Amin Sarr baalt van de nederlaag. Foto: Dijks Media / Pieter van der Woude

Einde seizoen sc Heerenveen: AZ blijkt te sterk in play-offs om Europees voetbal

sc Heerenveen leek lang op weg naar een verlenging tegen AZ, maar kreeg in de slotfase alsnog een treffer om de oren. Daardoor zijn de Friezen uitgeschakeld voor de play-offs om Europees voetbal en is het seizoen afgelopen.

In het begin van de wedstrijd werd Heerenveen direct onder druk gezet door de Alkmaarders. De ploeg van Ole Tobiasen had het duidelijk lastig. Al in de vijfde minuut maakte AZ de openingstreffer. Een splijtende dieptepass van Jordy Clasie werd totaal verkeerd ingeschat door Lucas Woudenberg, waarna Dani de Wit de bal fraai aannam en scoorde: 1-0.

Slechte start Heerenveen

AZ was duidelijk feller dan afgelopen donderdag in het Abe Lenstra Stadion. Zo werd Milan van Ewijk hard aangepakt en het leek dat Thom Haye gewisseld moest worden na een tik van AZ-verdediger Milos Kerkez. Heerenveen kon zodoende niet slechter beginnen aan de uitwedstrijd tegen AZ.

Heerenveen kwam er niet uit en werd volledig weggetikt door de Alkmaarders. Het was voor rust wachten op de tweede treffer van AZ. De thuisploeg creëerde overigens niet veel kansen, maar was in balbezit heer en meester, waardoor Heerenveen niet van eigen helft kwam.

Sarr laat grote kans onbenut

Toch kreeg Amin Sarr wel een enorme mogelijkheid voor de gelijkmaker. De Zweedse spits kreeg de vrije doortocht richting het doel na balverlies van Clasie, maar schoot wild en hoog over het doel.

Amin Sarr na zijn grote gemiste kans. Pieter van der Woude - Dijks Media / Pieter van der Woude

Heerenveen kwam in de tweede helft beter voor de dag. De Friezen durfden meer naar voren te stappen, om zo druk uit te oefenen op het doel van AZ. Halverwege de tweede helft werd AZ-goalie Peter Vindahl Jensen voor de eerste keer aan het werk gezet. Hij pareerde een hard schot van Sarr, waarbij Syndey van Hooijdonk net te laat was om gebruik te maken van de rebound.

Aan de andere kant was Vangelis Pavlidis dichtbij de 2-0. Zijn inzet werd gekraakt en belandde een meter naast het doel van Erwin Mulder.

AZ trekt aan langste eind

Het aanvallen van Heerenveen ging vervolgens liggen, waarop AZ de grootste kans van de tweede helft kreeg. Na een lange aanval gaf Jesper Karlsson een voorzet, waar Sam Beukema volledig vrijstond in het strafschopgebied. De verdediger kopte echter over.

In de slotfase sloeg de vermoeidheid bij beide ploegen toe. AZ en Heerenveen wachtten af, vrezend voor de tegentreffer. Tot AZ een minuut voor tijd alsnog de winnende goal maakte. Invaller Zakaria Aboukhlal maakte na een lange bal van achteruit de 2-0. Woudenberg zag er wederom niet best uit bij deze tegentreffer. In de slotfase kreeg AZ door het slotoffensief van Heerenveen nog twee grote kansen op een derde treffer. Die lieten de Alkmaarders onbenut.

Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 36 minuten geleden
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 36 minuten geleden
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 4 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 6 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 10 uur geleden
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 10 uur geleden
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws gisteren
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00