In het donker zie je meer
In het donker zie je meer Foto: Gemeente Heerenveen

Nieuwe campagne vraagt aandacht voor de gevolgen van licht

Algemeen

HEERENVEEN - Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Maar al dat kunstlicht heeft grote gevolgen voor de natuur en kost bovendien veel energie. Ook in Heerenveen brandt dagelijks volop licht. Om inwoners en ondernemers bewust te maken van hun lichtuitstoot, lanceert de gemeente Heerenveen de campagne ‘In het donker zie je meer’.

Uilen, egels, nachtvlinders en padden: als het donker wordt, ontwaken zij. Om te jagen, eten en paren. Het donker is voor hen van levensbelang. Maar nu er ’s nachts op steeds meer plekken licht brandt – langs wegen, op bedrijventerreinen,
maar ook in woonwijken – raken de biologische ritmes van deze nachtdieren ontregeld. Ze vinden onvoldoende voedsel of raken gedesoriënteerd. Dat heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit.

Denkt u bewust na over verlichting? 

Wethouder Hedwich Rinkes: “Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van het vele kunstlicht dat ze gebruiken. Door die gevolgen onder de aandacht te brengen, hopen we dat mensen gaan nadenken over hun eigen verlichting: welke lampen hebben daadwerkelijk een functie en welke lampen zouden uit kunnen of bijvoorbeeld kunnen worden voorzien van een bewegingsmelder? Het licht uitdoen heeft bovendien niet alleen voordelen voor de natuur, maar ook voor inwoners zelf: het bespaart energie en dus geld.”

Doet u straks het licht vaker uit?

De campagne ‘In het donker zie je meer’ van de gemeente Heerenveen stelt deze ‘ambassadeurs van de nacht’ daarom centraal. Ze verschijnen op posters, in advertenties op social media en op de website eenvooreengroener.nl/donker. De campagne wijst inwoners en ondernemers op hun lichtuitstoot. De campagne is onderdeel van ‘Eén voor één groener’, het platform waarmee de gemeente Heerenveen duurzaamheid onder de aandacht brengt.

Donker waar het kan, licht als het moet

De gemeente gaat zelf ook aan de slag met haar lichtbeleid. “Donker waar het kan, licht waar gewenst of noodzakelijk. Dat is in een notendop ons beleid”, legt wethouder Rinkes uit. Verlichting die niet noodzakelijk is, wordt verwijderd. Daarnaast vervangt de gemeente alle verlichting in de openbare ruimte stap voor stap voor ledverlichting en wordt gezocht naar manieren om de verlichting ’s nachts uit te zetten of te verminderen.

Afbeelding
Boeren houden koeien binnen: protest tegen stikstofbeleid Samenleving 51 minuten geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
SailWise heeft dringend vrijwilligers nodig voor haar watersportvakanties in Elahuizen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Cybercriminaliteit in Friesland neemt af met 22,8% Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Dit is wat ik vind van ‘cancel culture’ Column 20 uur geleden
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen gisteren
Afbeelding
Einde seizoen sc Heerenveen: AZ blijkt te sterk in play-offs om Europees voetbal Sport 23 mei, 11:16
Afbeelding
Pikeur Robin Bakker, eerste Nederlandse rijder na 22 jaar in Wereldkampioenschap sprint Sport 23 mei, 09:14