Friese Rijders heeft 447 vluchtelingen opgehaald uit Oekraïne.
Friese Rijders heeft 447 vluchtelingen opgehaald uit Oekraïne. Foto: Friese Rijders

“We zijn enorm trots op wat we bereikt hebben”

Samenleving

FRIESLAND - 76 ritten, 447 mensen inclusief 15 huisdieren opgehaald en 500 kuub aan hulpgoederen weggebracht: vrijwilligersorganisatie de Friese Rijders heeft ongelofelijk veel bijgedragen aan de oorlog in Oekraïne. Na iedere week twee keer heen en weer rijden van- en naar de Oekraïense grens is de Friese dienst (voorlopig) klaar met het ophalen van vluchtelingen. RondOm Vandaag spreekt over het overweldigende aantal met een van de initiatiefnemers van de Friese Rijders, Arnaud Dijkstra.

“We zijn enorm trots en dankbaar voor wat we bereikt hebben”, vertelt Arnaud enthousiast. “Maar liefst 76 ritten, dat is echt niet normaal. Vooral de saamhorigheid en dankbaarheid van de mensen is iets wat me altijd bij zal blijven. De kwetsbaarheid van een oorlog, zo dichtbij huis. Vroeger kon je je zoiets nooit voorstellen, maar het is gewoon de werkelijkheid. Vaders die hun gezin achter moeten laten, mensen die hun huis moeten verlaten, je kan het je gewoon niet voorstellen, tot je de verhalen van mensen zelf hoort”, vertelt Arnaud. “We kregen zelfs foto’s te zien van een dode buurman op straat en bombardementen, echt hartverscheurend.”

Een actie vanuit het hart

De Friese Rijders ontstaat in maart, nadat Rusland in februari plots Oekraïne binnenvalt. “We beseften meteen dat we wat moesten doen. Dat begon met een negen-persoons busje, die vol met goederen naar Oekraïne reed en vervolgens weer vluchtelingen mee terugnam. Dat het uit zou groeien tot een dagelijkse bezigheid, met chauffeurs uit heel Friesland, hadden we toen nog niet kunnen bedenken”, legt Arnaud uit. Vanuit heel Friesland meldden mensen zich aan en ontstonden er talloze acties om de ritten te kunnen bekostigen. “Cupcakes verkoop, flessenacties, collectes in kerken en en ga zo maar door. De saamhorigheid onderling is echt hartverwarmend om te zien. Samen hebben we zo ons steentje bij kunnen dragen.”

“De saamhorigheid onderling is echt hartverwarmend om te zien.”

De goederenstroom blijft doorgaan

Nu de oorlog iets lijkt te stagneren, zijn de Friese Rijders even ‘klaar’. “De hele acute crisis is ook wat veranderd. Het land heeft zelf nu meer dingen in de macht. We rijden nog wel zeven á acht keer met goederen die kant op, even afhankelijk van de behoefte. Dan moet je denken aan slaapzakken en kleding om de winter door te komen. We denken ook om daar mee door te gaan tot na de winter. Je ziet ook echt dat de vluchtstroom in golfbewegingen gaat. Je weet ook niet hoe het straks in de winter zal zijn en hoe de oorlog er dan voor staat.”, legt Arnaud uit. Daarnaast zijn de Nederlandse opvangmogelijkheden op dit moment grotendeels voorzien, waardoor het lastig is om een geschikt onderkomen te bieden. 

Honderden vrijwilligers helpen

Al met al kunnen de Friese Rijders trots terugkijken op wat ze hebben bewerkstelligd. Een reis van ruim 15 uren rijden en zo’n 1415 kilometer lang. En dat twee keer per week. Opgeteld hebben de honderden vrijwilligers samen meer dan 235.000 kilometer gereden. En dat ging niet zonder slag of stoot, al viel de materiële schade mee. “Slechts één keer hebben onze rijders pech gehad met een lekke band. Wat nog veel erger is, is dat Foppe van der Meulen, één van onze rijders een hartstilstand heeft gehad onderweg. Vol passie voor een medemens in nood en in vertrouwen op God was Foppe vertrokken om vluchtelingen uit Oekraïne een veilig onderkomen te bieden. Foppe van der Meulen is op 59-jarige leeftijd overleden en laat zijn vrouw en dochters met hun gezin achter. Als organisatie van De Friese Rijders wilden we graag iets betekenen voor de nabestaanden van Foppe. We wilden de familie tegemoet komen in de onvoorziene kosten van de repatriëring uit Polen en andere bijkomende kosten. We hebben daarbij een bedrag van 10.000 euro opgehaald. We zijn Foppe ontzettend dankbaar voor de hulp en dat zullen we nooit vergeten”, vertelt Arnaud emotioneel. 

Dankbaarheid Oekraïners 

Vele vrijwilligers houden ook na het ophalen nog contact met de vluchtelingen. Zo heeft één van de vluchtelingen wel een heel bijzonder verhaal. Nataliia is zo dankbaar dat ze hier mag verblijven en onder de indruk van het Friese volkslied. Het inspireert haar en zij heeft deze leren zingen. Deze mag zij nu zingen voor de wedstrijd van sc Heerenveen tegen FC Volendam op 11 januari. “Fantastische verhalen zijn dat. De reportage vind je terug op Omrop Fryslân”, vertelt Arnaud enthousiast.

Afbeelding
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00