Afbeelding

Jou it lûd fan de jongerein in plak op it provinsjehûs

Politiek

DRACHTEN - De provincie besluit over onderwerpen die belangrijk zijn voor de toekomst van jongeren in Fryslân. Die besluiten gaan bijvoorbeeld over het klimaat, wonen, landbouw, natuur, cultuur en de voorzieningen in je dorp of wijk. Volgens de Statenfracties van de PvdA, VVD, D66 en FNP wordt de stem van jongeren daarbij onvoldoende gehoord. Zij komen daarom met een voorstel om het geluid van jongeren een plek te geven in ‘het hûs fan de mienskip’: het provinciehuis.

Volgens woordvoerders Edou Hamstra (PvdA), Martijn Brands (VVD), Danny van der Weijde-Hoogstad (D66) en Sijbe Knol (FNP) weten jongeren de inspraakmogelijkheden vaak niet te vinden. ‘Wij zijn zelf allemaal onder de 35 en komen hier op het provinciehuis toch vaak dezelfde mensen tegen, die goed op de hoogte zijn van de inspraakmogelijkheden omdat zij de papieren krant nog lezen. Er zijn nu maar weinig inwoners van onze leeftijd en jonger die komen inspreken. Wij willen daarom dat de provincie de uitnodigingen breder communiceert, bijvoorbeeld via sociale media. Zo bereik je meer doelgroepen.’ Daarnaast willen de indieners dat er op het provinciehuis een speciale ‘Kamer voor de toekomst’ wordt ingericht. Deze kamer is beschikbaar voor inwoners van Fryslân om bij elkaar te komen om goede ideeën voor onze provincie samen uit te werken.

De partijen willen ook €100.000 beschikbaar stellen voor initiatieven vanuit de mienskip die zorgen voor meer jongerenparticipatie. En als het aan de indieners ligt, wordt in alle beleidstukken van de provincie beschreven wat het effect is op jongeren en toekomstige generaties.

Participatiebeleid

De partijen dienen deze plannen via een motie in tijdens de Provinciale Statenvergadering van 25 januari over het participatiebeleid van de provincie. Volgens de woordvoerders ontbreekt er nu nog een visie op jongerenparticipatie. ‘We hebben in het verleden meerdere voorstellen ingediend hoe we jongeren bij de provincie kunnen betrekken. Wij hadden daarom meer plannen verwacht voor jongerenparticipatie. Daarom komen wij nu zelf met deze ideeën.’ De partijen willen daarmee bereiken dat de plannen van de provincie beter aansluiten bij de leefwereld van jongeren.

Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 19 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00