Monika aan het werk in groep 5 en 6 van OBS de Brêge.
Monika aan het werk in groep 5 en 6 van OBS de Brêge. Foto: eigen beeld.

‘Geen dag is hetzelfde in het onderwijs’

Educatie

OUDEHASKE - 24 januari is het de Dag van het Onderwijs. Reden genoeg om een leerkracht uit de regio eens aan de tand te voelen over hun beroep. RondOm Heerenveen spreekt met Monika Hof, ze woont in Oudehaske en staat voor de klas van groep vijf en zes van OBS de Brêge in Scharsterbrug (vlakbij Joure). 

“Ik heb al heel lang geleden gekozen voor het onderwijs. Vorig jaar vierde ik zelfs mijn 25ste jubileum. Als klein meisje wilde ik al kleuterjuf geworden, maar toen ik ouder werd was dat alweer wat naar de achtergrond vertrokken. Toen ik na de mavo een beroepskeuze moest doen bedacht ik opeens weer dat ik graag juf had willen worden. Ik besloot ervoor te gaan. Omdat ik op de mavo zat, moest ik eerst naar de havo voordat ik naar de pabo kon. Dat heb ik toen gedaan. Je kan er ook voor kiezen om eerst de mbo-opleiding te doen tot onderwijsassistent, maar de weg via de havo paste beter bij mij. In 1997 ben ik begonnen met lesgeven.”

Wat maakt werken in het onderwijs zo leuk?

“Werken in het onderwijs is het leukste wat er is. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het werk ontzettend divers. Je kan een les nog net zo goed voorbereiden, er gebeurt toch altijd wat anders. Je moet daarom wel flexibel zijn als leerkracht. Samenwerken met andere leerkrachten maakt het werk ook leuk. De sfeer bij ons op school is uitstekend. We helpen elkaar en staan voor elkaar klaar. Bovendien kan ik mijn creativiteit kwijt in dit werk. Niet alleen als je samen met de kinderen knutselt, maar ook in andere lessen en hoe je met de kinderen omgaat. Een taal- of rekenles kan ook heel creatief zijn.

Het allerleukste zijn natuurlijk de kinderen. Ze kunnen je altijd verrassen en vertellen de mooiste verhalen. Je speelt een belangrijke rol in hun leven. Als leerkracht kan je echt het verschil maken in het leven van kinderen. Dat vind ik prachtig.”

Wat moet je kunnen als je juf of meester wilt worden?

“Sowieso moet je positief ingesteld zijn en kunnen denken in mogelijkheden. Omdat geen dag hetzelfde is, moet je ook heel flexibel zijn en snel kunnen schakelen. Daarom heb je ook wel een beetje creativiteit nodig, want in het onderwijs gaat niet altijd alles zoals je verwacht had. Daarnaast moet je goed kunnen communiceren, zeker met ouders en collega’s. Een deel van die vaardigheden moeten in je zitten, maar je kan ook veel ontwikkelen tijdens de opleiding of dankzij ervaring.”

Wat zijn uitdagingen in het onderwijs?

“Ik denk dat de uitdaging vooral zit in de werkdruk. Je bent veel tijd kwijt aan randzaken, zoals vergaderingen of administratie. Ik denk ook dat veel jonge leraren daardoor afknappen. Zonde, want er zijn al zoveel leerkrachten te kort.”

Hoe kunnen we jonge mensen weer enthousiast maken voor het vak?

“We moeten de nadruk blijven leggen op wat dit vak nou zou prachtig maakt! Zoek je een baan waar je je creativiteit in kwijt kan, waar geen dag hetzelfde is en geniet je ervan om met kinderen te werken? Dan is het onderwijs echt de mooiste baan ter wereld. Je krijgt de mogelijkheid om het verschil te maken in het leven van een jong mens.”

Wat leer jij eigenlijk van de kinderen?

“Ik leer nog elke dag van de kinderen in de klas. Vandaag nog; de leerlingen moesten een informerende tekst schrijven. Eén jongen vertelde zoveel over zijn PlayStation, de technische termen sloegen je om de oren. Het is toch prachtig dat een kind hier zo vol passie over kan vertellen. Kinderen zijn zo puur, eerlijk en verrassend. Het voelt als een eer dat je een stukje kan meeliften in hun leven.”

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen gisteren
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00