Michel Weisser scoort de 1-0 en viert dat met Janco van der Veen, Noël Mulder (11) en Freerk Veenstra (10). Foto Robert Wagter.

‘Slag om de Leijen’ makkie voor ONT

OPEINDE - Eigenlijk was de wedstrijd tussen ONT en VV Rottevalle, de ‘Slag om de Leijen’, geen moment een echte wedstrijd. Het verschil in kwaliteit tussen ONT, de nummer drie van ranglijst, en degradant VV Rottevalle was gewoon te groot. Dat was in de eerste helft al zichtbaar (2-0 ruststand) en in de tweede helft maakte ONT echt het verschil. Met een 7-0 eindstand tot gevolg.

Wat waren de bespiegelingen vooraf? Dat de derby tussen ONT en VV Rottevalle (VVR) altijd wel bijzondere wedstrijden zijn. Maar ook dat ONT de laatste seizoenen weinig te duchten heeft van VVR. ONT won de laatste vier duels met de doelcijfers 22 voor en 1 tegen. Dus ging ONT uit van winst op de buren om zo ook op jacht te gaan naar de tweede plaats op de ranglijst. Die plaats geeft namelijk recht op een thuisduel in de eerste ronde van de nacompetitie. Omdat Rijperkerk (nu nog tweede) op eigen veld met 2-3 verloor van SC Berlikum heeft ONT nog zicht op die tweede plaats. Overigens werd SC Berlikum met die overwinning kampioen.

ONT tegen VVR was eigenlijk een saaie wedstrijd. Nooit ontstond er vuur in de partij. Ook omdat ONT de wedstrijd volkomen onder controle had. Waarbij moet worden aangetekend dat de eerste kans wel voor VVR was. Uit een voorzet van Jacob Bekkema volleerde Jorrit Hoekstra de bal over het ONT doel. Maar na elf minuten was het al 1-0. Met een kien passje bereikte Noël Mulder ONT’s topscoorder Michel Weisser en die zorgde voor het eerste ONT doelpunt. Een tweede moment voor VVR was er voor Jelte de Hoek die een vlammend schot naast zag gaan. Noël Mulder bracht op het half uur de 2-0 voor ONT op het scorebordt. Mulder scoorde nadat VVR doelman Robert de Jong een rebound moest toestaan op een inzet van Weisser. Eigenlijk verzuimde ONT daarna VVR in de eerste helft al de nekslag te geven. Er waren genoeg kansen dat te doen, maar ONT scoorde niet meer. Voor VVR had Dirk de Vries nog een goal in gedachten, zijn enthousiaste schot na een rebound ging over.

De tweede helft stelde ONT orde op zaken door het verschil in kwaliteit ook in meer doelpunten uit te drukken. Pas aan het einde van de tweede helft waren er twee oprispingen van VVR te noteren. Uit een uittrap van De Jong met wind mee kreeg Steffen Schra de bal waarna zijn schot voorlangs het ONT doel ging. En twee minuten voor tijd belandde een inzet van Wybren Bruinsma op de lat. Maar beide doelpogingen waren bij een 7-0 stand. Want ONT nam na rust freewheelend afstand van de bezoekers. VVR had het hoofd in de schoot gelegd en ONT kon naar hartenlust richting het VVR doel oprukken. Al na twee minuten in de tweede helft werd het 3-0. Linkerverdediger Gerard Douwsma soleerde richting het VVR doel, die solo werd onderbroken met een corner als gevolg. En Douwsma scoorde uiteindelijk uit die corner door de bal vanaf de punt zestien in de lange hoek te deponeren. Uit een door hem zelf opgezette aanval maakte Janco van der Veen 4-0 op aangeven van Chris Visser. Het werd 5-0 door Weisser uit een pass van Hielke Knippels en 6-0 door een fraaie goal van Marten Folkersma. De 7-0 eindstand werd bepaald door Hielke Knippels met een schot van 30 meter afstand.

