Germ Wiersma presenteert met trots ‘De Lastdrager II’
Germ Wiersma presenteert met trots ‘De Lastdrager II’

Wiersma Olie & Techniek viert 150-jarig jubileum

Bedrijf in beeld

Oudehaske - Het familiebedrijf Wiersma Olie & Techniek, gevestigd aan de Appelhôf in Oudehaske, bestaat 150 jaar. Dit jubileum is de afgelopen weken op een bijzondere en spectaculaire wijze gevierd. Honderden klanten, familie en vrienden zijn onder andere getrakteerd op een toneelstuk over de geschiedenis van het bedrijf. Tevens is een speciale jubileumtruck onthuld: een Next Gen Torpedo, waarvan er slechts zes in Nederland rondrijden. Hiermee zijn de festiviteiten vandaag afgesloten.

Het was aan Commissaris van de Koning Arno Brok de eer om de festiviteiten eind april te openen. Hij overhandigde tijdens deze ‘grand opening’ aan Peter en Mea Wiersma uit Scharnegoutum, de vierde generatie die het bedrijf heeft geleid, het eerste exemplaar van een tachtig pagina’s tellend jubileumboek. Vervolgens kreeg hij zelf uit handen van Marije Wiersma, de zesde generatie, het tweede exemplaar uitgereikt.

Toneel

De aanwezigen kregen na de officiële opening een toneelstuk te zien wat speciaal voor dit jubileum geschreven is door Martijn Zwagerman uit Oosterwolde. Er is maandenlang aan gewerkt. Het stuk ‘Welkom bij de Wiersma’s’ bracht alle generaties in beeld. Het stuk is in totaal twaalf keer opgevoerd. De in totaal negen spelers voerden vandaag het stuk voor de laatste keer op.

Wiersma’s brandstoffen bedrijf is 150 jaar geleden opgericht door ondernemer en schipper Haitze Foppesz, de eerste generatie. Drie generaties lang was het houten skûtsje ‘De Lastdrager’ de basis van de onderneming voor het vervoer en handel in turf. Na de turf heeft het bedrijf vijf brandstoftransities mogen doormaken; van turf naar kolen, van kolen naar huisbrandolie, van huisbrandolie naar fossiele motorbrandstoffen, van fossiele motorbrandstoffen naar biodiesel en van biodiesel naar de duurzame synthetische brandstoffen, inmiddels bekend als Blauwe Diesel en Neste MY Renewable Diesel.

De Lastdrager II

Inmiddels staat met Germ Wiersma de vijfde generatie aan het roer en is de zesde generatie ook werkzaam binnen het bedrijf (alle vier de kinderen van de huidige eigenaar). De familie had voor alle gasten van de jubileumfestiviteiten een bijzondere verrassing in petto. Na afloop van het toneelstuk is op spectaculaire wijze ‘De Lastdrager II” onthuld. Deze unieke torpedotruck wordt ingezet voor het transport van Neste MY Renewable Diesel: 100% fossielvrij, gemiddeld 90% CO2 reductie.

Speciaal voor alle jubileumactiviteiten was op het terrein voor het pand van het bedrijf een grote feesttent geplaatst. In het geheim was tijdens de opbouw de truck in de tent geplaatst. „We hebben onze gasten zeker weten te verrassen”, zegt Germ Wiersma tevreden. „Met veel plezier kijken we dan ook terug op onze jubileumviering. En vooral ook met veel dankbaarheid, dat we deze mijlpaal samen met onze medewerkers, familie en klanten hebben mogen bereiken.”

Commissaris van de Koning Arno Brok overhandigt het eerste exemplaar van het jubileumboek aan de vierde generatie Peter en Mea Wiersma.
Afbeelding
Zandsculpturen Festijn Garderen op donderdag14 juli Lezersreis 10 uur geleden
Afbeelding
Zo verbeter jij je fotografie-skills Algemeen 24 jun, 18:00
Afbeelding
Samengestelde gezinnen moeten zich verdiepen in erfenis Financieel 24 jun, 10:00
Afbeelding
Verslavingskliniek Bolsterburen Heerenveen ontvangt award Gezondheid 23 jun, 15:00
Afbeelding
‘Ik kijk met een trots gevoel terug’ Sport 23 jun, 12:00
Afbeelding
Wandeling voor ouders van een kind met een beperking Recreatie & Ontspanning 23 jun, 08:00
Afbeelding
Promotiecampagne TopDutch zet Noord-Nederland op de kaart Samenleving 22 jun, 20:00
Afbeelding
OM vervolgt een man en een vrouw voor dood door schuld in GHB-drama Heerenveen Politie 22 jun, 18:00