Afbeelding
Foto: Pixabay

Tips voor privé verhuur van een woning

Wonen

Particulier huren zit in de lift. Eén op de vijf huishoudens huurt nu particulier. Omdat steeds meer mensen alternatieven zoeken voor kopen, is de particuliere huursector aanzienlijk gegroeid. Er is echter geen alomvattende regelgeving voor verhuurders of huurders waardoor het lastig kan zijn om precies te weten waar je recht op hebt en hoeveel speelruimte je hebt als huurder. Dus, wil je Particulier huren in Drachten of een andere stad? Je moet een aantal dingen weten. Lees er hier meer over!

Realistisch budgetteren

Stel een realistisch budget in voordat je begint met zoeken. Zorg ervoor dat je alles in je behoeften opneemt: huur, rekeningen, eten en transportkosten. Kijk ook eens naar de gemiddelde huurprijzen in dat gebied. Op deze manier kun je zien of je een goede deal krijgt of niet. Bereken hoeveel je elke maand moet betalen en werk vervolgens achteruit om te zien hoe lang het duurt voordat je spaargeld overeenkomt met wat je je kunt veroorloven. Vergeet niet dat verhuizen naar een nieuwe wijk meer kan kosten dan alleen huren. Er zijn vaak administratiekosten bij het aanmelden voor nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit.

Begrijp je rechten en plichten

Voordat je een huurovereenkomst tekent en je nieuwe woning betrekt, is het belangrijk om je rechten en plichten als huurder volledig te begrijpen. Denk hierbij aan het controleren van de huurovereenkomst om te zien wat er in de huurprijs is inbegrepen, of er beperkingen zijn op huisdieren of roken en ook of je wettelijk gerechtigd bent om wijzigingen aan de woning aan te brengen. Bij particulier huren dien je de huurovereenkomst altijd goed door te lezen voordat je deze ondertekent.

Onderzoek het gebied waarin je geïnteresseerd bent

Onderzoek het gebied waarin je geïnteresseerd bent. Voordat je je tot een particuliere verhuur verbindt, is het altijd een goed idee om te weten wat de lokale voorzieningen zijn en wat ze te bieden hebben. Je kunt hierover informatie vinden door websites te bezoeken. Het volgende waar je naar moet kijken, zijn vervoersverbindingen. Hoe gemakkelijk is het voor jou om je te verplaatsen? Is er een bushalte in de buurt, het treinstation of de luchthaven? Heb je openbaar of eigen vervoer nodig? Duurt je woon-werkverkeer langer dan verwacht? Al deze dingen kunnen worden onderzocht voordat je een huis huurt, zodat je niet meer betaalt dan nodig is vanwege een slechte planning.

Denk in een vroeg stadium na over je behoeften

Of je nu een huis, appartement of kamer in een gedeelde woning wilt huren, het is belangrijk om vroeg na te denken over je behoeften. De grootte van het pand is een voor de hand liggende overweging bij het kiezen van een huis. Als je kinderen of huisdieren hebt en veel ruimte voor ze wilt, zoek dan iets met minimaal drie slaapkamers. Studenten wonen misschien liever in een gedeelde accommodatie met andere mensen van hun leeftijdsgroep en interesses. Daarnaast wonen ze graag dicht bij het openbaar vervoer. Locatie is dus belangrijk bij het kiezen van waar je wilt wonen. Dit is van invloed op hoe gemakkelijk je kunt verplaatsen. Het is misschien de moeite waard om te overwegen hoe dicht je werkplek zal zijn als je buiten de stad woont, omdat dit het woon-werkverkeer kan bemoeilijken. Als je echter vanuit huis werkt, is locatie niet zozeer een probleem.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen gisteren
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00