Afbeelding

Stichting Survivalrun De Knipe Yn Tou: Tijd voor een nieuwe route na twee jaar lang niet organiseren

Evenement

Na twee jaar letterlijk uit de running te zijn geweest, mag de organisatie van de survivalrun in De Knipe dit jaar weer los! Van 12 tot en met 15 mei staat het dorp De Knipe weer in het teken van de survival. Een bijzondere run die dit jaar voor de 19e keer wordt georganiseerd. Na twee jaar lang te hebben stilgestaan, was het voor de doorgewinterde organisatie toch wel weer even zoeken hoe het organiseren van de grootste survivalrun in Nederland ook alweer ging. Ook dit jaar zijn ze er echter weer in geslaagd, met een deels vernieuwde route. 

De survivalrun in De Knipe richt zich op survivalrunsport in de breedte: het evenement trekt zowel topsporters als een brede groep recreanten aan. Dat de run in De Knipe geliefd is bij de deelnemers bleek dit jaar opnieuw uit de inschrijvingen, de eerste categorie zat binnen een paar uur al vol. Door het meerdaagse evenement en de hoeveelheid deelnemers blijft de run in De Knipe ook in 2022, na twee jaar corona, nog steeds het grootste survivalrunevenement van Nederland. Om te voorkomen dat een evenement van deze omvang te veel vergt van de natuur wordt nauw samengewerkt met onder andere Staatsbosbeheer. De maatschappij hecht steeds meer waarde aan het welzijn van haar natuur. “Als organisatie proberen wij hier ook zo goed mogelijk mee om te gaan. Dit jaar hebben wij een ecologische toets laten uitvoeren in samenwerking met Staatsbosbeheer, om op de knelpunten van het parcours de route wat te verschuiven, om zo de natuur gedeeltelijk met rust te laten, aldus voorzitter Marcel de Jong”. Van grote waarde is ook de bereidheid van Leer-werkboerderij It Wolwêzen om mee te werken. Zij stellen hun terrein en voorzieningen al ruim voor aanvang van het evenement beschikbaar. Ook is een goede samenwerking tussen vele vrijwilligers, sponsoren en landeigenaren van belang voor dit evenement. Zonder hen zou dit prachtige evenement immers niet georganiseerd kunnen worden. 

Dit jaar is gekozen voor een aanpassing van de wedstrijddagen, om zo de vrijwilligers te ontlasten. Op de zondag vinden alleen de wedstrijdruns voor de jeugd plaats en alle volwassenencategorieën op de zondag. Zo hoeft de organisatie op zaterdag maar een klein deel van het grotere rondje (7 km) een paar uur open te stellen, een verlichting voor de vrijwilligers! Daarnaast is het 12 km rondje op de schop gegooid, waardoor de langeafstandslopers gedeeltelijk het parcours dubbelop lopen. Ook is een proloog toegevoegd, om het parcours compacter te houden en de natuur minder te belasten. 

Op donderdag 12 en vrijdag 13 mei wordt de aftrap van de run gedaan door de scholieren, met zowel deelname van het basisonderwijs als het vervolgonderwijs. De goede samenwerking met Scoren voor Gezondheid Heerenveen is daarbij onmisbaar. 

Op vrijdagmiddag 13 mei zullen ook de Krûmeltsjes, de allerkleinsten, een parcours bedwingen. Waarmee de organisatie wil laten zien dat de survivalrunsport voor alle leeftijden is! Een geliefd element wat al jaren goed scoort in De Knipe. 

Op zaterdag 14 mei staan de jeugdwedstrijden, de Ouder-Kind-Run en de 5 kilometer (zware en lichte variant) op het programma. De 5 km licht zal hetzelfde parcours volgen als de 5 km zwaar, maar de deelnemers mogen dit in een lichtere variant uitvoeren. Het voordeel voor de 5-km-lichtatleten is dat ze langs op een laagdrempelige manier kennismaken met de survivalrunsport. Deze wedstrijddag zal onder leiding van sc Heerenveen speaker Jouke de Vries worden begeleid. “Jouke heeft jarenlange ervaring als speaker en is een echte Knypster, het was voor ons dus meer dan logisch om hem te betrekken bij ons evenement”, aldus Marit Groen (PR & Communicatie Survivalrun De Knipe). 

Op zondag 15 mei wordt het survivalweekend afgesloten met de laatste groepen. Eerst starten de deelnemers van het Lange Survivalrun (LSR) van ±20 km, daarna de deelnemers van de Middellange Survivalrun (MSR) en daarna start de recreatieve 12 km (individueel). Gevolgd door de wedstrijd Korte Survivalrun (KSR), met als hekkensluiter van het sportieve weekend de 7 km (individueel). Bij de wedstrijdcircuits zijn vrijwel alle kopstukken van de sport uit Nederland aanwezig, met een aantal kanshebbers uit de regio. Op zondag zal het speakeren verzorgd worden door Jelke Nijboer, een doorgewinterde speaker bij ons evenement. Hij zal de wedstrijdatleten ontvangen bij de finishbel. 

Het evenement is goed te volgen voor zowel fietsers en wandelaars en er is een groot parkeerterrein. Het complete programma is te vinden op www.survivaldeknipe.nl

Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 4 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00