Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Roberts Uldrikis neemt Cambuur bij de hand en bezorgt Cambuur drie gouden punten

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur pakte gisteravond drie prachtige punten in het lastige uitduel tegen NAC Breda. De Leeuwarders wonnen verdiend met 1-2. Grote man aan de zijde van de geel-blauwe equipe was Roberts Uldrikis. De Let scoorde tweemaal knap met het hoofd en liet zien in een uitstekende vorm te verkeren. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

Het zijn spannende tijden voor de Cambuur supporter. Zo zijn Henk de Jong en zijn manschappen volop verwikkeld in de zinderende strijd om plaatsing voor de Play-Offs en wacht over ruim een week in ons eigen stadion de Halve Finale tegen N.E.C. Nijmegen. Een wedstrijd aan het Cambuurplein die zo langzamerhand mythische proporties begint aan te nemen. En terecht. Voor de tweede keer in de clubhistorie een halvefinaleplek, maar deze keer gelukkig in ons eigen karakteristieke onderkomen.

Twee belangrijke uitwedstrijden

Maar eerst staan er deze week nog 2 belangrijke uitwedstrijden voor onze geel-blauwen op de kalender. Tegen ploegen die net als SC Cambuur zich coûte que coûte willen plaatsen voor de Play-Offs. En tegen ploegen die net als Cambuur momenteel niet bepaald in goeden doen zijn. Vrijdag stapt de ploeg van trainer Henk de Jong in de bus naar Emmen en vandaag was het afgereisd naar Breda. Eerder dit seizoen wisten de Bredanaars in Leeuwarden de rentree van Henk de Jong te verpesten door een 2-3 overwinning. De NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan) ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning) Combinatie uit Breda maakt tot op heden net als onze club een wisselvallig seizoen door en verzamelde tot vanavond één punt meer dan Cambuur. Slechts 1 van de laatste 7 wedstrijden werd door de Parel van het Zuiden gewonnen en dat leidt ook in het Bredase al snel tot de nodige onrust.


Het stadion van NAC Breda was goed gevuld voor een maandagavond. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Vrijuit voetballen tegen een mooie club

Onze eigen hoofdtrainer keek gisteren in zijn wekelijkse perspraatje met veel genoegen vooruit naar het treffen tussen SC Cambuur en NAC Breda. “Morgen wordt een prachtige wedstrijd; we spelen in een vol stadion tegen één van de grootste en mooiste clubs uit de competitie. Daar heb ik oprecht zin in en wij kunnen daar vrijuit voetballen.”  En een prachtige wedstrijd werd het voor onze geel-blauwen. Na de deceptie tegen de beloften van FC Utrecht werd vanavond namelijk sportieve revanche genomen. De inhaalwedstrijd in Breda werd door 2 fraaie kopdoelpunten van Roberts Uldrikis nipt met 1-2 gewonnen.

Drietal wijzigingen bij SC Cambuur

Waar Henk de Jong over de personele bezetting in zijn selectie weinig te klagen heeft, daar is het bij zijn collega aan de andere kant een ander verhaal. Jean-Paul van Gastel kon geen beroep doen op sterkhouders als Javier Vet, Boy Kemper en Clint Leemans. Onze in Breda geboren oud spits Tom Boere begon vanaf de bank. Bij Cambuur keerde Remco Balk terug van een schoring in de basis en mocht de Noorse nieuwkomer Sturla Ottesen voor het eerst in de basis starten. Marco Tol was niet geheel okselfris, waardoor Léon Bergsma met Floris Smand centraal achterin stond. Jeremy van Mullem was voor deze wedstrijd geschorst.


Sturla Ottesen begon voor het eerst in de basis. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur knokt zich via Uldrikis in de wedstrijd

De Parel van het Zuiden nam direct ferm het heft in handen. Patriot Sejdiu zorgde met een knap afstandsschot voor het eerste moment van opwinding in de wedstrijd. Maar Yanick van Osch bracht knap redding op de inzet van de Kosovaarse huurling van Malmö FF. Gesteund door 100 meegereisde SCC’ers konden de Leeuwarders aanvallend hier aanvankelijk weinig tegenover zetten. De thuisploeg was in de eerste helft de bovenliggende partij en kreeg na ruim 20 minuten via Elías Már Ómarsson een royale kans. Maar de IJslandse goalgetter verprutste gelukkig het buitenkansje. Enigszins tegen de verhouding in kwam Cambuur in de 37e minuut tamelijk onverwachts op voorsprong. Een voorzet van Milan Smit werd door Roberts Uldrikis fraai achterwaarts binnengekopt en de lange Let liet daarmee Roy Kortsmit kansloos. 0-1. Een enorme opsteker voor de manschappen van Henk de Jong. In het restant van de eerste helft wisten de geel-zwarten Cambuur nauwelijks nog te verontrusten, waardoor beide ploegen met een 0-1 ruststand de kleedkamers van het Rat Verlegh Stadion opzochten.


Roberts Uldrikis maakt de openingstreffer op aangeven van Milan Smit. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Uldrikis neemt Cambuur bij de hand en beslist het duel

Na de pauze probeerde NAC door het inbrengen van twee verse krachten in de personen van Martin Koscelnik en Sigurd Haugen de gelijkmaker tot stand te brengen. Deze wissel betaalde zich al snel uit, want Martin Koscelnik tekende in de 57e minuut voor de 1-1. De Slowaakse verdediger kopte uit een hoekschop bekeken raak. Cambuur mocht vlak daarna in de handen knijpen dat verdediger Jan van den Bergh de thuisploeg niet op voorsprong zette. Gelukkig ging de kopbal van de Belgische verdediger voorlangs. De thuisploeg wilde daarna doordrukken, had een veldoverwicht en zette alles op alles om op voorsprong te komen. 


Doelman Yanick van Osch roept zijn team tot de orde. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Om wat meer controle in de wedstrijd te krijgen bracht Henk de Jong Marco Tol in. Dit ging ten koste van Milan Smit. En net als in de eerste helft zorgde Roberts Uldrikis ervoor dat Cambuur wederom op voorsprong voorkwam. De spits wist een uitstekende voorzet van Fedde de Jong doeltreffend af te ronden en tekende alweer voor zijn achtste seizoenstreffer. Logischerwijs ging NAC op zoek naar de gelijkmaker steeds meer risico’s nemen. Een echte Bredase stormloop bleef echter uit, de Leeuwarders bleven ogenschijnlijk eenvoudig overeind en trokken de driepunter soeverein over de eindstreep.


Roberts Uldrikis toont zijn imponerende kopkracht. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks


Fedde de Jong gaf de prachtige voorzet. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

FC Emmen is de volgende

Over vier dagen moeten de Leeuwarders opnieuw vol aan de bak. Op de Oude Meerdijk is dan het FC Emmen van trainer Fred Grim de volgende opponent. De Emmenaren zijn de laatste weken bezig aan een vrije val op de ranglijst en vinden zichzelf inmiddels terug op de twaalfde plek. Een confrontatie tussen 2 degradanten die de ambitie hebben om weer terug te keren op het hoogste niveau. Kortom, weer een belangrijke wedstijd voor Henk de Jong en zijn manschappen waarin kostbare punten verdiend kunnen worden.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 11 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00