Anke-Mare Haanstra van Laboratorium Medisan.
Anke-Mare Haanstra van Laboratorium Medisan. Foto: Rob Dijkstra

Even binnenkijken bij Labaratorium Medisan

Bedrijf in beeld

HEERENVEEN - Weinig Heerenveners weten het, maar aan de Skrynmakker zit een bedrijf dat zowel nationaal als internationaal bekendheid geniet vanwege hun hoge, kwalitatieve standaard, grote kennis van grondstoffen en hun eerlijke en verbindende bedrijfsvoering. Laboratorium Medisan, een fabrikant van voedingssupplementen, werd in 1988 opgericht door Fokke Haanstra. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een bedrijf met een productielocatie van 2000 m2, 35 werknemers en opdrachtgevers uit de hele wereld. RondOm Heerenveen mag langskomen en spreekt met Anke-Mare Haanstra, directeur van Laboratorium Medisan. 

Laboratorium Medisan wordt in 1983 opgericht door Fokke Haanstra, de vader van de huidige directeur Anke-Mare Haanstra: “Het idee is destijds ontstaan vanuit mijn vaders eigen interesse,” vertelt Haanstra. “Hij werkte als journalist en maakte in dat kader kennis met homeopathische en fytotherapeutische producten. Het intrigeerde hem en zodoende besloot hij om zijn eigen bedrijf op te richten die deze producten onderzoekt en fabriceert.” In de jaren ‘80 was het gebruik van voedingssupplementen om de gezondheid te ondersteunen nog lang niet zo gebruikelijk als dat het nu is. Haanstra was één van de eerste Nederlanders die zich ermee bezig hield. Hij gaat zelf op onderzoek uit, spreekt met natuurartsen en -genezers, legt contacten met fabrikanten van grondstoffen en doet veel onderzoek naar de functionaliteit van de producten.
In 1988 heeft Haanstra veel kennis verzameld. Nu is het tijd om het geleerde ook in de praktijk te brengen. Laboratorium Medisan start in een pand in het centrum van Heerenveen en legt de eerste contacten met opdrachtgevers. Ze gaan samenwerken met een marketing- en distributieorganisatie voor natuurgeneesmiddelen en voedingssupplementen, waarvoor ze nu nog steeds produceren.

Internationale opdrachtgevers

Het werk van Laboratorium Medisan bestaat uit verschillende onderdelen; van het initiëren, ontwikkelen, produceren en verpakken van gezondheidsproducten voor zowel humaan als veterinair. Laboratorium Medisan is in de laatste jaren uitgegroeid tot een hoogwaardige private label producent en leverancier voor gerenommeerde A-merken, huismerken, drogisterijen en farmaceutische ketens, marketings en sales organisaties en distributeurs. Van de grootste, internationale bedrijven tot kleinere bedrijven die iets nieuws zoeken. 

Laboratorium Medisan is vanaf het begin bezig geweest met zijn eigen kenniscentrum op te bouwen en heeft nu een R&D team die bestaat uit een aantal academische geschoolde en zeer ervaren medewerkers die vanuit hun verschillende disciplines farmacie, biochemie, biologie en voeding gezamenlijk werken aan nieuwe productconcepten.
De producten worden geproduceerd in state of art productiefaciliteit die voldoet aan de internationale farmaceutische GMP standaard. Haanstra: “Dat houdt in dat we in principe medicijnen mogen fabriceren en dat we dus voldoen aan de hoogst mogelijke standaard. De omstandigheden zijn volledig gecontroleerd en geregistreerd, waardoor we de hoogste kwaliteit kunnen garanderen.

Klinische onderzoeken

Met enige regelmaat doet Laboratorium Medisan ook klinische onderzoeken in opdracht van internationale organisaties, ziekenhuizen en universiteiten en stellen ze hun kunde en kennis beschikbaar. Haanstra: “Dat vinden we heel belangrijk. We hebben sinds onze oprichting in de jaren ‘80 veel kennis opgedaan en daarom doen we graag ook iets terug, iets wat een positief effect kan hebben op de samenleving.” 

‘We doen graag iets terug voor de samenleving’

Naast het inzetten van opgedane kennis voor belangrijke onderzoeken steunt Laboratorium Medisan ook altijd een paar goede doelen, die lokaal of nationaal mooi werk doen. Haanstra: “Elk jaar kijken we weer welke nieuwe doelen we willen steunen.”

Sociaal bedrijf

Laboratorium Medisan bestaat al sinds 1983 en lange tijd stond Fokke Haanstra aan het roer. Haanstra: “Mijn vader was een sociale man die echt oog had voor zijn werknemers. Hij was betrokken en zijn deur stond altijd open.” Als Anke-Mare acht jaar geleden het bedrijf overneemt van haar vader, is ze vastbesloten dat ze die sfeer, die haar vader ooit heeft neergezet, vast te houden. Veel mensen ken ik ook al een groot gedeelte van mijn leven, sommige collega’s werken al tientallen jaren bij ons.”

Tijdens de coronacrisis heeft Laboratorium Medisan het erg druk: “De vraag naar voedingssupplementen groeide enorm. Om aan die vraag te voldoen hebben we hard moeten werken. Het kwam geregeld voor dat we in de avond en in de nacht moesten werken om onze opdrachten af te ronden.” Wanneer dat gebeurt zorgt de moeder van familie Haanstra ervoor dat er een goede maaltijd klaar staat: “Ze kookte voor het hele team. 

De toekomst

Laboratorium Medisan is de afgelopen jaren flink gegroeid en zal ook in de toekomst niet stilstaan. Toch blijven ze vasthouden aan hun identiteit als betrokken familiebedrijf: “Dat is de kern van ons bestaan.”

Meer weten over Laboratorium Medisan? Ga naar www.lab-medisan.com

Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 11 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 13 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00