De makers van het boek. Van links naar rechts: Fotograaf Niels Westra, uitgever Eddy van der Noord, singer-songwriter Piter Wilkens en auteur Harry de Jong (Foto Berend Drent)
De makers van het boek. Van links naar rechts: Fotograaf Niels Westra, uitgever Eddy van der Noord, singer-songwriter Piter Wilkens en auteur Harry de Jong (Foto Berend Drent)

Het Beerenburg Evangelie Volgens Piter Wilkens

Algemeen

Het Beerenburg Evangelie Volgens Piter Wilkens. Dat is de titel van een bijzonder boek dat dezer dagen verscheen bij Uitgeverij Louise uit Grou. Het is geschreven door muziekjournalist Harry de Jong uit Heerenveen. Hij gaat samen met Frieslands bekendste liedjessmid Piter Wilkens uit Marsum en fotograaf Niels Westra op zoek naar de oorsprong van beerenburg.

De tocht begint in Amsterdam, aan de Stromarkt nummer 9. Hier zorgde Hendrik Beerenburg in 1724 met zijn op jenever getrokken geneeskrachtige kruiden –als was het buskruit- voor de oerknal van dit ‘goddelijke slokje.’ Vervolgens gaat de tocht door prachtige natuurgebieden waar de kruiden die beerenburg op smaak brengen, volop groeien en bloeien. Ook maakt de lezer kennis met kleurrijke en legendarische Friese distilleerders die als ware fakkeldragers het erfgoed van Hendrik Beerenburg tot op de dag van vandaag in ere houden. Als beerenburg liefhebber ‘pur sang’ en muzikant in hart en nieren concludeert Piter aan het eind van zijn zoektocht: ‘beerenburg is ook rock and roll.’ Daarom schreef hij speciaal voor dit boek een aantal nieuwe nummers. De verhalen en de liedjes in dit boek zijn net zo smakelijk als beerenburg zelf.

Harry de Jong: ,,Piter verzorgt regelmatig met zijn gitaar liedjesavonden waarin beerenburg centraal staat. Hij heeft een echte passie voor deze drank en vertelt op zulke avonden allerlei smakelijke verhalen over de historie van dit kruidenbitter. Hij liep al een tijdje rond met het idee die verhalen te bundelen in een boek. Maar Piter voelt zich geen boekenschrijver en hij heeft mij benaderd om die klus op mij te nemen.’’ De Jong was meteen enthousiast. ,,Ik ken Piter, zijn verhalen en zijn muziek door en door, dus het leek mij een echte uitdaging.’’

Harry de Jong kwam bij het schrijven van dit boek samen met Wilkens en fotograaf Niels Westra op de meest uiteenlopende plaatsen in het land. Hij neemt de lezer op een hele persoonlijke manier mee bij deze niet alledaagse zoektocht naar alles wat riekt naar beerenburg. Daarbij speelt muziek een belangrijke rol, van blues en rock and roll.

Het boek sluit af met een hilarisch interview met strafadvocaat Wim Anker, die de mate van beerenburg consumeren aan een ernstige beschouwing onderwerpt. De Jong: ,,Ik heb zelden met zoveel plezier aan een boek gewerkt als Het Beerenburg Evangelie.’’

Afbeelding
Zo geef jij je vakantiegeld verstandig uit! Financieel 27 mei, 08:00
Afbeelding
Op Pinkstermaandag is het eindelijk weer zover: de Fietselfstedentocht gaat van start Evenement 26 mei, 18:00
Afbeelding
Opruimevenement Skjin Wetter 2023 vindt plaats in negen Friese gemeenten Samenleving 26 mei, 15:00
Afbeelding
Boekentips voor kids met gescheiden ouders Boek van de week 26 mei, 12:00
Afbeelding
IJshockey Nederland en Heerenveen willen ijshockey-WK binnenhalen Sport 26 mei, 10:00
Afbeelding
Paard & Erfgoed pakt uit met nieuw programma Evenement 25 mei, 12:00
Afbeelding
De Energiecoach van de Gemeente Leeuwarden helpt bij energiebesparing Duurzaamheid 25 mei, 08:00
Afbeelding
Denkt u wel eens aan een reis om noorderlicht of ijsberen of pinguïns te kunnen zien? Recreatie & Ontspanning 24 mei, 18:00