Van 25 januari t/m 4 februari zijn het De Nationale Voorleesdagen 2023.
Van 25 januari t/m 4 februari zijn het De Nationale Voorleesdagen 2023. Foto: Unsplash.com

25 januari t/m 4 februari zijn het De Nationale Voorleesdagen van 2023: Elf dagen vol leesplezier

Educatie

FRIESLAND - Welk kind wordt er nu niet blij van een voorgelezen verhaal? Voorlezen hoort bij de opvoeding en is van groot belang. Niet alleen helpt het bij het bevorderen van leesplezier bij kinderen, maar draagt het bovendien bij aan de taalontwikkeling en uitbreiding van de woordenschat. Kinderen worden aan de hand van voorlezen voorbereid op de toekomst en dat leidt uiteindelijk tot betere leerprestaties op school. Tijdens De Nationale Voorleesdagen worden deze elementen nog eens extra benadrukt. RondOm Vandaag zoekt uit welke kinderboeken bij uitstek passen bij deze dagen. 

1. Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte

Het eerste boek is Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte. Dit boek is uitgeroepen tot het Prentenboek van het Jaar 2023. Het boek staat centraal in de campagne van de Voorleesdagen en wordt overal voorgelezen gedurende het Voorleesontbijt. Het boek gaat over Maximiliaan Modderman. Hij is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Het is een feestelijk en herkenbaar verhaal voor kinderen die er ook wel eens een zooitje van maken. 

2. Kiekeboe! van Deborah van de Leijgraaf

Als tweede op de lijst hebben we het boek Kiekeboe! van Deborah van de Leijgraaf. Kiekeboe! is een boek van Nederlandse bodem, die gaat over een hond die verstoppertje speelt. Het boek werkt heel interactief. Zo kun je aan schuifjes trekken en zoeken in de tuin, slaapkamer en woonkamer. Hier zul je nog veel meer leuke dieren ontdekken. Het boek is ideaal voor peuters om lekker mee te spelen en te ontdekken. Kiekeboe! zit boordevol leuke verrassingen. 

3. Brave hond! Stoute kat! van Bette Westera en Mies van Hout

Het derde boek is Brave hond! Stoute kat! van Bette Westera. Het boek bevat 32 kinderversjes en sublieme dierenportretten. De illustrator is Mies van Hout. Zij wordt internationaal geroemd voor haar prachtige illustraties. Breng dat samen bij Gouden Griffelwinnaar Bette Westera en je hebt letterlijk en figuurlijk een ‘gouden’ combinatie. In het boek Brave hond! Stoute kat! worden de ‘aard van het beestje’ van de diverse dieren dan ook prachtig uitgebeeld. 

4. De bijzondere beer van Tjibbe Veldkamp en Marijke ten Cate

Tot slot hebben we het boek ‘De bijzondere beer’ van Tjibbe Veldkamp en Marijke ten Cate. De bijzondere beer gaat over een beer die anders is, maar toch heel gewoon. Laat je meeslepen in een verhaal over vriendschap, liefde en erbij horen. Een beer die scheef zat, toen hij gemaakt werd. Weggegooid door een man uit de fabriek, dus gaat hij zelf maar op zoek naar een familie. Je gunt iedereen een bijzondere beer, dé bijzondere beer. 

Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 1 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 3 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00