Joute en Pieter Marten in hun BMX Winkel in Drachten
Joute en Pieter Marten in hun BMX Winkel in Drachten Foto: RondOm Vandaag

Ook BMX-scene is blij met de toekomstigerenovatie van skatepark Slingepark

Sport

DRACHTEN - Aankomende zomer is het eindelijk zover, het skatepark in het Slingepark in Drachten wordt gerenoveerd. Het huidige park wordt weer vernieuwd om te voldoen aan de veiligheidseisen en bovendien komt er een significante uitbreiding, zodat er meer ruimte is voor de sporters die er dagelijks hun kunsten vertonen. De renovatie is het resultaat van goed overleg met zowel de skate- als de BMX-scene. Pieter Marten Meinema is één van de BMX’ers die regelmatig te vinden is in het Slingepark: “Het huidige park is eigenlijk te klein en de obstakels zijn te hoog voor beginners. De renovatie maakt het skatepark veiliger én leuker voor zowel beginners als ervaren BMX’ers en skaters”.

Wanneer Pieter Marten als kleine jongen met zijn vader langs het skatepark in het Slingepark rijdt en daar BMX’ers ziet fietsen weet hij gelijk dat hij dat ook wil. Van zijn ouders krijgt hij een Tornado fiets en hij is gelijk verkocht. Niet veel later krijgt hij een pro BMX, waarmee hij in het skatepark beter uit de voeten kan. Nu, als achtienjarige, kan hij de urban sport niet meer uit zijn leven wegdenken: “De BMX-scene is een hechte gemeenschap,” vertelt hij. “Je wordt snel vrienden met elkaar. Als ik naar een nieuw skatepark ga waar ik nog niemand ken wordt je toch altijd begroet en raak je met elkaar in gesprek. Je bent gelijk een soort van vrienden.” 

Pieter Marten vertelt dat iedereen elkaar helpt in de BMX-wereld: “Tricks kijk je bij elkaar af en dan help je elkaar kan, dat is vanzelfsprekend. Je geeft elkaar tips.” Er zijn niet heel veel BMX’ers in Drachten, weet Pieter Marten, maar er is wel een hechte kern. “De populariteit van BMX gaat in een golfbeweging. Soms is het even wat rustiger en opeens zijn er heel veel jonge kinderen die het willen proberen.”

BMX leren

BMX leer je niet zomaar. Er is geen trainer die voor je klaar staat op het skatepark. BMX leer je vooral door te blijven proberen, legt Pieter Marten uit: “Soms ben je weken bezig met één truc. Oefenen, oefenen, oefenen. Je stelt jezelf constant de vraag; wat gebeurt er als ik dit probeer? Soms lig ik er in de nacht nog wakker van. Dan denk ik na hoe ik die truc toch kan landen.” Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel video’s online die hij bekijkt voor inspiratie.

‘Als je wilt BMX’en, dan moet je niet snel opgeven’

“Je hebt wel doorzettingsvermogen nodig voor BMX,” vertelt Pieter Marten. “Voor buitenstaanders ziet het er soms makkelijk uit. Ze denken dan; dat doe ik wel even.” Volgens hem haken daarom veel kinderen al snel af. “Sommige kinderen kunnen er niet tegen als iets niet in één keer lukt. Als je wilt BMX’en, dan moet je niet snel opgeven.”

Veiligheid

Hoewel Pieter Marten en zijn vrienden altijd klaar staat voor andere BMX’ers, is het soms ook wel even slikken als het skatepark vol is met beginnende kinderen: “Op een skatepark zijn er bepaalde regels die zorgen voor de veiligheid. Zo zijn er bepaalde lijnen waaraan je je moet houden. Als je kriskras door het park gaat, dan komen er ongelukken.” Pieter Marten probeert zoveel mogelijk om die ongelukken te voorkomen, maar een botsing komt wel eens voor: “Dan probeer is zo goed mogelijk uit te leggen wat de regels zijn. De meeste kinderen doen het dan nooit meer fout, maar sommigen willen niet luisteren. Dat is frustrerend.” Ook sommige ouders worden soms onredelijk boos als het een keer fout gaat: “Ik snap dat zo’n ongelukje schrikken is, maar het hoort erbij en als iedereen zich aan de regels houdt dan wordt de kans op botsingen een stuk minder.”

