Afbeelding

Toonkunstkoor Heerenveen zingt de Messiah van Handel

Cultuur

HEERENVEEN - Het Toonkunstkoor Heerenveen voert op 17 december 2023 de Messiah van Handel uit. Dit is het laatste concert met Pauli Yap als dirigent van het koor. Zij neemt dan, na bijna 18 jaar, afscheid als dirigent van het koor. Een memorabel concert dus!

De Messiah (HWV 56) ontstond, op een keerpunt in Handels leven en op initiatief van Charles Jennens, een gefortuneerd aristocraat en cultuurliefhebber. Handels op Italiaanse opera’s berustende populariteit was na 25 jaar tanende bij het verwende Londense publiek. Jennens presenteerde de 56-jarige Handel in de zomer van 1741 het libretto voor de Messiah. Handel zette deze terstond, in een voor zijn doen gebruikelijk tempo, binnen drie weken op muziek. De Messiah ging op 13 april 1742 in Dublin in première. Het concert werd een groot succes onder het minder verwende Ierse publiek. Na een wat koelere ontvangst in Londen ontstaat pas 10 jaar later de traditie van uitvoeringen op dinsdag en donderdag in de Stille Week. Tot aan zijn dood in 1759 dirigeerde Handel de Messiah 56 keer. Hij paste hij de partituur regelmatig aan de verschillende omstandigheden aan. Uitvoerders moeten daarom kiezen welke versie zij willen vertolken. Desondanks groeit er een zekere consensus. De Messiah is één van Handels meest succesvolle composities.

Aan de uitvoering werken de volgende solisten mee, Wendy Roobol (sopraan), Netty Otter (alt), Falco van Loon (tenor) en Henk Neven (bas). De begeleiding is in handen van het Barokensemble Eik en Linde. Wij zien u graag op zondag 17 december om 15.00 uur in Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen. Kaarten kosten € 32.50 in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Binnert Overdiep, de koorleden en via de website www.toonkunstkoorheerenveen.nl. Kaarten aan de zaal kosten 35,-.

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Siebe uit Heerenveen deelt zijn ervaringen met duurzaam wonen tijdens een thematour Wonen 10 uur geleden
Afbeelding
Geen paniek bij Delta Impuls na kleine uitnederlaag Sport 15 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 27 feb, 12:00