Het convenant Aangepast Sporten Smallingerland.
Het convenant Aangepast Sporten Smallingerland. Foto: Sportbedrijf Drachten

Convenant Aangepast Sporten Smallingerland: “Met of zonder beperking, bij ons doet iedereen mee!”

Sport

DRACHTEN - Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking kunnen al langere tijd sporten in de gemeente Smallingerland. Helaas nog niet overal. Sommige van de deelnemers vallen tussen wal en schip en kunnen geen passend sportaanbod vinden die bij zijn of haar wensen en behoeften past. Met het Convenant Aangepast Sporten zijn er 45 verenigingen en commerciële aanbieders die aansluiten bij het convenant. RondOm Drachten spreekt er over met Karl van Vleeren, Buurtsportcoach Sportbedrijf Drachten.

“Het convenant geeft keus en gelegenheid aan deelnemers om zich makkelijker te kunnen aansluiten bij een activiteit of sportaanbieder die bij zijn of haar wensen en behoefte past”, legt Karl uit.


Verschillende sporten

Er zijn verschillende sporten die zich aansluiten, een aantal uitgelicht zijn o.a. Rugby, Crossfit, Vissen bij de Hengelsportvereniging Voorwaarts, verschillende voetbalverenigingen uit Smallingerland, padel, tennis en korfbal. “Maar denk ook aan verschillende dansaanbieders, denksportaanbieders en tot slot vechtsportaanbieders. De verenigingen en commerciële aanbieders die zich hebben aangesloten komen zowel uit Drachten als Opeinde, Rottevalle, Houtigehage, Boornbergum, Drachtstercompagnie en Oudega.” 

Het was een feestelijke onthulling bij AV Impala.

Feestelijke onthulling 

In september werd het convenant officieel onthuld. “Het was een feestelijke onthulling op de atletiekbaan bij AV Impala, de onthulling werd gedaan door de wethouder van gemeente Smallingerland Pieter van der Zwan samen met een G-atletiek sporter. Tijdens de feestelijke onthulling stonden meerdere verenigingen stil bij dit moment.” 

Zichtbaarheid

In de maand oktober zullen alle 45 partijen die zich hebben aangesloten het convenant ontvangen in de vorm van een bord. Dit bord kan aan de muur worden bevestigd. Verenigingen kunnen zo het Convenant zichtbaar maken bij het clubgebouw.

Ondersteuning bieden

“Tijdens het ontvangen van het convenant zal een buurtsportcoach met een vereniging of commerciële aanbieder in gesprek gaan, om te kijken waarin ondersteuning nodig is. Ook zullen alle 45 partijen zich aankomend jaar gaan inzetten om sportaanbod op te zetten, ofwel een activiteit te verzorgen wat aansluiting heeft bij de doelgroep.” 

Aangepast Sporten in november

Naast het convenant staat november in het teken van Aangepast Sporten. “ Hierin stellen alle partijen de deuren open. Ook zullen tijdens die maand meer activiteiten plaatsvinden voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en/of een stoornis.”

Afbeelding
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 6 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00