Door deze overwinning won ONT de derde periode. Voor het schema van de nacompetitie niet zo belangrijk. Daar is de tweede plaats in de competitiestand belangrijk voor. Die plaats bepaalt of ONT in de eerste ronde van de nacompetitie een thuiswedstrijd speelt. Wordt ONT derde op de ranglijst dan volgt een uitwedstrijd. Volgende week wordt dat duidelijk. ONT speelt dan uit tegen Fc. Grootegast. Concurrent voor de tweede plaats Rijperkerk speelt uit tegen Anjum. Alleen bij puntverlies van Rijperkerk en winst of een gelijkspel van ONT wordt ONT tweede.

Na vijf seizoenen neemt topscoorder Michel Weisser afscheid van ONT. Weisser gaat zijn geluk beproeven bij fusieclub FC Surhústerfean. De ONT spits over zijn periode bij ONT: “Ik kwam binnen bij ONT en heb vanaf het begin een warm gevoel gehad bij de club. Hoe de organisatie van de voetbalvereniging is, zie je niet vaak in het amateurvoetbal. Alles is tot in de puntjes goed verzorgd en het complex ligt er schitterend bij. Op voetbalgebied heb ik in het eerste jaar wat moeite gehad. Vaak als invaller en de speelwijze was niet het soort voetbal waar ik van hou. Het was vooral verdedigend spelen en wachten op counter mogelijkheden. De laatste jaren is de speelwijze enorm veranderd en hebben we als team grote stappen gezet, mede dankzij twee toptrainers Jan Hulzinga en Tjerk Koops. We komen veel in de 16-meter van de tegenstander, en dan is het mijn taak die bal tegen de touwen te schieten. De goals zijn dan ook de verdienste van het hele team!

Ik kijk terug op mooie jaren waarin we een hechte vriendengroep zijn geworden. De sfeer is bijna altijd top, en we geven alles om te komen tot mooie resultaten. ONT ga ik in ieder geval niet snel vergeten, en ik keer graag in de toekomst terug bij deze mooie vereniging.”

Met 87 competitiedoelpunten ben je nu ‘topscorer aller tijden’ van ONT. Wat betekent dat voor je? “Dit was natuurlijk wel een doelstelling die ik voor het seizoen in mijn hoofd had. Als spits ben je hier toch wel mee bezig en het geeft een trots gevoel om dit bij een club te bereiken. Wat ik al eerder zei is het natuurlijk wel een teamprestatie. De manier van voetballen zorgt ervoor dat wij veel voor de goal komen. Alle credits gaan vaak naar degene die de bal er in pist, maar door de kwaliteiten van de ploeg komen we tot zoveel doelpunten.”

Je gaat volgend seizoen voetballen bij FC Surhústerfean. Waarom die club? “Ik ben nu al een aantal jaren trainer in Surhuisterveen van de JO19-1 en ken de club daardoor goed. Voordat ik naar ONT ging heb ik ook bij ‘t Fean ‘58 een gesprek gehad, maar heb toen gekozen voor ONT. ‘t Fean ‘58 heeft mij al vaker benaderd om de stap te maken. Dit jaar heb ik het idee dat dit een mooi moment is nog eens te proberen een stapje hoger te gaan voetballen. De keuze voor Surhuisterveen is dan passend. Ik werk volgend jaar in Surhuisterveen, ben er nog een jaar voetbaltrainer en woon in de buurt.”

Het was geen gemakkelijke keuze vervolgt Weisser: “De keuze was zeker lastig. Ik moet er nog steeds een beetje aan wennen dat ik nog maar een paar wedstrijden voor ONT te spelen heb. Het moeilijkste van deze keuze is voor mij dat ik afscheid moet nemen van de jongens van de A selectie. Na al die jaren heb je een goede band met veel jongens opgebouwd en de gezelligheid van de groep ga ik dan ook zeker missen.”

Over de wedstrijd wilde Weisser ook nog wel een paar woorden kwijt: “De eerste helft ging een beetje stroef. De tweede helft was veel beter. ONT stoorde VVR in de opbouw en daardoor was er veel balbezit voor ons. Goed uitgespeelde kansen en prima goals. Qua energie hadden we veel meer over dan VVR. We hadden de score nog wel meer uit kunnen bouwen en zijn geen moment in de problemen geweest.

Met een goed gevoel de nacompetitie in was het doel. Daar gaan we voor.

Fc. Grootegast - ONT begint zaterdag a.s om 14.30 uur.

Sjouke Walinga

Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 16 uur geleden
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 16 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 22 uur geleden
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00