initiatief de Toegift een extra kaart kopen voor iemand die zich dat niet kan veroorloven. Daarin hebben we dit jaar samengewerkt met de Voedselbank, die vouchers heeft uitgegeven die op het festival voor een groot aantal concerten kunnen worden ingewisseld.”

Het complete programma van Oranjewoud Festival kun je hier vinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 28 minuten geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 28 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport gisteren
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00