Een prachtig wooncomplex in Grou.
Een prachtig wooncomplex in Grou. Foto: Martijn Heemstra

“Ook bij ons zie je de zoekduur voor een woning oplopen” - De Woningcorporatie: Elkien

Wonen

FRIESLAND - De huizenmarkt staat onder druk en dat is in alle woningsectoren te merken. Elkien, een grote woningcorporatie in Friesland, merkt ook dat de vraag naar sociale huurwoningen toeneemt. RondOm Vandaag vroeg Ytsen Strikwerda, strategisch relatiemanager bij Elkien, naar de huidige staat en de toekomst van de sociale huurvoorzieningen in Friesland. “De wachttijden lopen op dit moment iets op, maar de prognose is dat dit in de toekomst weer zal afnemen door verdergaande vergrijzing en krimp van de bevolking.”

Elkien is één van de grotere woningcorporaties van Friesland. Deze woningcorporatie verhuurt zo’n 20.000 goed onderhouden sociale woningen. Deze staan in een aantal grotere steden van Friesland, maar ook in veel grote en kleine dorpen daarbuiten. “Zo varieert het werkgebied ongeveer van Makkum tot aan Oerterp. Elkien biedt mensen met een kleine beurs betaalbare, duurzame en passende woningen in een leefbare omgeving. Gemiddeld is het inkomen van onze nieuwe huurders zo’n 18.000 euro per jaar.”

Wachttijden lopen iets op

Voor wat betreft woningkrapte, merkt Elkien ook dat het drukker wordt op de woningmarkt. “Je ziet bij ons bijvoorbeeld de zoekduur voor een woning oplopen. Overal is vraag, in de grotere kernen meer dan in de kleinere. We verwachten wel dat dit in de eigen sector iets zal afnemen in de toekomst. Dat is natuurlijk afhankelijk van allerlei factoren, dus met zekerheid kan je dat nooit zeggen”, legt Strikwerda uit. We houden de ontwikkelingen steeds nauwlettend in de gaten.

Schrijf je vroegtijdig in voor een woning

Als belangrijkste advies geeft Strikwerda aan om je tijdig in te schrijven voor een woning, via www.frieslandhuurt.nl. “Hier bieden we de huurwoningen aan van de corporaties Accolade, Elkien, Wonen Noord-west Fryslân en Woonzorg. Om de toewijzing van woningen zo eerlijk mogelijk te doen, wijzen we toe op basis van inschrijvingsduur. Zelfs als je op dit moment dus geen woning zoekt, kan het naar de toekomst toe toch handig zijn om je alvast in te schrijven bij een woningcorporatie. Je weet immers nooit hoe het leven loopt.”  

Elkien is er voor jong en oud

Elkien past de woningen en woonwensen aan op de behoeftes van de huurders, dat is één van de belangrijke krachten van de woningcorporatie. Ook maakt Elkien de woningen zo energiezuinig mogelijk. “Op dit moment zijn we onder andere in Sneek en Heechterp (Leeuwarden) bezig om met grootschalige wijkvernieuwing de huidige woonsituatie voor onze huurders verder te verbeteren.”

Oplossing voor het woontekort

Als een oplossing voor het woontekort denkt Strikwerda dat er meer heffing zou moeten komen op het opkopen van woningen om deze te vervolgens te verhuren. “Er komen niet zomaar even 100.000 woningen bij, dus moet je op een andere manier zoeken naar oplossingen.” Strikwerda noemt bijvoorbeeld de winkel-leegstand in de binnenstad. “Maak van deze leegstaande panden bijvoorbeeld studentenwoningen of maak in de dorpen gebruik van leegstaande scholen of andere gebouwen. We zullen creatief moeten zijn met zijn allen, maar er zijn vooral ook mensen nodig die initiatief nemen.”

De nieuwe Insulindestraat in Leeuwarden.
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 6 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00