Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Beetje laat

Column

Ondanks dat de beleving bij het WK voetbal een stuk minder lijkt dan normaal is het toch van start gegaan. In plaats van de laatste tijd naar de sportieve kant te kijken is de aandacht voornamelijk gericht geweest op het land Qatar en hun verschrikkelijke conservatieve kijk op de wereld en hun slechte werkgeverschap voor arbeidsmigranten. Er valt zeker wat van te zeggen en dan vooral als je er naar kijkt door een westerse bril. Toch vind ik dat we eerst maar even naar ons zelf moeten kijken.

In 2010 is er al besloten om in Qatar te gaan voetballen. Deze dubieuze stemming waarin zowel Rusland als Qatar werden aangewezen als organisatoren van een WK vond plaats in Zwitserland. Qatar, een land zonder voetbalhistorie, waar geen WK-waardig stadion stond, midden in de woestijn, kreeg hierbij de voorkeur boven echte voetballanden. De corruptie vierde hoogtij bij de FIFA en achteraf zijn ook 75% van de stemmers hiervoor veroordeeld. 

Als je een statement had willen maken dan had je als UEFA (Europa) in 2010 direct moeten zeggen, wij doen niet mee! Qatar nu is niet anders dan Qatar in 2010. Naast steekpenningen hebben andere belangen zoals olie en gas ervoor gezorgd dat we het maar accepteren zoals het is. 

Even over de arbeidsmigranten. Deze zijn er niet alleen voor het bouwen van voetbalstadions. Alle Arabische oliestaten maken hier ruimschoots gebruik van en er worden prachtige steden de grond uitgestampt waarbij deze werknemers heus niet beter worden behandeld. Vervolgens worden er racecircuits aangelegd en zijn we dolenthousiast als Max hier een overwinning op pakt. Bahrein, Saoedi-Arabie en Abu Dhabi (VAR) zijn niet anders als Qatar. Ik hoor niemand hierover klagen en iedereen mag er naar toe. 

Laten we nu gewoon genieten van het voetbal en steun ons Oranje. Hup Holland hup!

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 1 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00