Een hechte gemeenschap

Dat BMX’ers het goed met elkaar voor hebben, merkte niet alleen Pieter Marten. Ook zijn vader Joute merkte het al snel. Joute: “Het is mooi om te zien hoe ze met elkaar om gaan. Dat viel me eigenlijk gelijk al op. Iedereen helpt elkaar, heel bijzonder.” Het duurde dan ook niet lang voor Joute ook betrokken raakte met de hobby van zijn zoon: “Ik ben best wel handig en repareerde weleens de fiets van Pieter Marten. In het noorden is er eigenlijk niemand die zich heeft gespecialiseerd in het repareren van een BMX en er zijn geen fysieke winkels waar je onderdelen kan kopen.” 

Joute ziet een gat in de markt, maar springt daar niet in voor zijn eigen financiële gewin: “Ik wilde de jongens en meiden helpen om makkelijker en goedkoper aan BMX onderdelen te komen in de buurt.” Via Marktplaats koopt hij een restpartij met onderdelen op en dat is het begin van zijn bedrijf BMX Parts Friesland. Zijn winkel begint in de garage bij hun huis. Joute repareert daar fietsen en verkoopt zowel nieuwe als nette tweedehands onderdelen. Het nieuws verspreidt zich snel in de BMX-scene in het noorden: “Voor we het wisten kregen we het druk en konden we uitbreiden. De BMX-wereld heeft ons bedrijf heel erg gesteund.”

BMX Parts Friesland bouwt zowel in het skatepark en online aan hun band met de BMX-scene. Je kunt hun volgen op Instagram (@bmxpartsfriesland).

Elk jaar organiseert BMX Parts Friesland een jam, een wedstrijd waarin BMX’ers hun kunsten vertonen aan een jury en daarmee prijzen kunnen winnen. Tot nu toe was die jam altijd in Leeuwarden, vertelt Joute, maar wie weet dat de wedstrijd dit jaar voor het eerst in Drachten gehouden kan worden, in het gerenoveerde skatepark in het Slingepark. 

Het skatepark

Pieter Marten leerde zelf ook BMX’en in het skatepark van het Slingepark: “Toen ik daar als kleine jongen kwam was men al bezig met de renovatie. Jongens die toen als jaren fietsten vertelden zelfs dat toen zij begonnen er ook al gepraat werd over een renovatie.” De renovatie van het skatepark is dus al lang in de maak maar werd keer op keer uitgesteld, tot grote frustratie van de skaters en BMX’ers. Het skatepark is de afgelopen jaren verouderd, maar de grootste problemen zaten volgens Pieter Marten in het feit dat het park redelijk klein is en dat de obstakels te hoog zijn: “Daardoor is het niet persé geschikt voor beginners. Op drukke dagen merk je dat je elkaar in de weg loopt, dat is voor niemand leuk.” 

Afgelopen december werden de plannen voor het nieuwe skatepark bekend gemaakt. Het is een mooie samenwerking geworden tussen de gemeente, de skate- en BMX-scene van Drachten en de ontwerpers van het skatepark. Pieter Marten: “Dat is wel uniek. Als ze een skatepark gaan bouwen of renoveren, luisteren ze vaak alleen maar naar de skaters. Ik ben blij dat wij er ook bij zijn betrokken. De rails waren in het eerste ontwerp bijvoorbeeld lager, waardoor ze niet geschikt waren voor ons. Nu kregen we de kans om hier wat aan te doen. In het uiteindelijke ontwerp zijn ze inderdaad aangepast, waardoor wij ze ook kunnen gebruiken.” De planning is dat het nieuwe skatepark nog voor de zomer open gaat.

Afbeelding
Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00