Ferry Tietema van Veteranencafé Leeuwarden.
Ferry Tietema van Veteranencafé Leeuwarden. Foto: RondOm Vandaag

Veteranencafé belangrijk maar vooral ook gezellig

Samenleving

LEEUWARDEN - Op 25 juni was het Nationale Veteranendag. Deze dag is in het leven geroepen om stil te staan bij mensen die zich hebben ingezet voor de vrede in Nederland, maar ook tijdens buitenlandse uitzendingen en missies. Nederlandse Veteranendag wordt steeds populairder en is daarmee een teken aan de wand van stijgend respect en aandacht voor veteranen in Nederland. Ook het ontstaan van Veteranencafé laat zien dat we steeds meer oog hebben voor veteranen. Ferry Tietema is contactpersoon voor het Veteranencafé in Leeuwarden, waar Friese veteranen één keer in de maand welkom zijn. 

Dit voorjaar vierde het Veteranencafé van Leeuwarden nog haar 12,5 jarig jubileum. In 2009 werd het opgericht door Jan Romkema, een marineman. Het idee van een Veteranencafé is dat veteranen elkaar met enige regelmaat kunnen ontmoeten in hun eigen regio. Inmiddels weten zo’n 30-40 veteranen het Veteranencafé te vinden. Ferry Tietema, de huidige contactpersoon van het Veteranencafé, is zelf luchtmacht-veteraan en is twee keer uitgezonden geweest naar Villafranca in Italië tijdens de oorlog in Joegoslavië en Kosovo. Vanaf de oprichting is hij betrokken bij het Veteranencafé Leeuwarden. Eerst als bezoeker en nu dus als kartrekker: “Bij de opening waren wij met zeven veteranen en ik ben destijds samen met een paar collega’s naar de eerste bijeenkomsten gegaan. De afgelopen jaren zijn we flink gegroeid dus.” Veteranencafé Leeuwarden is defensiebreed komt één keer in de maand, de laatste zaterdag, vanaf 13.00 uur samen in het Multifunctioneel Centrum in Camminghaburen (Lieuwenburg 2,Leeuwarden). Veteranen en hun familie mogen gewoon binnenlopen, aanmelden is niet nodig. 

Tietema ziet het Veteranencafé als een plek om gelijkgestemden te ontmoeten. Mannen en vrouwen die elkaar door en door begrijpen: “We hebben het niet vaak over wat we hebben meegemaakt. Het gaat vaak juist over de alledaagse dingen, maar toch is het fijn om van elkaar te weten dat je elkaar begrijpt. We hebben vaak hetzelfde meegemaakt, maar kunnen dat niet onder woorden brengen.” Als militair ervaar je in actieve dienst een gevoel van saamhorigheid en veel veteranen missen dit als ze uit dienst treden, vertelt Tietema: “In het Veteranencafé krijg je dit weer een beetje terug.”

Bij het Veteranencafé is elke veteraan welkom, waar of wanneer ze ook gediend hebben. Tietema: “We hebben mensen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten of in het verzet hebben gezeten, Indië-veteranen (onze oudste twee zijn 96 jaar jong) en ook mensen die later hebben gediend tijdens missies in het buitenland.” Toch weten de jonge veteranen, bijvoorbeeld (ex)-militairen die hebben gediend in Libanon, Afghanistan of Irak, het Veteranencafé nog niet zo te vinden: “Misschien dat zij ook minder behoefte hebben aan het ontmoeten van andere veteranen,” denkt Tietema. “Veteranen van oudere generaties konden vaak moeilijk praten over hun ervaringen, maar ik merk dat jongere veteranen makkelijker over hun gevoelens praten.” Toch wil Tietema ook benadrukken dat jonge veteranen erg welkom zijn: “Wellicht dat ze wat van ons kunnen leren, of wij juist van hen!”

Afbeelding
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00