Johnny Jansen is dolgelukkig met zijn overstap naar Al Safa SC.
Johnny Jansen is dolgelukkig met zijn overstap naar Al Safa SC. Foto: eigen foto

Johnny Jansen kan niet wachten om aan zijn avontuur bij Al Safa SC te beginnen

Sport

NOORDWOLDE - Een aantal weken geleden werd bekend dat Johnny Jansen de nieuwe trainer is van Al Safa SC in Libanon. De Libanese club uit Beiroet komt uit in de Libanese Premier League, het hoogste niveau van Libanon. De club werd recentelijk overgenomen door een nieuwe eigenaar en heeft volop ambitie om met eigen jeugd de top te bestormen. Een verhaal waar Johnny Jansen als trainer natuurlijk prima in past. De Noordwoldiger kan dan ook niet wachten om aan zijn buitenlandse avontuur te beginnen. RondOm Vandaag spreekt met hem over zijn overstap. 

“Ik krijg echt enorm veel energie van deze nieuwe uitdaging”, begint Johnny zijn verhaal. “Het weer op het veld staan en samen met een staf en team te bouwen aan een club; dat vind ik het mooiste wat er is.” 


Parijs van het Midden-Oosten

Al Safa SC uit de Libanese Premier League past wat dat betreft precies in het plaatje, al merkt Johnny dat er best wel wat vooroordelen zijn over zijn overstap. “Uiteindelijk kun je pas oordelen als je er geweest bent”, licht de trainer toe. “Ik ben van 24 t/m 28 april met mijn gezin naar Beiroet geweest en je staat er versteld van hoe gastvrij de mensen zijn en hoe goed alles er geregeld is. Bovendien is het een prachtige stad, met leuke terrasjes, stranden en een boulevard. Beiroet wordt niet voor niets het Parijs van het Midden-Oosten genoemd. We hebben er een heel warm gevoel aan over gehouden”, vertelt Johnny enthousiast.  


Grootste jeugdopleiding van Libanon

Toch is het best bijzonder dat een buitenlandse club als Al Safa SC bij een Nederlandse trainer als Johnny Jansen uitkomt. De vraag is natuurlijk, hoe ontstaat zoiets? Johnny legt uit: “De club heeft sinds kort een nieuwe eigenaar, die toevallig ook contacten heeft in Nederland. Zo is hij via via bij mij terecht gekomen. Het leuke is, dat deze eigenaar echt iemand is met een lange termijnvisie. Je ziet in het voetbal vaak, dat nieuwe eigenaren hun geld rechtstreeks in de eerste selectie pompen, dat is hier anders. De eigenaar heeft als ambitie om de grootste jeugdopleiding van Libanon neer te zetten, om vervolgens met doorstromende jeugd de top te bereiken. Dat is een visie die mij enorm aanspreekt.” 

Johnny past in het profiel

Johnny beschouwt het als een groot compliment dat Al Safa SC bij hem uitgekomen is als trainer. “Ze zijn heel gericht op zoek gegaan naar iemand die past in het profiel. Bij Heerenveen heb ik natuurlijk jarenlang met jeugd gewerkt en later ook in de doorstroom naar het eerste elftal. Ik vind het geweldig om daar mee bezig te zijn; hoe ontwikkel je talent en hoe integreer je dat uiteindelijk in het eerste elftal. Dat wordt een enorm leuke uitdaging bij Al Safa SC. Daarnaast wilde ik altijd al meer van de wereld zien, dus die combinatie maakt deze overstap tot een hele mooie ervaring.” 


Ze zijn heel gericht op zoek gegaan naar iemand die past in het profiel.

Meer dan het eerste elftal

De voorbereidingen op het nieuwe seizoen zijn inmiddels in volle gang. Uiteraard met het vormgeven van de technische staf en de selectie, maar ook organisatorisch mag Johnny volop meedenken met de club. “De club wil echt een professionaliseringsslag maken en overlegt van alles met me. Wat heb ik nodig om goed te kunnen werken, wanneer en hoe vaak wil ik trainen, wie heb ik nodig in de technische staf; al dat soort dingen worden heel goed geregeld. Eigenlijk ben je ook met veel meer bezig dan het eerste elftal. Een klein voorbeeld: er is een performance manager die ook ingezet werd als fysiotherapeut, maar daar komt nu een fysiotherapeut bij, zodat de performance manager zich ook volledig op die taak kan richten. De club is echt bereid om mee te denken en dat zegt voor mij heel veel in positieve zin.” 

Prima faciliteiten

Ook de faciliteiten zijn uitstekend voor elkaar bij Al Safa SC. “Er is kunstgras, dus we trainen gewoon in het stadion. Daarnaast is er een krachthonk aanwezig en zijn er voldoende plekken om te rusten. Bovendien is de werkplek perfect ingericht en hebben ze een mooi appartement geregeld in de stad. Ik word daar heel enthousiast van en kan niet wachten om er daadwerkelijk aan de slag te gaan.” 

Mooi en aantrekkelijk voetbal

Het stadion van Al Safa SC biedt ruimte aan 4.000 bezoekers. Johnny hoopt de supporters van de club te kunnen vermaken met mooi en aantrekkelijk voetbal. “Er wordt hier niet geroepen dat we kampioen moeten worden, maar we willen wel meedoen. Aan de hand van eigen jeugd, plus wat ervaring vanuit het buitenland willen we in ieder geval de top 5 bestormen. De club speelde het afgelopen jaar om degradatie te voorkomen, maar de club streeft uiteraard hogere ambities na.” 

Contract voor 10 maanden

Johnny heeft een contract voor 10 maanden getekend bij de Libanese club. “We kunnen daarna kijken hoe het bevalt van beide kanten. Het is voor mij een prachtig avontuur en een hele mooie uitdaging om er iets van te maken”, besluit de trainer uit Noordwolde.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 21 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00