Afbeelding
Één van de vier winnende foto's bij de FAPA. Foto: Reiny Bourgonje

Reiny Bourgonje wint vier awards uit 5000 inzendingen over hele wereld: ‘Ik sta er versteld van’

Cultuur

HEERENVEEN - De afgelopen jaren heeft Reiny Bourgonje een imposant aantal prestigieuze (inter)nationale fotografieprijzen gewonnen. De fotografe uit Heerenveen won onlangs vier awards uit meer dan 5000 inzendingen over de hele wereld bij de Fine Art Photography Awards in Londen. 

Bourgonje zond vier foto’s in voor de Britse ‘FAPA’ en allemaal werden ze verzilverd met een award. “Ik sta er zelf ook versteld van. Ik had vorig jaar twee foto’s ingestuurd, die zijn toen ook beide bekroond met een award”, vertelt Bourgonje trots. Deze wedstrijd gaat niet over de techniek, maar meer over het uiteindelijke resultaat. “Je mag helemaal los in je creativiteit, dat spreekt mij aan.” 

Naast deze award schreef Bourgonje nog zestien internationale en een handvol nationale prijzen op haar naam. Vrijwel iedere keer dat ze meedoet aan een fotowedstrijd, valt ze in de prijzen. Haar prijzenkast bevat onder meer nog de Italiaanse Siena Creative Photography Award 2021, de PIA d’or Talent Award 2019, Nederlandse Kampioenschappen voor Fotografie 2013 en de Vincent van Gogh Photo Award 2019.  

Nieuw avontuur

Na dertig jaar voor de ING als administratief-medewerker te hebben gewerkt, kiest Bourgonje na een reorganisatie in 2012 voor een totaal ander avontuur. “Ik zag een fotografe een portret maken en dat leek mij ook leuk. Ik kocht een camera en ben er zo ingerold.” Bourgonje heeft geen studie gevolgd voor fotografie, wel heeft ze een aantal introductielessen bijgewoond. 

“Ik oefende vooral veel met mijn zoon en nichtjes. Deze foto’s plaatste ik op social media, waarna er al snel reacties kwamen van mensen die ook graag een portret wilden”, vertelt Bourgonje over haar eerste stappen in haar carrière als fotografe.  

Identiteit en afkomst

Ze is een autonoom kunstenaar met portretfotografie als specialiteit. Bourgonje wordt geïnspireerd door maatschappelijke thema’s als identiteit en afkomst. Deze onderwerpen komen duidelijk naar voren in haar portretten van adoptiekinderen. De Heerenveense fotografe laat alle verschillende identiteiten van haar modellen in haar portretten zien. 

Bourgonje fotografeert bij voorkeur bij daglicht en zo natuurlijk mogelijk. Ze legt over het algemeen kinderen vast op de gevoelige plaat, waarbij ze geen make-up of iets dergelijks gebruikt voor haar modellen. “Puur natuur, om zo het mooiste en sterkste bij mijn modellen naar voren te halen”, legt ze uit. 

Museum Heerenveen

Haar fotostudio bevindt zich in Museum Heerenveen, waar ze een lokaal huurt. Dit is tevens de plek waar haar portretten van 4 september tot en met 31 oktober vorig jaar te bewonderen waren. Na een lastige coronaperiode, merkt ze dat geleidelijk meer bezoekers Museum Heerenveen weten te vinden. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 41 minuten geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 2 uur geleden
Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport gisteren
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 apr, 08:00